Дъщерята Кристина едва на 20 години създава собствена линия аромати

Боряна Антимова

„Когато след промените през 1990 г. решихме да си опитаме късмета в друга страна, ЮАР ни изглеждаше нещо много екзотично, но си казахме: „Защо не?“, споделя Даниела. Спомня си деня, в който емигрират заедно с мъжа си Димо, едва 20-годишни, с 6-месечния си син на ръце. След промените и отварянето на границите решават да си опитат късмета навън. Първо пробват в Швейцария, но животът в малко селце, в което нищо не се случва, им се струва скучен и потискащ. Къде-къде да отидат? В Йоханесбург, а година след това – в Кейптаун.

Днес Даниела и Димо Куманов са уважавани и ценени, а брандът „Kumanov Perfumery“ е известен не само в ЮАР, но и по целия свят. Създаденият от тях музей на парфюмите е първият в Африка и един от най-големите в света. Уникалното при този проект е, че към музея има парфюмерия, в която всеки посетител може да се потопи в чудния свят на уханията, като създаде собствен парфюм… Или си купи готов. До ексклузивния проект двамата пловдивчани извървяват дълъг 20-годишен път.

Като дете Даниела е много „академична“. Завършва с пълно отличие икономическия техникум (сега Търговската гимназия) в града под тепетата. С Димо се запознават в VIII клас – тийнейджърска любов, която устоява на времето. През 1989 г. се женят и са заедно вече 33 години – от училище до сега, споделят те пред BG Voice.

Първоначално заминават за Швейцария, но попадат в обстановка, която им е скучна и след година работа, на 21 януари 1991 г. кацат в Йоханесбург, а след още една година се местят в Кейптаун. „Като пристигнахме в Кейптаун, решихме да се занимаваме с парфюмерия – казва Даниела. – Правехме парфюми, които продавахме в аптеки и бутици и пътувахме от град на град. Започнаха да ни се обаждат местни и световни звезди, които ни поръчваха собствени парфюмни линии.“

Даниела и Димо създават няколко такива линии, а също и парфюми за всичките индивидуални телевизионни канали на американската телевизия NBC Universal. Много по-късно решават да създадат своя собствена парфюмна линия – бранда „Kumanov Perfumery“. „Развихме бизнеса и го вдигнахме на съвсем друго ниво“, коментира Даниела.

И двамата са наследили търговския нюх, дух и предприемчивост на своите прадядовци. Димо е от стар казанлъшки род, неговите предци и от двата рода са изнасяли розово и лавандулово масло. Даниела пък е от род на собственици на една от най-големите български фабрики за оцет в Пловдив. Родът й притежава и една от най-големите къщи в центъра на града, която сега е съборена и на нейно място е построена кооперация.

Идеята за създаването на музея е на Димо, който колекционира шишета за парфюми. Когато колекцията му се увеличава до около 5000 шишета, решава да подреди експонатите. Красивата величествена сграда на музея е сравнително нова, изградена в Cape Duch стил. Обзаведена е с много вкус.

В красивите шкафове от масивно дърво е подредена уникалната колекция от над 6000 парфюмни шишета, като най-старите – египетските, са с 2-3-хилядна история. Има и финикийски, и римски шишета. Куманови притежават и една от най-големите колекции в света на шишетата „Лалик“, като едно от тях днес се продава за 25-30 хиляди долара.

В Музея на парфюмите.
Рафтове от масивно дърво…
Красиви предмети от интериора.
Най-старите експонати – египетските шишета са на 2-3 хиляди години

Достатъчно е посетител на музея да пресече улицата, за да се озове в царството на ароматите. Парфюмерията е в стара 250-годишна сграда във викториански стил.

Около парфюмерията, в красива градина е разположена арт галерия на открито – десетки скулптури на най-известните южноафрикански творци, които се продават.В парфюмерията всеки гост може да създаде собствен уникален аромат.

В красивия интериор на парфюмерията всеки гост може да си купи парфюми с марката „Kumanov parfumery“ или да бъде творец – сам да си създаде собствено ухание и крем и да си го отнесе вкъщи. Там гостите научават за процеса – от какви етапи се състои създаването на парфюма, какви масла се миксират, колко време трябва да престоят, как се пълнят в шишета… „Много е важно съставките, които добавят гостите, да се описват веднага в милиграми. Иначе след това не биха могли да възпроизведат своя уникален парфюм“, коментира Даниела.

