Новата страст на създателя на Walltopia Ивайло Пенчев е онлайн аукцион, който преобръща пазаруването в полза на потребителя.

IvayloPenchev_Walltopia1

“За да си успешен, трябва да имаш страст към някой продукт и да ти е кеф да го правиш”, казва Ивайло Пенчев. © Личен архив

Боряна Антимова

Ивайло Пенчев, създател на най-успешната в света компания за изкуствени катерачни стени Walltopia, е завладян от нов модерен революционен IT проект. Интернет платформата Auctionize коренно ще преобърне пазаруването в полза на потребителя в световен мащаб.

Според предприемача основният проблем на потребителя в съвременния свят е, че няма време да провери къде са най-изгодните цени. До този момент активна страна в търговията са продавачите. Те правят магазини – физически или онлайн, в които излагат стоките си. Ако търси скъп продукт, купувачът трябва да обикаля или сърфира в мрежата като луд, за да намери къде му е най-изгодно.

В платформата “Оукшънайз”, ако търсиш някаква стока, сам стартираш търг с обратно наддаване. Включват се продавачи, подбиват си цената, за да се класират, а ти купуваш от този, който предложи най-ниска цена.

“Платформата все още е в изпитателен период, но е онлайн в бета версия. Дори и в този вариант тя дава умопомрачителни резултати”, споделя Пенчев. В амбициозния IT проект той е в съдружие с друга българска компания, също световен лидер в сегмента си. “За това тепърва ще се говори, особено през януари”, казва той.

IvayloPenchev_Walltopia“Ядяхме филии с мас и чесън”

Противно на представите за американска мечта в BG вариант, успехът на Ивайло Пенчев не е резултат от гениална идея, която му каца като птиче на рамото. В началото на началата стоят бедност, мизерия и къртовски труд.

Малкият Ивайло мечтае първо да стане космонавт, после се прощава с илюзията да е новият Георги Иванов. Тогава идва мечтата да стане летец, но за това се изисква специално образование и момчето влиза в математическата гимназия в родния си град Велико Търново. Там обаче попада в плен на физиката. “Смениха ми се мераците и реших да ставам физик”, споделя Ивайло. След казармата записва ядрена физика в СУ, но още от първи курс му се налага да работи здраво, за да се издържа.

“Бяха тежки години – 1991-ва, 1992-ра. Майка ми и баща ми са учители по образование, но работеха друго. Татко беше в радиозавода във Велико Търново, а майка ми – в школа по гражданска отбрана. Съкратиха ги и аз трябваше сам да се издържам като студент в София. Помня един период, в който със съквартиранта ми ядяхме редовно печени филии с чесън и свинска мас”, спомня си предприемачът.

Началото: на Илиянци с раниците

Ивайло първо изкарва хляба си като шофьор на такси, после заедно с партньора си започват да продават найлонови торбички. Купуват ги от Илиянци с раниците и ги препродават по магазини и пазари. Още когато е във втори курс в университета, заедно с партньора си подхващат първия бизнес с “Екстрапак” – фирма за полиетиленови и хартиени торбички и опаковки. Сега тя е сред големите европейски компании в този бранш.

“В трети курс не си взех всички изпити, обаче пък бизнесът беше тръгнал много добре, имахме адски много работа. Аз и до ден днешен много обичам физиката, но си дадох сметка, че не мога да си изкарвам хляба с нея. Прекъснах в четвърти курс с идеята да завърша, но така и не ми остана време”, смее се Ивайло.
“Хората продължават да ми се чудят като кажа, че никога не съм мечтал да бъда предприемач, и че съм станал такъв поради бедност”, казва той.

Да превърнеш хобито си в бизнес

В основата на няколкото успешни компании около “Уолтопия” стоят двама приятели – Ивайло Пенчев и Метин Мусов, успешни катерачи, които превръщат хобито си в бизнес.

Още докато е във Велико Търново, тийнейджърът Ивайло е луд по катеренето. “По мое време се изкарваше курс “Алпинист на Народна република България” и имаше право да го изкараш, когато навършиш 16 години. Оттогава активно се занимавах докъм 30. Е, когато бях на 26 години, спрях, защото вече имах семейство и се роди първият ми син Явор, а после и вторият Филип. Сега големият е на 18, а малкият на 16.”

Дали Явор ще наследи бизнеса? “Идва тук, интересно му е, има отношение към бизнеса, заедно сме катерили планините. Планът му е да работи тук, но още е рано”, казва таткото.

