Младите учени Евгения Сарафова и Димитър Желев са посветени на благородната кауза да увличат децата и младежите в чудния свят на знанията.

Евгения и Димитър са посветени на каузата да направят географията по-достъпна, атрактивна и любима на децата.

„Уау, науката е готина!“

Така възкликват децата на техни занятия. Евгения и Димитър са усмихнати, лъчезарни, харизматични. Разбиват всякакви клишета за хората на науката като за скучен народ и сухари. Те ми напомнят максимата, че да работиш това, което обичаш, е най-голямото щастие след любовта. „Абсолютно!, съгласява се Евгения, – Аз дори не се възприемам като учен, не съм си мечтала и представяла никога това. И ми е странно“…

Евгения Сарафова и Димитър Желев не гонят научна кариера на всяка цена. Избрали са си благородна кауза – използват знанията, талантите и харизмата си, за да увличат децата и младежите в чудния свят на науката. Така на 17 февруари 2014 г. се ражда проектът „Географ БГ“. Сайтът www.geograf.bg набира популярност изключително бързо и става основен източник на географска информация за ученици, учители и студенти.

В него има интерактивни образователни презентации, тестове, научно-популярни статии… Всички те са поднесени в много достъпна форма и онагледени със забавни илюстрации, схеми и видеа… Има още гео новини за Космоса и Географските информационни системи (ГИС), за нови технологии, за олимпиади и състезания, фотописи „Мила родино“ и „Светът е голям“, репортажи за места у нас и по света, реклама на други научно-популярни издания, ландшафтни снимки на деня… Истински рай за децата и младежите, увлечени по географията.

Силата на личния пример

Екипът на „Географ БГ“ е от позитивни хора, заредени с хъс и любов към науката и децата.

Двамата са завършили география в Софийски университет, а днес са преподаватели там. Евгения е доктор по „Дистанционни изследвания на Земята и планетите“. Има професионален опит в големи международни компании, свързан с географски информационни системи, цифрова картография и приложение на сателитни данни в различни стопански сектори.

Димитър е доктор по „Физическа география и ландшафтна екология“. Участвал е в редица национални и международни географски експедиции и проекти с екологична насоченост, автор е на десетки научни и научно-популярни статии. През януари 2016 г. е част от селекцията на в. „Капитал” „Випуск 2016 – хора, от които очакваме”, а през октомври 2016 г. Евгения е включена в класацията на „Forbes България” за млади лидери „30 под 30”.

Гордостта на екипа на „Географ БГ“ е включването на Евгения Сарафова през 2016 г. в селекцията на „Форбс България“ – „30 под 30“.

При такъв летящ старт в научната кариера двамата често чуват въпроса защо, вместо да наблегнат на личното си развитие, са се посветили на каузата да направят науката по-разбираема, атрактивна и достъпна за децата. „Ние ще продължим личната си научна кариера, но искаме да популяризираме по всякакъв начин науката сред децата чрез „Географ БГ“ и като учени това ще ни се отдава доста по-лесно, – коментира Димитър. – Хубаво е, когато в работата с деца даваш личен пример.“

Да си преподавател е вдъхновяващо

Евгения показва как се запалва интересът на малките към географията.

„Никога не съм си представяла, че ще стана преподавател в Софийския университет, – споделя Евгения. – Винаги съм олицетворявала себе си като човек с идеи, който може да се реализира добре на пазара на труда. Работила съм над 8 години в корпоративния свят, но в един момент осъзнах, че да си преподавател е невероятна възможност – да мотивираш, вдъхновяваш и обучаваш на съвсем различно ниво, за разлика от работата в която и да е компания. И сега, дори, за мое собствено учудване, се чувствам доста добре в тази си роля. Работата със студенти е голямо предизвикателство, но и зарежда с енергия.“

„Когато бяхме студенти, не ни харесваше начинът, по който ни гледаха хората, когато им казвахме, че учим география, – коментира Евгения. – Това е високотехнологична дисциплина, изискваща много, много знания и умения в XXI век. Да, открили сме всички континенти и острови, но светът се променя, наблюдаваме го от Космоса и за да знаем защо и как се проявяват различни процеси в околната среда и стопанството, трябва да сме наясно с географията.“

Една реализирана студентска мечта

„Географ БГ“ е „една реализирана студентска мечта, която вече носи много смисъл и усмивки на деца, студенти, учители, почитатели на науките за Земята. Още не сме я осъществили докрай, предстои ни много, много работа. Всичко се постига с много труд и амбиция“, коментира Димитър.

