От години д-р Христо Алексиев организира филантропи в Германия за каузата Нови хан.

Посетители на изложбата разглеждат с интерес хартиеното изкуство на Даниела Тодорова.

Посетители на изложбата разглеждат с интерес хартиеното изкуство на Даниела Тодорова. © Д-р Христо Алексиев.

Боряна Антимова

От няколко дни в галерията на Сената на Хамбург има благотворителна изложба с творби на български художници за набиране на дарения за трактор за стопанството на отец Иван в монтанското село Якимово.

Д-р Христо Алексиев

Д-р Христо Алексиев

Изложбата е организирана от българина филантроп д-р Христо Алексиев, хирург, който живее в Хамбург и от години инициира различни акции в подкрепа на приюта в Нови хан. Докторът е събрал общност от приятели – българи и германци, които е запалил за каузата.

В началото на ноември известният германски журналист Клаус-Петер Ликфелд и популярната в цял свят с хуманитарните си фоторепортажи Андреа Кюнциг посетиха Нови хан и Якимово, за да направят репортаж за отец Иван и социалния му проект. С тях бяха и режисьорът Теес Клан и българската журналистка Светлана Стоева. Те подготвят пълнометражен домументален филм за отец Иван.

Имаме 9 часа записи, преведохме всички интервюта и през април или май ще представим филма”, – каза д-р Алексиев.

Репортажът и филмът ще бъдат излъчени във водещи германски медии. Целта е отново да се информира обществеността в Германия за каузата “Нови хан”, за да се включат още дарители.

За журналистите Клаус-Петер и Андреа Нови хан е лична кауза от 2010 г., когато двамата за пръв път посещават приюта и публикуват репортаж, който трогва хиляди германци.

Мисията на филантропите и този път не се ограничи само с репортажа и филма. През ноември те доведоха и бизнесмена Волфганг Брийст, за да разберат от какво имат нужда питомците на отец Иван и да организират помощ по различни линии.

Волфганг Брийст разказва на посетители за срещата си с отец Иван.

Волфганг Брийст разказва на посетители за срещата си с отец Иван.

Веднага след връщането си в Хамбург групата се заема с мисията си. Вече е в ход проект за осигуряване на стипендии от немски фондации, за да може най-талантливите и ученолюбиви деца от приюта да учат в Германия.

Междувременно Клаус-Петер Ликфелд и Андреа Кюнциг любезно предоставиха репортажа си специално за сп. “Клуб Z” и той беше публикуван в броя от декември 2014 г.

По време на посещението си групата от Хамбург разбра, че стопанството на отец Иван в Якимово, където живеят 160 от неговите питомци, разполага само с един стар трактор, и решиха да купят нов.

Журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст на изложбата. Снимки: д-р Христо Алексиев.

Журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст на изложбата.

Да, признавам, звучи необичайно художници да събират пари за трактор, – смее се д-р Алексиев, – но това беше само формалният повод. Идеята е обществеността в Хамбург да се ангажира по-активно с помощ за приюта.” Разходите по откриването на изложбата са поети от д-р Алексиев и съпругата му.

Залата на Сенатската галерия на Хамбург е предоставена за безплатно ползване за каузата.

“Не ми се наложи да уговарям някого от сенаторите, помогна ни управителят на галерията Герд Хайде, Клаус-Петер е негов приятел и не беше трудно да го убеди”, – обясни д-р Алексиев. – Герд е около 70-годишен художник, но много активен човек. В тази галерия не само се излага изобразително изкуство. Там има постоянно действаща “Историческа работилница”, в която се разглеждат различни проекти и се организират творчески срещи.

В момента в галерията са изложени творби на Божидар Димитров, който вече е известен на средите в Хамбург. Интересни са и творбите на Даниела Тодорова, която е учила хартиено изобразително изкуство в Япония и има награда от японското правителство.

Платно на Божидар Димитров на изложбата.

Платно на Божидар Димитров на изложбата.

Със свои платна участва и Иван Костов от Стара Загора, който заедно с жена си има галерия в родния си град. Художниците са решили половината от приходите от изложбата да отидат за закупуването на трактор за Якимово.

Хартиеното изкуство на Даниела Тодорова на изложбата.

Хартиеното изкуство на Даниела Тодорова на изложбата.

Платно на Иван Костов от изложбата.

Платно на Иван Костов от изложбата.

На откриването присъства и д-р Виолета Караиванова, асистент на почетния консул на България в Хамбург, който е германец – проф. д-р Герд-Винанд Имайер.

“Доктор Имайер е много влиятелен човек в Хамбург. Двамата с жена му са много активни и са големи радетели на популяризирането на България и българщината в града. На приема в консулството по случай националния празник 3 март г-жа Имайер беше приготвила боб чорба”, разказа д-р Алексиев.

На откриването на изложбата присъства и Владислава Вьорман, българка, омъжена за германец. “Владислава е една много ерудирана и активна българка тук в Хамбург. Куратор е на много успешни изложби на художници от родния й град Варна. Тя направи също и превода на филма за отец Иван… Двамата със съпруга й Размус Вьорман са активни меценати и поддържници на изкуството от България”, сподели докторът.

Владислава Вьорман разговаря с посетители на изложбата.

Владислава Вьорман разговаря с посетители на изложбата.

На вернисажа на 3 март се продадоха някои творби. Представихме художниците и социалния проект на отец Иван. На закриването на 8 април ще експериментираме с нещо, което не сме правили досега – търг на изобразително изкуство”, каза още д-р Алексиев.

За филма други германци вече ни изпревариха. В най-голямата държавна телевизия тук NDR (телевизията на Северна Германия) беше излъчен репортаж за отец Иван”, добави докторит.

В групата продължават да работят по различни проекти, свързани с Нови хан. Планира се изпращането на едно момиче, отличничка от приюта на отец Иван, да следва със стипендия в Германия.

Синът на отец Иван, Отец Григорий е набелязал и други деца, които се учат успешно, но още са малки”, обясни д-р Алексиев.

Многогодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев. Българинът няколко пъти посещава приюта и организира благотворителни акции в Германия.

Многогодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев. Българинът няколко пъти посещава приюта и организира благотворителни акции в Германия.

Бизнесменът Волфганг Брийст пък урежда голямо дарение на лекарства. “Той ходатайства пред един сърцат собственик на аптека в Хамбург, д-р Фигиера, да изпрати голямо количество лекарства против настинки и други, тъй като хората на отец Иван се оплакаха, че в България са много скъпи”, каза докторът.

От групата приятели на Нови хан на откриването на изложбата присъстват журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст, който пристига от Индия, където работи по друг благотворителен проект.

Иточник: Клуб Z

ВИДЕО: Репортажът на NDR за отец Иван.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>