2-Ivaylo_Penchev_Metin_Musov

Успешните партньори Ивайло Пенчев и Метин Мусов са приятели от времето, когато са били катерачи.

“Уолтопия” не беше утопия”

“Когато започнахме с “Уолтопия”, бизнесът ни с опаковки си вървеше добре. Разбрах, че имам нюх за това. Започнахме го като хоби, правихме го ей така, за кеф, но в един момент си дадохме сметка, че има потенциал”, спомня си Ивайло.

Двамата с Метин избират това име, производно от “стена” на английски и утопия заради асоциацията: “Просто вярваме в идеалния строй, в идеалното общество. Но не смятахме, че е утопия да започнем успешен бизнес с катерачни стени, напротив, вярвахме, че ще направим съвършената фирма”.

Сега и двамата са изпълнителни директори, като Мусов отговаря за производството, а Пенчев – за всичко останало.

IvayloPenchev_Walltopia7-inovativno_predpijatie_godinata2012

Президентът Росен Плевнелиев връчва на Ивайло Пенчев приза “Иновативно предприятие на годината”, 2012 г. 

Продукт като за световно

В началото – 1996-а, в света има фирми, започнали поне 20 години преди тях. Днес “Уолтопия”, стартирала по “класическия” начин – в един гараж, е лидер с 50% от пазарния дял в света, като при това поддържа най-високите цени.

Двамата с Метин започват с екип от общо 5 човека, а в момента във фирмата работят 350, заедно с хората от другите фирми от групата общо са над 500. Производството е в гр. Летница, Ловешка област, а дизайнът, проектирането и продажбите – в София.

Фирмата оперира в около 50 страни на 6 континента и има офиси и в САЩ, Канада, Австрия, Великобритания, Германия, Холандия и Русия. “Печелим с качество, по-смели сме и по-енергични, продуктът ни е по-добър и хората ни са по-отговорни от тези на конкурентите”, коментира предприемачът.

Имиджът на световна марка се поддържа и чрез Adventure Facility Concepts – фирма, част от групата “Уолтопия”, която отговаря за развитието и оперирането на спортно-развлекателните центрове като „Боулдърленд и Фънтопия“ в „Парадайз Център“. Идеята е скоро компанията да работи със стотици други центрове основно в Щатите, Канада и Западна Европа.

Walltopia3

Имиджът на световен лидер на изкуствени катерачни стени се поддържа с непрекъснати състезания и спортно-развлекателните центрове като „Боулдърленд и Фънтопия“.

“Ще си построя моя колайдер”

Спортно-развлекателният Collider Activity Center е другият любим проект на предприемача. “Ще си построя моя колайдер”, шегува се той. Мястото ще обединява активните хора на столицата, като им предлага варианти за спорт, отдих, културни събития и нетуъркинг на едно място. “Успешните хора са активните хора: тези, които обичат действието, риска, новите възможности; тези, които създават стойност. Именно за тях е този център”, казва Пенчев.

В активити центъра младите хора ще може да избират между класическо и боулдър катерене, първия градски high ropes course (изкуствени въжени съоръжения, обикновено се изграждат около високи дървета, но могат да бъдат поставени навсякъде – б.а), фитнес център, басейн, зали за танци, бойни спортове, йога, аеробика.

ColliderActivityCenter5

В модерния Collider Activity Center на територията на бъдещия Sofia Tech Park в “Младост” активните млади хора ще намерят всички любими занимания накуп.

На финалната права

От август беше оповестено, че “Уолтопия” ще инвестира в бъдещия Sofia Tech Park в “Младост”, където ще построи активити центъра. Освен сградата, върху 20 000 кв. м площ ще има и парк за разходки и джогинг, SPA център за отдих, бар.

“Вече сме на финала на административните процедури, надяваме се до месец-два да има първа копка”, каза Пенчев.

Името “Колайдер” също не е избрано случайно – идва от сферата на любимата му физика и означава “ускорител”. Физикът Пенчев прави асоциация с ЦЕРН и създадения в него адронен ускорител на насрещни снопове от елементарни частици. А формулата да попаднеш в “колайдера” на успеха за Пенчев е ясна: трябва да си трудолюбив, иновативен, динамичен и постоянно да усъвършенстваш продуктите си.

