Пътят към Рая ще да е отворен директно за мен“, написа развълнувана във фейсбук профила си Вида Пиронкова.

В клипа „Гълъбо“ Димо Алексиев и Красена Ангелова пресъздават любовната история на един скулптор.

Клипът към първия сингъл „Гълъбо“ от авторския албум на Вида Пиронкова „Емпатия“ надмина всички рекорди за присъствие на българска поп и етно музика в платформата за видеосподеляне YouTube. Още с появата си отбеляза стремителен успех – в първите 3 дни набра над 100 хиляди гледания и получи отметка # 1 в раздела “Набиращи популярност” на платформата за видеосподеляне.

„300 480 показвания on YouTube само за 1 седмица. Пътят към Рая ще да е отворен директно за мен“, написа развълнувана във фейсбук профила си Вида Пиронкова. В момента гледанията са близо 400 хиляди и броят им непрекъснато расте с по няколко десетки хиляди посещения дневно. Пиянството на един народ продължава… На 9-я ден 400 хиляди, а колко ли гледания ще има на 19-я? А на 29-я?… За броени дни клипът обиколи света, като беше споделен в социалните мрежи от близо 5 милиона българи и чужденци.

Авторката на хита „Гълъбо“ Вида Пиронкова е изкушена в различна степен от всички изкуства.

Eкипът буквално беше залят с лавина от възторжени отзиви – от „Днес за пръв път душата ми танцува“, през „Има надежда за родната музика“, „Тотален хит и много viral“ до „Българската музика вече не е същата“. Над 8 хиляди са позитивните постове в социалните мрежи и в платформата за видеосподеляне и броят им също расте:

„Душата ми отдавна не беше танцувала“ – Мария Мар

„Приказка. Не ми се беше случвало скоро да настръхна, слушайки песен“ – Мартин Желев

„Абсолютно гали сетивата. Ето това е изкуство. Докосва всяка клетка, има магия, има енергия …оставя те без дъх. Поздравления на всички замесени в това чудо!!!“ – Ники Николов

„Силно, красиво и истинско… И текст, и музика, и изпълнение, и клип…  Така се получава само в един-единствен случай – когато Любовта е изпълнила всичко… Благодаря за докосването!“ – Роси Стефанова

„Рядко усещане… Виждаш и чуваш нещо …току-що родено… и знаеш, че е класика, че ще го слушат и след 100 години… Има хора, родили се и отлетели, без да усетят нищо такова… Какви късметлии сме!“ – Михаил Михаел

„Още от първия ден, в който я чух, не можах да спра да я слушам. Плаках, настръхвах, пренесох се в някакво друго време..  Колко много нужда имаме от толкова истински, не до болка сложни думи, от ноти, които да ни поведат в една друга Вселена. Обърнах се към себе си, преживях любовите си, радостите си, сълзите си…“ – Айда Чаушева

„Значи все пак има надежда за душите ни… А аз си мислех, че всичко красиво вече е убито…“ – Васил Горанов

„Невероятна песен! Слушайки я, душата ми танцува с нея танца на любовта. Тя влиза в тялото първо през кожата, оставя следи от настръхване. Успокоява пулса. Пренастройва честотата. Това е песен, облечена в любов.“ – Памела Пенева

„Вече вярвам! Истинското изкуството не може да се загуби, не може да се обърка, не може и дa сбърка. “Гълъбо” – думи и ноти, изписани с перо, топено в Душата, за да влязат директно в сърцата ни. Пулсът е учестен от щастливо подскачащ адреналин, а възприятията ни са дрогирани от хита и пак…“ – Ирена Иванова

Покрай феноменалния успех на клипа беше отбелязано и друго рядко за нашите ширини явление: славата връхлетя не само изпълнителя на песента Миро, а и автора на музиката и текста Вида Пиронкова. „За броени дни към мен отвсякъде се стече буквално лавина от любов и позитивна енергия, мои приятели ми казаха да внимавам да не откача, – смее се авторката. – Тия дни едва успявам да отворя всички съобщения. Ето какво ми е написала на „Лични“ във фейсбук една абсолютно непозната жена:

„Прегръщам силно и без спасителен пояс се давя в “Гълъбо”! Песен, която се простира отвъд Космоса… Чули са я гълъбите и най-нежните същества са усетили тая сила! Нищо не ме е докосвало така, дъщеря съм на една силна майка, сестра съм на брат, далеч от мен, дъщеря съм и на света, който отне баща ми… Благодаря ти, че ме измисли в песен! Че измисли много хора и отвори рани, които не болят, а свирят музика! Вече те обичам! Уча се от теб, университетите продават учебници, там е търговия! Ти си училище! И света, в който искам да живея!”

А ето какво ѝпише един мъж:

„Здравей, Вида. Влюбих се в твоята песен!!! Пуснал съм ,,Гълъбо” да лети към Бразилия и Индонезия през мои приятелки, които живеят там. Нека се разпространи. Заслужаваш го. Сътворила си възхитителен текст и музика. Благодаря ти!“.

„Не знам кое по-напред да покажа… Всички са толкова мили! Жестоки са! Кефя се на всички любезни и добри хора. С такава любов ме заливат… Всички са супер готини и добронамерени. Вече имам надежда, че са останали и добри хора, и то много“, споделя авторката.

Коя е дамата зад хита, „накарал душите да танцуват“? Вида Пиронкова е от прочутия пловдивски род Пиронкови и е от хората, които опровергават максимата, че при талантите природата си почива през поколение. Дъщерята на големия ни художник Енчо Пиронков споделя, че винаги се е прекланяла пред гения на баща си, но най-силната подкрепа – морална, емоционална, материална е получила от своята майка: „Тя ми купи първото пиано, подкрепяше ме непрекъснато, докато учех в музикалното училище. Тайно от всички ми е давала пари да записвам първите си песни в студио. И до днес имаме много силна връзка“.

Вида с двамата най-важни мъже в живота си – бащата Енчо Пиронков и сина Ксантос.

Вида е изкушена в различна степен от всички изкуства. Композитор и великолепен пианист по образование, тя прави опити и в скулптурата и живописта, продава успешно авторски бижута и пише увлекателно кратки разкази и поезия, с които забавлява почитателите си първо във фейсбук, а после, през 2012-а, събира в първата си книга „Броеницата на Вида“.

„Музиката е най-висшето изкуство. Никое друго не може да я доближи. Може би затова се опитвам да изявявам духа си във всички изкуства, за да си доказвам този факт постоянно. Музиката има други вибрации – нечовешки! Божествени! Това е нейната магия. А след нея е словото. Харесва ми сентенцията “Това, което не можем да чуем, го рисуваме, за да го видим, а това, което не можем да видим, го чуваме чрез музиката”, казва Вида Пиронкова.

„Избирам с какво да се занимавам, когато ме посети музата. Но при мен нещата винаги се случват едновременно, накуп. Като седна да пиша, ми идва и мелодия, после оставям нещата да починат и правя бижу… Но винаги ръцете ми са заети – нямат покой. А най-плодотворен е сънят ми – виждам и чувам много от произведенията си насън. Мислех, че това е нещо феноменално. После разбрах, че имам силно развито трето око и то се включва, когато другите две са в покой“, споделя авторката.

Студиото – едно от любимите места на Вида Пиронкова.

„Може да ме приветствате с „Аве, Цезарина!“, самоиронизира се дамата, когато се появи след дълго отсъствие във фейсбук, където се подписва като Вида фон Пирон. „Без самоирония и хумор животът е пълна скука. Никога не се взимам насериозно. Това е смешно. Много хора не могат да го осъзнаят и затова изпадат в смешни ситуации. Шаржът, иронията, самоиронията са помощни средства, за да изживеем по-леко процеса, наречен живот“, коментира Пиронкова. „Харизматична и комуникативна, с великолепно чувство за хумор, излъчва рядък аристократизъм на духа“ – така я определят многобройните ѝ приятели и почитатели, които тия дни заливат фейсбук профила ѝ с позитивни отзиви.

