Антрополози възстановяват лицата на велики исторически личности по черепа или по останки от скелета.

Как са изглеждали в действителност историческите персонажи и легендарните личности, живели преди хиляди години? Едно от най-любимите занятия на антрополозите е възстановяването на лицето по черепа. На научен език това се нарича метод на антропологична реконструкция на краниологична основа.

Едно от последните постижения на антрополозите е цялостен модел на египетския фараон Тутанкамон. Понякога след подобна възстановка научаваме за тези хора неща, за които не сме и предполагали. Но едно е сигурно – всеки е любопитен да види как са изглеждали.

Нефертити

1-Nefertiri

Така според антрополозите е изглеждала знаменитата Нефертити – майката на фараона Тутанкамон. През 2003 г. египтологът д-р Джоан Флетчър идентифицира мумията с номер KV35YL като Нефертити – главната съпруга на древноегипетския фараон от XVIII династия Ехнатон. Тогава е била направена реконструкция на облика й.

През 2010 г. обаче след ДНК-изследвания се изяснява, че останките не са на Нефертити, а на втората жена на Ехнатон и негова сестра. Появяват се хипотези, че това може да е жената на друг фараон – Сменхкара. Но накрая египтолозите се обединяват около твърдението, че останките са именно на майката на Тутанкамон.

Тутанкамон

2-Tutankamon

Британски учени чрез виртуална аутопсия възстановяват облика на “детето фараон” Тутанкамон от XVIII династия на Новото царство, който управлява Египет от 1332 до 1323 г. пр. н. е.
Според учените Тутанкамон е страдал от генетични заболявания, а също и от малария, които вероятно са причина за ранната му смърт на 19 години.

Според учените половината мъже, живеещи в Западна Европа, са потомци на египетските фараони и в частност са роднини на Тутанкамон. Учените доказват, че общият предшественик на владетеля на Древен Египет и европейските мъже, които са от хаплогрупа* R1b1a2, е живял в Кавказ преди около 9,5 хиляди години. Носителите на “фараонската” хаплогрупа са започнали миграцията си в Европа преди около 7 хиляди години.

Апостол Павел

3-Apostol_Pavel

Свети Павел, една от най-значимите фигури в световната история, съавтор на Новия Завет и съосновател на християнството, е живял от 5-а до 67-ма г. от н. е. Той създава много християнски общини на територията на Мала Азия и Балканския полуостров.

През 2009 г. за пръв път в историята е направено научно изследване на саркофага под олтара на римския храм Сан Паоло фуори ле Мура в Рим. В саркофага са открити следи от кости, които са изследвани по въглеродния метод от 14 експерти. Според изследванията, останките принадлежат на човек, живял между I и II в. от н. е. След детайлна справка се установява, че това са останките на Апостол Павел.

Крал Ричард III

4-Richard_Treti

Видът му е реконструиран по останките, намерени през есента на 2012 г. под автостоянка в град Лестър, централна Англия. Ричард III е последният представител на мъжката линия Плантагенет на английския престол, управлявал от 1483 до 1485 г. Наскоро беше установено, че кралят загива на бойното поле, защото в бързината си загубва шлема.

Преди смъртта си е имал 11 рани, 9 от които в главата. Отсъствието на рани по костите на ръцете говори за това, че в момента на смъртта си монархът все още е бил в доспехите си. Ричард III е бил убит по време на известната битка при Босуърт на 22 август 1485 г. , предпоследна от Войната на розите – гражданска война между Династията на Ланкастър и Династията на Йорк. В битката Ричард III се сражава с претендента за престола Хенрих Тюдор (бъдещия крал Хенрих VII).

Николай Коперник

5-Nikolay_Kopernik

Останките на създателя на средновековната хелиоцентрична карта на света (съгласно която всички планети се въртят около Слънцето) са били открити в църквата Фромборка в Полша през 2005 г. Компютърната реконструкция на лицето на Коперник е направена в Централната лаборатория по криминалистика във Варшава.

