Дай на човек огън и той ще се стопли за ден. Запали в него огън и ще гори до края на живота си, казва Тери Пратчет.

Днес, 12 март 2017 г., литературният свят продължава да скърби за любимия писател Тери Пратчет, който си отиде преди 2 години. Приживе той си спечели милиони фенове с безграничното си въображение и уникалния хумор и сарказъм на сентенциите си. Безспорно е едно от най-известните имена в съвременната световна литература, Пратчет е най-популярен и обичан със серията си от комични фентъзи романи за „Светът на Диска“, които до момента са издадени в над 60 милиона копия и преведени на над 40 езика.

Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в селото Форти Грийн, графство Бъкингамшър, Великобритания. Неговият първи разказ „The Hades Business“ е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание. Неговият първи роман „Килимените хора“ (The Carpet People) е публикуван през 1971 г.

Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ (Discworld) — „Цветът на магията“ („The Colour of Magic“) излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година. През 1998 г. е отличен от английската кралица заради постижения в литературата.

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса си към литературата.

На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. Дори смята да отиде в Швейцария, в дома за евтаназия “Дигнитас”, за да му помогнат да умре. След дълга борба с болестта авторът почина на 12 март 2015 г. в дома си в Броуд Чоук, Уилшър, Англия, заобиколен от семейството си.

Ето някои емблематични сентенции от втория най-продаван автор във Великобритания:

♦„Времето е наркотик. Твърде много от него те убива”.

♦„Дай на човек огън и той ще се стопли за ден. Запали в него огън и ще гори до края на живота си.”

♦„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

♦„Защо си отивате? За да можете да се върнете. За да можете да видите мястото, от което идвате, с нови очи и допълнителни цветове. И хората там да ви виждат по различен начин. Връщането там, откъдето сме тръгнали, обаче не е същото като това никога да не сме заминавали.”

♦„Някои човешки същества ще направят всичко, за да видят дали нещо може да стане. Ако сложим голям ключ някъде в някоя пещера и изпишем на него „Ключ-за-край-на-света. Моля не пипайте”, боята дори няма да има време да изсъхне”.

♦„Мъдростта идва с опита. Опитът често е резултат от липса на мъдрост.”

♦„Казват, че обратното на шума е тишината. Това не е вярно. Тишината е само отсъствие на шум.”

♦„Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта – не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде.”

♦„Няма смисъл да правите нещо, ако някъде няма никой, който много повече би предпочел да не го правите.”

♦„Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.”

♦„Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки.”

♦„Светлината си мисли, че пътува по-бързо от всичко, но греши. Независимо колко бързо пътува, тя открива, че мракът винаги е пристигнал първи и я чака.”

♦„Бих бил по-ентусиазиран да окуражавам мисленето извън рамки, когато има каквито и да е доказателства за наличие на такова в рамките.”

♦„Истинската глупост надминава изкуствения интелект всеки път”.

♦„Бих предпочел да съм надигаща се маймуна, вместо падащ ангел.”

♦„И какво биха били хората без любов? – „Рядкост”, отговори Смъртта”.

♦„Ако имате достатъчно пространство за книги, бих искал да поговоря с вас.”

♦„Не мисли за него като за умиращ, – каза Смъртта. – Само мисли за него като за напускащ, за да избегне втурването (на всички).”

♦”Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.”

♦”Тези, които търсят истината, са доста по за предпочитане от тези, които си вярват, че са я открили.”

♦”Хората правят живота толкова интересен. Представяш ли си, че във вселена, пълна с толкова чудеса, те са успели да измислят скуката? Удивително!”

Сър Тери Пратчет в неговия дом, 1997 г.

♦”Костенурката е животно, притежаващо скорост, достатъчна му, за да хване марулята.”

♦”Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш.”

♦”Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език.”

♦”Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки.”

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>