6-Collider-Activity-Center

Collider Activity Center

От страст към продукта

“Трябва да тръгнеш с идеята да правиш неща, а не пари. Да имаш страст към някакъв продукт и да ти е кеф да го правиш, да го усъвършенстваш, да го развиваш… Ти трябва да знаеш къде ти е душата”, казва Ивайло. Според него фирми, стартирали с идеята да усвоят едни пари от един европейски фонд, или да разтурят една бивша соц компания, разпродавайки я на дребно, свършват скоро. “Само устойчивото създаване на стойност прави компаниите успешни дългосрочно. А за това се искат иновации, посветеност, трудолюбие”, категоричен е Пенчев.

“У нас може да вирее и да се развива малкият бизнес, стига да предлага качествен продукт – категоричен е предприемачът. – Средата не е толкова враждебна. Единственото изкривяване е, че големият местен бизнес тук е обвързан политически – за да спечелиш обществена поръчка, трябва да си в някаква схема. Само че има достатъчно бизнес извън обществените поръчки.

Вече двайсет и няколко години при нас е яко бачкане. Нито сме приватизирали нещо, нито сме участвали в кардиналните далавери, с които се разпарчетоса държавата, като РМД-та и т.н., нито пък сме вземали някакви кредити. Всичко при нас е било “на зелена поляна” – от нулата и начисто.

Walltopia4

Катерачеството възпитава силни характери и истински мъже.

Walltopia3a

Социални помощи за мързеливци и тарикати

“Убеден съм, че 99 на сто от хората, които живеят само от социални помощи, са мързеливи. Не броя тези с недъзи. Но масовата грижа за тези, които не могат да се оправят, генерира все повече несправящи се хора, които не поемат отговорност нито за себе си и близките, нито за държавата”, възмущава се бизнесменът. Според него трябва да се направят две неща: да се намалят социалните програми и да се осигури образование.

“Не може да се измерва успешността на едно общество с това, колко добре се грижи за ленивците и тарикатите! – възмущава се Пенчев. – Според мен това е белег не на цивилизованост, а на декадентство. Не може да измерваме обществото по това, как развъжда безполезност!”

9-Ivaylo_Penchev_Boulderland

Ивайло Пенчев в страната, която сам е създал – Боулдърландия.

“Размечтал съм се да оправя България”

“Оптимист съм за страната ни. Целия свят съм обиколил, стоял съм на много места, правил съм бизнес къде ли не, но България е идеалното място за живеене”, категоричен е предприемачът.

“Напоследък съм се размечтал да оправя България. Искам тук да живея, не ми е хубаво навън. Имаме прекрасен климат, специални природни дадености… Абе всичко ни е наред. Малко време ни трябва и малко усилия! Станем ли привлекателно място за предприемачи – с ниски данъци и да не ги тормозят с глупости – изведнъж тук ще стане и прекрасно място за живеене”, мечтае на глас предприемачът.

Той не отрича идеята да се включи активно в политиката, но не сега, а след пет-шест години. “Да, знам, че повечето успели хора казват: “Защо ще си зарязвам аз бизнеса, да се занимавам с някакви идиоти в парламента. То точно поради тази причина парламентът е пълен с идиоти и тарикати! Затова, ако видя, че някой може да оправи България, ще му помогна с всичко, на което съм способен.”

IvayloPenchev_Walltopia8-Kawai_Yavor_Filip

Със синовете Явор и Филип на разходка с вертолет в Хавай.

Любовта към Космоса ръжда не хваща

Работната седмица на един от най-успешните ни предприемачи е… пет дни. Казва, че успява да си организира нещата. “Е, в събота и неделя може да не съм в офиса, но главата ми щрака. Винаги има някакви проблеми за решаване”, казва той.

А мечтата за Космоса? “Тя е като първата любов, ръжда не хваща. Засега само гледам научно-фантастични филми… Но някой ден ще полетя в Космоса като турист, решил съм го”, смее се предприемачът.

Казва, че с хобитата е на периоди. “Винаги съм обичал да пътувам, харесва ми да карам мотори, делтапланери, такива неща. Вече съм на 44, но поддържам форма, живея активно. Напоследък пак тръгнах по планините, не като катерач, а като турист. Ходих на Килиманджаро наскоро. Е, качих се до върха, да. Какво толкова, само 6000 метра…”

Източник: Клуб Z

 

Comments
Harvey Specter
Posted at 7:31 am August 22, 2015
Деси Ламбина
Reply
Author

Промените на едно общество могат да станат само отвътре, когато самото общество прегърне идеята за промяна като лична отговорност.
Деси

info@kidscarecharity.co.uk

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>