През 2010 г. Международният съюз по теоретична и приложна химия предлага наименованията на няколко нови елемента за Менделеевата таблица, утвърдени през 2011 г. – дармщадий, рентгений и коперниций, с номера съответно 110, 111 и 112. Така 112-ият химичен елемент е наречен на името на Коперник.

Йохан Себастиян Бах

6-Bah

През 2008 г. шотландската антроположка Керълайн Уилкинсън е реконструирала външността на великия немски композитор от XVIII в. Йохан Себастиан Бах. Останките на Бах са ексхумирани през 1894 г., а през 1908 г. скулптори за пръв път се опитват да направят копие на великия композитор по известни негови портрети.

Критиците от началото на XX в. обаче са недоволни от този проект. Те твърдят, че бюстът на Бах със същия успех би могъл да изобразява например Хендел. Реконструкцията на Уилкинсън през 2008 г. обаче не оставя никакви съмнения – така е изглеждал Бах.

Уилям Шекспир

7-Shekspir

Реконструкцията на лицето на великия писател е направена от посмъртната му маска, изработена след като издъхва през 1616 г. в Стратфорд он Ейвън.

В тези векове е било традиция веднага след смъртта на големите личности да се изработва гипсова отливка с марля направо върху лицата им и после от нея да се прави маска.

Данте Алигиери

8-Dante

През 2007 г. италиански учени от университета в Болоня реконструират образа на великия поет, работил на границата на XIII и XIV век.

Според някои учени Алигиери е страдал от нарколепсия — заболяване на нервната система, за което са характерни пристъпи на сънливост и внезапно заспиване. Изводите се базират и на откъси от знаменитата му творба “Божествена комедия”. В нея Данте с голяма точност възпроизвежда симптомите на нарколепсия, а също и на честия спътник на тази болест – катаплексия, или внезапна загуба на мускулен тонус.

Хенрих IV

9-Henrih_IV

Много е вероятно така да е изглеждал Хенрих IV – кралят на Франция, лидер на хугенотите, убит от фанатик-католик през 1610 г.

През 2010 г. френски съдебно-медицински експерти начело с Филип Шарлие установяват, че запазената мумифицирана “глава на Хенрих IV” е автентична. На тази основа през февруари 2013 г. същите учени правят реконструкция на външния вид на краля. През 2013-а обаче друга група генетици се усъмняват в автентичността на останките на монарха от династията на Бурбоните.

10-ArsinoyaАрсиноя IV – сестрата на Клеопатра

През 2009 г. е реконструирана външността на Арсиноя IV, по-малката сестра и жертва на египетската царица Клеопатра, по мерките, снети от нейния череп, който изчезва по време на Втората световна война.

Арсиноя загива през 41-ва година от н. е. Древноримският историк Йосиф Флавий твърди, че са я осъдили в Ефес по заповед на Марк Антоний и Клеопатра, която вижда в лицето на сестра си заплаха за своята власт.

Свети Николай

11-Sveti_Nikolay

Външността на Свети Николай Мирликийски е реконструирана по данни на италиански професор по анатомия от 50-те години на XX век по време на реставрацията на базиликата Свети Николай в град Бари в Италия.

В християнството Свети Николай Мирликийски се почита като чудотворец и покровител на моряците, търговците и децата.

Цар Калоян

12_tsar_Kaloyan

От пластичната възстановка на лицето на цар Калоян, направена от проф. Йордан Йорданов по черепа от гроб 39 в църквата “Св. 40 великомъченици”, Велико Търново, става ясно, че владетелят е бил исполин. Неговият висок ръст – към 190 см, е бил рядкост в Средновековието. За сравнение цар Самуил е бил висок едва 160 см.

Според проф. Йорданов цар Самуил е страдал от травматична епилепсия – на най-високата част на черепа на монарха са открити 2 заздравели костни рани. Но пък и 32-та му зъба са идеални. Вероятно е починал на 35-40 години.

* Хаплогрупа – понятие от популационната генетика, която изучава генетичната история на човечеството. Съгласно теорията, генетичният маркер Y-ДНК прехвърля Y-хромозомата от баща само на син по мъжка линия.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>