„С Димо сме много големи патриоти – казва тя. – Навсякъде из парфюмерията има старинни шишета от българско розово масло, показваме и как се дестилира то. Наблягаме изключително много на това всеки гост да научава за България – родината на розовото масло.“

Навсякъде в музея се напомня за славата на българското розово масло

И двете сгради се намират в градчето Франшук, френско предградие на Кейптаун. То е хранителната и винената столица на целия континент Африка, изключително скъпо, както Монако в Европа. Във Франшук е най-голямото струпване на винарски ферми и изби в света, два пъти по-голямо от това в долината Напа в Калифорния. По протежението на 600-700 км са наредени една след друга винени ферми на по 300-400 години. Един от най-важните генерали на Наполеон е бил заточен в една такава винена ферма.

Туристи от целия свят идват във Франшук не толкова да посетят Африка, колкото да опитат най-хубавите ястия в ресторанти със звезди от веригата „Мишлен“ и най-хубавите вина. Свои винени ферми с качествени вина са си купили Антъни Рупърт, най-богатият човек в Африка, Ротшилд и Ричард Брансън. „Откакто преди 5 години успяхме да се пренесем тук, бизнесът ни се разрасна много. Всичко е въпрос на местоположение“, казва Даниела.

В най-голямата туристическа платформа „Tripadvisor“ музеят на парфюмите държи първо-второ място сред най-интересните и най-посещавани обекти в Кейптаун. Днес е нещо нормално пред музея да спрат няколко автобуса с туристи, като посетителите дневно са по 200-300.

Най-голямата гордост на двамата парфюмеристи е дъщеря им Кристина Куманов, която е най-младата парфюмеристка в света, създала собствена линия – “Le Grand secret” by Christina Kumanov. Тя е родена в Кейптаун, студентка е по международно право в университета в Маастрихт, Холандия.

Кристина Куманов

За парфюмния бизнес Даниела я готви от 12-годишна, от VIII клас, след като открива, че има изключително силен нос и нюх за ароматите. Кристина помага на майка си през всички ваканции, а и всеки ден след училище, когато Даниела има нужда нещо да се направи.

Първия си парфюм Кристина създава на 17 години. „Беше по време на ковид, тя пишеше дипломна работа, прекъсна една година и линията й беше готова“, споделя майка й. За да се създаде една линия, отнема много време. Трябва да се работи поне по 10 проекта – крем и серум за лице и по няколко мъжки и дамски парфюма. „Кристина летеше от Холандия до Кейптаун във всяко свободно време, по 4-5 пъти на година, всички ваканции и когато имаше малко повече свободно време“, разказва с гордост Даниела.

Кристина е създала парфюм за най-големия диамантен дилър в Африка – Шимански – „My Girl Light“, когато е само на 16 години. Шимански продава парфюма си в свои магазини на Пето авеню в Ню Йорк. Двете с майка й създават парфюми за холивудски знаменитости и арабски принцеси, които посещават музея и парфюмерията. Идват президенти, посланици, принцове, принцеси, певци, артисти. А когато им се обадят и помолят да затворят за целия ден, разбират, че идва някоя много важна особа.

Красивата и талантлива Кристина Куманов също е „селебрити“ (известна личност) в ЮАР, канена е в много предавания на южноафриканската телевизия. В бъдеще ще се развива в две посоки – собствена компания за парфюми и втора – като адвокат по международно право.

Българите в Кейптаун са доста добре уредени, всеки си има дом. Има успешни доктори, инженери, казва Даниела. Куманови живеят във Франшук, във фамилна къща близо до музея и парфюмерията. Тя е в много модерен европейски, френски стил, както всичко в това френско предградие, което напълно разбива представите за южния континент, създадени ни от филмите. „Никой не би казал, че това е Африка“, казва Даниела. Местният език е „африканс“, който е 80% холандски и флемиш – от Белгия.

Кейптаун е с мек средиземноморски климат и 4 сезона, в момента там е зима и температурите може да паднат до -1-2 градуса, но не повече. Вече няколко години поред има и сняг. По-топло е от България, но не и горещо, както е в Йоханесбург и Дърбан, където си е тропически климат. Има борови гори, планина, зеленина, съвсем европейски вид, коментира Даниела.

„България в сърцето ни?… Оо, патриоти сме и един ден като се пенсионираме, ще си продадем бизнеса и ще се приберем в Родината – вълнува се Даниела. – Пловдив си ми е в сърцето, живее ни се с Димо и в Родопите… Искам да се заредя с родопска енергия. В ЮАР е хубаво, 70% от живота ми е минал тук, но Родината си е Родина… Симеон е също голям патриот, знае българската история, сам се е образовал. Дори Кристина, която е родена тук, като завърши XII клас, отиде и ни каза: „Не разбирам защо сте емигрирали, толкова е хубаво в България!“

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>