Четирима изтъкнати лекари, психотерапевт, журналист, общественици и приятели на каузата получиха статуетки „Благотворение“.

Мариана Попова със статуетката, на която е лауреат Веселин Плачков, и д-р Елиза Георгиева, създател на фондация “Св. Иван Рилски”.

Боряна Антимова

Моите 5 минути “непрофесионализъм”. … Не беше просто една благотворителна вечер, а вълнуваща среща между приятели. А д-р Елиза Георгиева, освен че е всеотдаен лекар и прекрасен човек, притежава редкия талант да събира с лекота приятели на каузата си и да превърне всяко благотворително събитие в изискана и вълнуваща вечер.
Бях първият журналист, който повярва на д-р Елиза Георгиева и прие нейната кауза като своя още преди 7 години. От снощи каузата на д-р Елиза и д-р Йордан Георгиеви спечели още двама приятели и поддържници и страхотни професионалисти – Владина Цекова и Светлозар Мареков от предаването “Пътеки” по БНТ. Искам Елиза, Йордан и тяхната страхотна кауза да бъдат отразявани само от най-добрите журналисти и хора на духа като Владина и Светлозар. Заслужават го.

Фондация „Св. Иван Рилски“ връчи късно снощи годишните си награди на личности и организации с високи постижения в здравеопазването. Официалната церемония се състоя в хотел „Маринела“, а лице на тазгодишното издание на събитието бе омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова.

Наградени и награждаващи.

Това е четвъртото издание на годишните награди на фондация „Св. Иван Рилски“, създадена през 2012 г. от д-р Елиза Георгиева и д-р Йордан Георгиев, собственици на МБАЛ „Св. Панталеймон“ в Плевен. Вече 7 години за семейството медици Хипократовата клетва е придобила друго, още по-благородно значение: “Лекувай болните, но и помагай на слабите и безпомощните”.

Двамата филантропи са организирали първия в България мобилен стоматологичен кабинет, който обикаля плевенските села, и даряват безплатни зъбни протези на бедни възрастни хора. Осигуряват и безплатни гръдни импланти на жени, загубили гърдите си след операция от рак. До момента фондацията е финансирала дарението на над 1100 зъбни протези и 12 реконструиктивни операции на жени с карцином на гърдата.

Годишните награди „Св. Иван Рилски“ са учредени преди 4 години в съответствие с основните цели на фондацията: развитие на здравеопазването за профилактика и рехабилитация на онкоболни, психологични консултации, закупуване и даряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, финансиране на магнитно-резонансна диагностика на млечна жлеза, мобилна стоматологична помощ в малките населени места.

„Годишните награди на фондация “Св. Иван Рилски“ са благородна инициатива, която независимо от трудностите, пред които е изправено здравеопазването у нас в последните години, утвърждават авторитета на българския лекар. Наградите поставят един стандарт в здравната журналистика от една страна, а от друга –  за по-добро управление на здравните заведения, и не на последно място са извор на вдъхновение за лекари и пациенти“, каза Мая Манолова при откриването на тържествената церемония.

„За седемте години от основаването си, фондация „Св. Иван Рилски“ е водена от разбирането, че преди всичко трябва да бъдем добри, и като хора, и като специалисти, да утвърждаваме доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, да допринасяме за благото на хората, насърчавайки благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на пациентските организации“, каза д-р Елиза Георгиева, учредител на фондацията.

„Преди години една журналистка ме попита трудно ли е да се организира благотворителен бал. Не е лесно, но за мен трудно е да поставиш диагноза, трудно е да я съобщиш, гледайки пациента в очите, трудно е да влезеш в операционната и да не знаеш кога ще излезеш, трудно е да определиш подходяща терапия“, каза още д-р Елиза Георгиева.

Лауреатите бяха наградени в тържествена обстановка, с представяне на най-значимите им постижения от водещите Гергана Дончева и Наско от БГ Радио. Всички получиха пластики „Благотворение”, изработени специално за наградите на фондацията от скулптора и живописец Венцислав Василев. Статуетката представлява фигура на жена, чиято коса прелива и стига до сърцето. Тя е символ на красивата женственост и силата на дамите, които се борят с рака на гърдата.

Мая Манолова връчи приза за „Благотворителност в здравеопазването“ на Сдружение Клуб „Съзидание 2012” и ИК „Жануа’98”, за инициативата ”Жълти стотинки”. Участници в нея са децата – те са тези, които дават и те са тези, които получават. Всяко дете събира в своя дом дребни жълти монети и с позволението на родителите си ги дарява за закупуването на играчки и обзавеждане на детски болнични стаи. Наградата, от името на Сдружението, получи Златина Тодорова, която каза, че само за последната година децата са събрали от жълти стотинки и са дарили на болница в Стара Загора сумата от 62860 лева.

Тази година бяха отличени: за „Онкологична хирургия“ –  проф. д-р Валентин Димитров от Клиниката по обща и коремна хирургия в СБАЛО-ЕАД, София; за „Онкология“ – д-р Филип Маринов, водещ специалист по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“; за „Образна диагностика“ – проф. д-р Боян Балев, началник на Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ „Света Марина” и ръководител на Катедрата по образна диагностика и лъчелечение в Медицински университет –  Варна; за „Дентална медицина“ – д-р Мария Джорова, Медико-дентален център АМА.

Д-р Елиза Георгиева и Теди Кацарова.

Наградата за „Психология“ получи Мадлен Алгафари, психотерапевт, писател, преподавател и председател на УС на Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия, главен редактор на световното списание за психотелесна терапия, издавано от Европейската и Американската асоциация по психотелесна терапия. Приза за „Здравна журналистика“ получи Гергана Хрисчева от БНР.

Наградени бяха и  Пациентски организации „Заедно с теб”. Награди „Приятел на фондацията“ пък получиха актьорът Веселин Плачков и певицата Теди Кацарова. Веселин Плачков, който отсъстваше поради ангажимент, изпрати видеообръщение към организаторите, а статуетката му получи Мариана Попова. Тя поздрави всички присъстващи от негово име с песента на Емил Димитров „Ако си дал“. Теди Кацарова и Дичо изпълниха хит на група LZ – „Бялата пътека“.

По традиция се проведе и благотворителен базар с дарени предмети от над 100 млади български дизайнери. За първи път тази година по време на церемонията се проведе и благотворителен търг с безвъзмездно предоставени авторски предмети, сред които картина на Светлин Русев и оригинална икона, нарисувана върху щраусово яйце.

Близо 7000 лева бяха събрани от благородните инициативи. Средствата ще отидат за мисията на фондация „Св. Иван Рилски” – даряване на зъбни протези за социално слаби възрастни хора и гръдни импланти на жени, претърпели операции от рак на гърдата.

Източник: Труд

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>