Фейсбук непрекъснато оптимизира функциите си, но философията и идеология му е странна и неразбираема за другите. Често правят точно обратното на останалите.

Mark_Zukerberg

Сн. Mark Zuckerberg/Facebook

“Мисли грешно” е основен девиз в “царството на Зук”. Фейсбук непрекъснато оптимизира функциите си, но тяхната философия и идеология е странна и неразбираема за другите. Често те правят точно обратното на останалите, казва Иво Илиев, специалист по цигитален маркетинг и разработчик към „Facebook Developers”.

“Докато ние сме свикнали всяко ново нещо да го изтестваме, идеята им е да пускат нещо, без много-много да му мислят. Пускат го масово, хората реват, недоволстват, оплюват дизайна и функционалността… Що за маркетинг е това?! Пълен хаос! И слоганите им са едни такива шантави – ”Think wrong” (“Мисли грешно”), “Move fast and break things” (“Бягай бързо и разбивай нещата”), “What would you do if you weren’t afraid?” (“Какво би направил, ако не се страхуваше”). Те са накачени във всяко помещение в централата на Фейсбук.

“Това са и основните им принципи на действие – пускат всичко накуп, а потребителите го “разрушават” отвсякъде. Това се оказва много печеливша стратегия, защото много по-лесно е да предизвикаш един човек да се оплаче, да те оплюе, отколкото да похвали нещо. Гневната реакция на посетителите носи светкавична обратна информация. Недоволството се препредава като верижна реакция от човек на човек. Разработчиците искат да разберат какво за потребителите не работи, разбират го бързо и го оптимизират, оптимизират… Като всяка оптимизация отново пускат, без да я тестват изобщо. Не се притесняват, че ще има гаф. “Бягат бързо и рушат”, както гласи девизът им. Затова са толкова иновативни”, коментира специалистът.

В градчето Менло парк южно от Сан Франциско Марк Зукърбърг всеки ден е на едно бюро с IT гениите от екипа си. Всяка сутрин става рано, целува жена си Присила и дъщеля си Макс и отива на работа като редови служител. В офиса той е нонстоп заедно с хората си – работят, хранят се в общата столова, дори ползват едни и същи тоалетни. Единственият лукс, който Марк си е позволил, е отделна баня.

Виж още:

BG пръст върху бутона LIKE

Всички сме пчелички в социалните мрежи

Да работиш в социалните мрежи

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>