Учените все още се колебаят защо една четвърт от жителите на Соломоновите острови в Меланезия са с най-тъмната кожа и златисти до бели коси.

Около една четвърт от населението на Меланезия в архипелага Соломонови острови притежава изключителна необичайна особеност – тъмна кожа в съчетание със светли коси. Намиращият се на изток от Папуа Нова Гвинея в Океания архипелаг Соломонови острови се състои от хиляди острови и островчета, на които живеят над половин милион меланезийци. Те имат най-тъмната кожа в света извън пределите на Африка, косите им са с афро структура – много ситно накъдрени, но при някои това афро е направо със сламен до бял цвят.

Тази рядка генетична особеност години наред тревожи умовете на учените и икспертите по генетика. До скоро като причина за необичайния вид те посочват наследствеността: че меланезийците са наследили гена на светлите коси от европейските прадеди — британци, германци и австралийци, които владеят островите стотици години наред. През XIX в. островите са под немска юрисдикция, през 1893 г. се присъъединяват към британските владения, а в началото на XX в. британците съвместно с автралийците отглеждат там кокосови плантации.

Местните хора обаче не са съгласни с генетиката, макар тази версия да изглежда логична. Те са категорични, че светлите коси са резултат от богатата им на риба храна и въздействието на слънчевите лъчи. Но и двете теории са далече от истината. Според скорошно изследване, за тайните на маланезийските блондини може да са отговорни случайни мутации.

Генетикът от Новошотландския салскостопански колеж Шон Майлс отбелязва, че светлите коси при всички меланезийци имат един и същ оттенък. Това означава, че цветът на косите се регулира от гените. Майлс и колегите му решават да намерят гена и вземат образци от слюнката и косите на 42-ма островитяни блондини и на 42-ма тамнокоси аборигени.

При двете има абсолютно различни версии на гена, наречен TYRP1, който кодира участващия в пигментацията белтък. Цвета на косата определя само една аминокиселина в белтъка – аргинин вместо цистеин.

25% от жителите на Соломоновите острови са носители на мутиралия ген. Това означава, че блондините са наследили цвета на косите си от двамата родители. Антропологът от университета „Темпъл“ във Филаделфия Джонатан Фридлендър отбелязва, че мутацията по-скоро е случайно възникнала у един човек. Това звучи правдоподобно, защото коренните жители на островите са доста малко на брой.

 

За да се потопите в атмосферата на Соломоновите острови, ето какво пеят и слушат там: реге кавър на Hello на Адел.

Виж още: Да се родиш албинос близнак

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>