За тях започваме да работим, без да подозираме, всички – от момента, в който влезем – и активните потребители, и откровените зяпачи.

Карта на разпространението на фейсбук. Сн. Facebook=

Карта на разпространението на фейсбук. Сн. Facebook=

7_Ivo_Iliev“Всички работят в социалните мрежи”, казва гуруто на дигиталния маркетинг Иво Илиев. Милиарди работни “пчелички” всеки ден носят “мед” в бездънния кошер. Социалната мрежа няма свое съдържание, ние сме създателите на съдържанието. За нея започват да работят, без да подозират, всички – от момента, в който влязат – и активните потребители, и обикновените зяпачи.

Какво носят “пчеличките” на “царицата-майка” ли? Информация. Защото социалната мрежа е платформа не просто за публикуване, а за създаване на съдържание. Затова пък “пчеличките” получават бонус – безплатна регистрация, или freemium – от “свободен” и “премия”. Фриймиумът през последните години е най-успешната бизнес стратегия в IT.

Ние винаги търсим тенденция, защото пазарът и клиентите ни – корпорациите, очакват това от нас”, обяснява Иво. “Фейсбук много се промени. Преди, който каквото пишеше, всичко се виждаше от всеки. Сега на профила на всеки се пускат само тези неща, които го интересуват лично.

Но защо не виждаме всички постове на приятелите си? Как става подборът на кого какво и в какъв обем да се избира от нюз фийда (новинарския поток)?

Само във Фейсбук има над 100 хиляди типа такива социални сигнали, които в комбинации са около 100 милиона. Например:

  • когато скролваш с мишката надолу, колко неща виждаш при едно посещение и на кои обръщаш внимание;
  • колко време прекарваш на началната страница;
  • къде задържаш мишката си;
  • дали кликваш на коментари, или си само наблюдател;
  • дали влизаш през мобилен телефон;
  • дразниш ли се от рекламите;
  • от кои точно реклами се дразниш;
  • доколко си склонен да те включват без питане в групи…

По повод на последното имаше един виц, че включили всички женени мъже в групата “Обичам тъщата си” и никой не смее да излезе от нея”, смее се Иво.

Influencers

Инфлуенсърите, или влиятелните хора в социалните мрежи.

Що е социален граф?

Идеята на Фейсбук като платформа е да направи нещо, което отдавна психолози, доктори, икономисти и всякакви други специалисти се мъчат да постигнат, но не са разполагали с технологията – да се създаде social graph, и то в глобален аспект”, обяснява Иво. Социалният граф е мрежата от хора, които комуникират помежду си, и описанието на комуникациите между тях. Наричат ги “взаимодействия”.

Всичко това се описва в една много сложна диаграма, която социалната мрежа подава по начин, подобен на ”Mатрицата” – като програмен код. Този social graph е много ценен за всеки бизнес, защото чрез него маркетинг специалистите определят нов вид таргет групи – не по възраст, пол или социален статус, както е прието до момента, а по интереси. А това е много по-ефективен начин за таргетиране и реклама.

Виж още:

BG пръст върху бутона LIKE

Да работиш в социалните мрежи

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>