В необикновения 3D арт музей във Филипините не ти забраняват да снимаш, а ти дават възможност да станеш част от творбата.

3d-art-muzej14

Изкуство „близо до хората“ или елитарно изкуство? Този въпрос не си задават създателите на 3D арт музея Art in Island в столицата на Филипините Манила. Те не само не забраняват, а поощряват селфитата пред картините, изложени в необикновения музей. Това се прави, защото създателите твърдо вярват, че изкуството може да е по-достъпно, разбираемо и забавно за всички хора. И не им пука дали това е попарт или кич, и какво коментират за проекта маститите куратори на изложби в световноизвестните галерии и музеи по света.

Няма друг музей в света, в който да са направени милиони селфита пред експонатите. А селфитата после всеки посетител с удоволствие публикува в официалната страница на Art in Island във фейсбук.

В повечето музеи, както е известно, не е позволено да се правят снимки. Имаш право да опиташ да създадеш копие на някоя от картините, ако умееш да създаваш визуални изображения с четки и бои – но не и да извадиш камерата и да щракаш наред, за да запазиш за вечни времена своя собствена фоторепродукция на шедьоврите на великите художници.

В Манила на Филипините обаче редът е друг, а музеят не прилича на нито един от онези, в които вероятно вече сте били.

В Art In Island (Изкуство на остров) са експонирани картини, които погледнати от определен ъгъл, създават оптическата илюзия, че и онзи, които ги разглежда, е вътре в тях, като че прекрачва рамката, за да влезе или излезе от вътре, или е нападнат от някой от изобразените обекти.

Посетителите са окуражавани не просто да разглеждат произведенията – над 200 картини, повечето от които триизмерни, а да си взаимодействат с тях (интерактивен компонент), правейки толкова снимки, колкото пожелаят.

“Художествените изображения не са завършени, ако и вие не сте част от тях, ако не се фотографирате с тях”, обяснява секретарката на музея Блит Камбая.

Музеят е ситуиран в някогашна автогара и отваря врати през декември 2014 г.

3d-art-muzej21

3d-art-muzej20

3d-art-muzej19

3d-art-muzej18

3d-art-muzej17

3d-art-muzej16

3d-art-muzej15

3d-art-muzej13

3d-art-muzej12

3d-art-muzej11

3d-art-muzej10

3d-art-muzej9

3d-art-muzej8

3d-art-muzej7

3d-art-muzej6

3d-art-muzej5

3d-art-muzej4

3d-art-muzej3

Виж още:

Мрачни порутени къщи и… графити

Линг: шоков китайски сюрреализъм

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>