Дали проектът не означава, че двамата не са удовлетворени от качеството на преподаване на науките в училище? „Първо, ние сме били ученици в едно друго време, когато нещата бяха доста по-различни, – казва Евгения. – Със сигурност и сега, както и тогава, образователната система има много трески за дялане. Това, което ние правим, е да организираме събития, работилници, извънкласни дейности за деца, които искаме да осъзнаят колко бързо се движат науките и технологиите в съвременния свят.

Това не означава, че материалът, който се учи в училище, е излишен – напротив, без фундаменталните знания няма как да знаеш по какъв начин да прилагаш високите технологии на практика. Училищните знания са също толкова важни, колкото и заниманията, с които караме децата да кажат „Уау, науката е готина!“. Едното не изключва другото.“

Да промениш живота на децата

Ориентиране за малчугани с Евгения.

„Акцентът на нашия проект не е в качеството на преподаване, а в цялостната концепция, чрез която се представя науката пред децата. Учениците трябва да виждат науката като възможност за развитие, като път в живота, като мечти за бъдещето“, допълва Димитър.

Проектът на Евгения и Димитър променя живота на децата, защото им открива нови хоризонти за професионално развитие в много иновативни области на съвременното познание.

Стотици ученици, учители, студенти, научни работници и любители на географията участват всяка година в организираните от „Географ БГ“ образователни събития.  Най-мащабното от тях е Българският географски фестивал, който се организира всяка година в различен град на България. През 2015 г. домакин е Ямбол, през 2016 г. – Казанлък, а през 2017 г. ще се проведе в Пазарджик.

По време на фестивала се организират научно-популярни географски презентации, състезания за ученици, семинари за учители и студенти. Идеята на фестивала, както и на проекта „Географ БГ“ е да представи географската наука по атрактивен начин, който да запали децата да я изучават с голям интерес, казват младите учени.

Пътешествие в науката

Малката Ани в чудния свят на Слънчевата система.

„Светкавици в ефира“ – вълнуващо упражнение за деца.

През 2015 г. Димитър и Евгения създават Център за знания на „Географ БГ“. Дейността му включва провеждането на научни работилници за деца от 6 до 12-годишна възраст, научни презентации за ученици, научни пътешествия за деца и родители и много други събития, целящи да популяризират науката сред децата.

Как ви звучи „Научни пътешествия за деца“?… „Те са нов образователен формат, в който децата и техните семейства могат да прекарат свободното си време, научавайки много интересни и полезни умения и знания“, обясняват младите учени. Всяка година екипът участва в Софийския фестивал на науката, а от 2016 г. е сред организациите, които осъществяват Европейската нощ на учените в България. Организират много отделни презентации, научни работилници и други събития, свързани с образованието.

„Центърът за знания на „Географ БГ“ се появи през есента на 2015 г. и беше логичното продължение на нашата образователна дейност, която започнахме със сайта www.geograf.bg. В него провеждаме различни научни работилници и презентации за деца. Част от дейността на учебния ни център е в различни училища или населени места, където често ни канят“, разказват двамата визионери.

Евгения: между географията и Космоса

Евгения е осъществила детската си мечта да се занимава с космос и география едновременно.

Не звучи ли малко необичайно за момиче да се занимава с изследвания на Земята и планетите? „От малка исках да стана астроном, после пък влязох в Националната природо-математическа гимназия със специалност „Науки за Земята“ и географията стана новата ми любов, – споделя Евгения. – На едно събитие още в VIII клас ни запознаха с Географските информационни системи (ГИС) и аз реших, че с тях искам да се занимавам в бъдеще. И явно съм склонна да преследвам целите си, защото още на 19 години започнах първата си работа с ГИС. След като завърших магистърската програма “ГИС и картография”, записах докторантура по „Дистанционни изследвания на Земята и планетите“ в Института по космически изследвания и технологии на БАН.

И така географията и Космоса изведнъж се срещнаха – като наблюдавам Земята отвисоко, мога да откривам закономерности, процеси, обекти. Google Earth е приложение, което успя да популяризира тази част от науката и е страхотно, че все повече хора използват данни от сателити, за да вземат обосновани решения за бъдещето на планетата.“

„Исках да се занимавам с космос, с география и пътешествия и сега вече смятам, че съм осъществила детската си мечта. За 2017 г. си мечтая за повече спокойствие и време за работа по всички нови начинания, които започнахме с колегите през 2016-а“, споделя Евгения.