Вида Пиронкова завършва пиано в СМУ “Любомир Пипков” и музикално-танцовата академия в Пловдив при проф. Георги Петров. Песента й “Ела” получава наградата на журналистите на фестивала “Златният Орфей” през 1993 г. Пет години работи в Рим като консултант в галерията “Ital Arte Fine Print” и галерист в “Studio d’Arte”. Писала е критични статии по изобразително изкуство, работила е като редактор в списание за архитектура, строителство и дизайн “Детайли”, и като музикален редактор в “Балкантон” и в БНР – Радио „България“.

“Единственото, в което прекалявам със сина ми, е, че го товаря със свръх обич“, казва Вида за сина си Ксантос, на когото посвещава „Гълъбо“.

Хитът „Гълъбо“ е създаден нетипично за авторката – първо се ражда стихотворението, което влиза в книгата ѝ „Броеницата на Вида“, а после идва музиката. Стиховете са посветени на сина ѝ Ксантос, към когото често се обръща с гальовното „Гълъбо“. Нейна приятелка ѝ казва: „Много силно ми въздейства този текст, защо не напишеш музика по него?“.

Първото заглавие на композицията е „Любов“, второто – „Любовна песен“. Когато я записват в студиото обаче, всички започват да повтарят „Гълъбо, Гълъбо“ и сменят заглавието. „Когато седнах на пианото, музиката буквално се изля изпод ръцете ми, тя ми беше дадена свише, както и стиховете“, споделя авторката.

Песента е създадена по световните стандарти за pure music („чиста музика“) – с клавир и вокал. „Аз съм академичен музикант. Моите родители са инвестирали в мен над 30 години в изучаване на музиката в най-малките детайли. Най-големите ми учители са Моцарт и Бах. Моцарт е точно тази чиста мелодия, пет-шест тона, от които можеш да правиш всичко. Тази музика лекува душата, дава крила на хората, защото е магия“, споделя авторката.

„Клипът „Гълъбо“ е продукт на екип от големи професионалисти и много добри мои приятели, които веднага се отзоваха на поканата ми“, казва Пиронкова. На пианото е проф. Людмил Ангелов, а с виолончелото – Анет Артинян. Под режисурата на Васил Стефанов и Стефка Николова актьорите Димо Алексиев и Красена Ангелова пресъздават любовта на един скулптор и една красива жена. Снимките са направени в Националната художествена академия, а автор на статуята е Анатоли Йончев. „Успехът на клипа се дължи на любовта, която ни събра в този великолепен екип, в който всеки е на мястото си и дава най-доброто от себе си“, коментира Пиронкова.

“Гълъбо“ е пилотният сингъл към авторския албум на Вида Пиронкова „Емпатия“ с издател „Ривасаунд“ и предстояща премиера на 9 март. „Продуцентът ми Игор Марковски избра това име на албума. Емпатия означава съчувствие, съпреживяване на чувствата на ближния. Игор реши, че съм такъв човек“, казва авторката. Музиката е изцяло нейна, както и всички текстове с изключение на един.

В албума са включени 17 композиции, изпълнени от Миро, Мария Грънчарова, Васил Михайлов, Илия Ангелов, Мирослава Кацарова, Орлин Горанов, Марио Николов, Васил Петров, Вида Пиронкова, група “Атлас”, Еделина Кънева и Орлин Горанов, Васил Петров и в допълнителните пиеси: Екатерина Русенова, Орлин Горанов, Борислава Танева, Людмил Ангелов.

На въпроса кой ще е следващият хит от албума Вида Пиронкова е категорична: „Песен и роза“, изпълнена от Орлин Горанов.

Източник: Клуб Z

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>