Страната е прочута не само с ароматното си кафе, но и с природните си резервати, убийствените плажове и луксозни курорти.

Текст и снимки Магдалена Гигова

Наричат Коста Рика Швейцария на Централна Америка, а населението й се гордее, че има повече учители отколкото полицаи. Държавата не разполага с армия и неграмотните са едва 10 на сто. За капак медицинското обслужване и образованието са безплатни, а основното училище – задължително.

Коста Рика е прочута не само с ароматното си кафе, но и с природните си резервати, убийствените плажове и луксозни курорти.  Вече знам къде искам да отида, когато се пенсионирам. Впрочем все още се разкъсвам между дивата свобода на индийския щат Гоа, неизтребимата екзотика на Бали и питомните удобства на Коста Рика. Добре че имам достатъчно време за размисъл.

Плажът Плая Бонита в Пуерто Лимон.

Плажът Плая Бонита в Пуерто Лимон.

Пристанището Пуерто Лимон, в което акостират повечето круизни кораби до тази част на света, обаче не може да се нарече «витрината» на благата държава. Все пак девизът тук е Pura Vida (исп.), което ще рече неподправен, чист живот. И той наистина е такъв!

Населението от 170 000 души за цялата провинция Лимон е привлекателен коктейл от ямайци, заварени от конкистадорите индианци, и испанци. Все повече се множат европейците и американците, помамени от лежерния ритъм, възможността срещу 500 долара на месец да наемат къща с иконом и готвач и гореспоменатия Pura Vida.

Пристанищният град на пръв поглед не е точно място, където бих живяла дори седмица.  Центърът на Пуерто Лимон е мръсен и смрадлив като индийски мегаполис, но в богатите му предградия с кокетни вили и тропическа растителност определено са се заселили 115-те вида птици, които сладкопойно ги огласят.

Испански кедър, див тамаринд, мангро, тик хвърлят тучни сенки край плажа Плая Бонита. Блажена ивица пясък, където чадър и шезлонг са непознати думи, но пък ласкаво топлата вода компенсира неудобството на пълните с пясък сандали.

Фигурата на индианския вожд пред кметството.

Реверанс към индианските предци е паметникът на непокорен вожд пред кметството. Аз предпочитам да поема към друг вид атракция.

Откъде идват бананите? У нас – от супермаркета. Там те попадат от гигантските контейнери на търговските кораби, но първоизточникът им е бананова плантация като «Дел Мондо» край Пуерто Лимон в Коста Рика.

Когато след седмица на Женския пазар видях  жълтите плодове с миниатюрни лепенки «Дел Мондо»,  ги почувствах едва ли не близки и родни.

В плантацията, до която си поръчах специална екскурзия, се оказа, че всеки грозд от сладкия плод зрее в пелена от найлон. За да не го нападнат инсектите. Дърветата дават по 4 реколти годишно, защото бананите са готови за бране след 120 дни.  Стволът се отсича, а до него, от същия корен вече е израснало следващото. «Овошките» са посадени “по конец”, а между тях в равни карета са прокопани вади за напояване.

Цветът на банана също е причудлив – огромно образувание, прилично на хибрид между цвекло и граната, в което личи коронка от смешни стърчилки, бъдещите плодове.

Така изглежда бананът преди да стане плод.

Така изглежда бананът преди да стане плод.

kosta-rika3

Повитите в найлонови пелени клони пъплят на конвейр в банановата плантация.

Повитите в найлонови пелени клони пъплят на конвейр в банановата плантация.

Яки мъжаги секат с премерено движение цял клон, заедно с найлоновата пелена, и го закачат на кука като прасе в кланица. Гроздовете се кандилкат на куките в поточната линия,  докато момчета с рибарски ботуши и гумени престилки ги “обстрелват” с мощни водни струи. “За да изпаднат паяците”, делово обясняват още по-грамадни мъжаги, които с няколко отработени движения превръщат гроздовете в гола пръчка и мятат клончетата въззелени банани в големи колкото язовир вани с вода.

Грамадни мъжаги секат цели чепки банани и ги хвърлят във водата.

Оттам е просто: изцеждане, потапяне в найлон, кашон и камион. Към супермаркета. Хватката е да го обереш в точния момент, за да узрее чак след като попътува по море до Европа или САЩ.

Оказва се, че бананите далеч не са само един “модел”, различават се по предназначение и на цвят. Има дори червени! Малките колкото детско пишле са най-сладки. Специален сорт се превръща в бананова каша. От друг пък се прави чипс…

Времената на “Чичо Томовата колиба” явно са безвъзвратно отминали. Първо: повечето работници в плантацията са бели, и второ: къщичките за семействата им са съвсем прилични едноетажни бунгала с градинки отпред.

Пуерто Лимон.

Пуерто Лимон.

Който не си пада по фрукти, обхожда Чинекита, старата част на Пуерто Лимон, диви се на смешните животинки, които по цял ден висят на един клон в резервата за ленивци, или плава по Тортугеро канал (наречен Амазония на Коста Рика) с надеждата да зърне костенурка или поне ленивец. Той напълно си отговаря на името – може да виси на един клон по 20 часа в денонощието, но за да се пази от врагове, главата му се върти на 180 градуса без проблем. Иначе муцунката на косматото животинче е много симпатична и почти човешка. Прилича малко на героя от  «Кучешко сърце» на Булгаков. Или поне както аз си го представям.

На круизния пристан има покрит базар, който поразително напомня което и да е азиатско тържище. Веят се сувенирни фланелки, барабанят на местни тарамбуки, кафето (като запазена марка на държавата) се продава във всякакви разфасовки. Цената от 5 долара за половин кило направо възбужда портмонето. Ефектни са обвитите в шоколад зърна – същите пари за 300 грама в шарена кутия.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>