Тя е на 29 години и има син Павел на 2 години. Много обича народните танци и участва в ансамбъл „Български огън“. Не дели времето си на свободно и несвободно: „Ако имам муза и идеи в неделя в 23 часа например – работя, а ако искам да посветя някоя сутрин на детето си – също го правя, без да имам угризения. Свободата сама да планирам времето си съм успяла да извоювам с много труд и постоянство и е много ценна за мен“.

Димитър обяснява на децата как са се образували пещерите.

Димитър: между географията и екологията

Мисията на Димитър е да накара децата да обикнат повече Земята и природата.

Научната му специалност е ландшафна екология. Завършва Търговската гимназия в Стара Загора. След завършването на СУ от 2011 до 2014 г. преподава в Американски колеж в София, а днес заразява с любов към науката студентите от „родния“ университет, където преподава.

„Най-ценното на моята специалност ландшафтната екология – тази гранична научна област между географията и екологията, е, че всичко в природата е взаимосвързано, една обща система – въздух, води, почви, растения, животни, човешка дейност…

Винаги съм изхождал в работата си с деца точно от тези позиции – опитвам се да им покажа по интересен начин връзките в природата, защо е важно да пазим природния баланс, и защо трябва да действаме с разум винаги. Личната ми кауза е образованието, мисията ми е да накарам хората да обикнат повече Земята и природата, а мечтата ми е да обикаля света!“, споделя 30-годишният мъж.

В свободното си време Димитър обича да пътува, да спортува, да чете книги. „Най обичам да съм в компанията на любими хора и добри приятели“, споделя той.

„От няколко години усещаме промяната“

За Димитър и Евгения Промяната е възможността да знаеш.

През декември миналата година двамата станаха победители в третото издание на социално отговорната инициатива на Нова телевизия и фондация Reach for Change – „Промяната“, след като за тях гласуваха десетки хиляди българи.

„От няколко години усещам, че има промяна сред хората, – казва по този повод Евгения. – Не зная дали е някакво начало на Възраждане (гръмко звучи, но мисля, че е точната дума), дали е просто събуждане…, но е хубаво, че все повече хора се обръщат към различни образователни инициативи, търсейки раздвижване на мозъка, приключение, по-добра професионална реализация или просто забавление. Да си умен, знаещ и можещ е хубаво и се радвам, че все повече млади хора го осъзнават.“

„Подкрепиха ни над 11 хиляди души в онлайн гласуването, – радва се Димитър. – Голяма част от тези хора са нашата аудитория, с която общуваме чрез сайта си вече близо 3 години. Подкрепиха ни, защото вече имат наблюдения върху работата ни. За нас гласуваха и много хора, които не бяха ни чували до този момент за „Географ БГ“. Решиха да подкрепят единствения образователен проект, класиран на полуфинал, защото виждат смисъл в образованието и работата за интелектуално развитие на децата.“

2017-а: Много идеи и предизвикателства

Патриотичен проект на „Географ БГ“ – тишърти „Високи сини планини“ с най-високите върхове в България.

Двамата казват, че им предстои година, пълна с предизвикателства: „Имаме много идеи, но ни предстои сериозна работа, за да ги осъществим успешно. Със сигурност ще се опитаме да подобрим традиционните събития, които организираме, и да разширим дейността на Центъра за знания. През последните дни получаваме много предложения за партньорства по различни дейности“.

Те не смятат, че са по-големи патриоти от останалите, само защото чрез проекта си популяризират България: „Определяме се като хора на разума и на действието. Винаги гледаме себе си и се стремим да подобрим нашата си работа и цялостното развитие на „Географ БГ“. Ето защо не се сравняваме с другите. Всеки е донякъде патриот, но в днешно време е трудно да се установи точният смисъл на тази дума“.

Колкото до възможностите за реализация навън, двамата са категорични: „Всеки човек се е замислял за възможностите за ново начало някъде другаде. И двамата сме работили за американски компании и сме имали възможности да напуснем България много пъти. Засега сме здраво стъпили на българска земя и живеем и работим тук“.

Публикувано в сп. Клуб Z, януари 2017 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>