Тя е симтом най-вече на дълбоко скрити емоционални проблеми. Страдащите са обикновено хора, в чиито семейства храната е начин да се контролира поведението.

fitnes_bulimia

Мира Цанева

Модерното общество все повече се обръща към здравословния начин на живот, а добре поддържаното тяло вече освен за имиджов компонент се приема дори като модна тенденция. Редовните упражнения помагат да сме винаги във форма и тонус, но дали прекаляването с тях не е опасно, както всяка друга крайност. Оказва се, че такова състояние съществува и то е подобно на маниакалните хранителни разстройства. Някои го наричат фитнес булимия. Звучи странно – все пак активният начин на живот засилва имунната система и подобрява мозъчната дейност.

Специалистите обаче алармират за вредите върху организма, които може да причини прекаляването с физически упражнения. Различни са мненията относно това колко е нормалното време за спорт при любителите – от 20 до 60 минути на ден, в зависимост от индивидуалните дадености.

Според Димитър Базотев, дългогодишен фитнес инструктор, за един здрав човек с нормално кръвно налягане и добро кръвооросяване час – час и половина е препоръчителното натоварване, като се взема предвид и интензивността. Ако в рамките на тези времеви граници тренировката е била сериозна, надхвърлянето вече граничи с прекаляване, което може да бъде опасно.

Фитнес булимията още не е категоризирана като вид разстройство, но при всички положения тя е свързана с проблем в психиката. Забързаният ритъм на живот, стресът и проблемите отключват подобен вид маниакални състояния.

Симптомите на фитнес булимията са различни при всеки, но дори наличието на един от тях може да сигнализира да вземем мерки. Най-общо за всички с този проблем е приемането на физическата активност за ос, около която се върти целият им живот.

Подобно на хранителните булимици фитнес маниаците се стремят да изразходват в залата всяка калория, която са приели с храната. Пристрастяването става бавно и неусетно – човек започва да тренира, чувства се добре в кожата си и започва да иска още и още. Никой не се замисля, че да се прекалява и с нещо толкова полезно като спорта може да се окаже вредно, дори опасно.

Хората с подобно разстройство предпочитат посещението в залата пред ходенето на работа или каквито и да било социални контакти с приятели и близки. Те тренират дори когато са бол­ни или с контузия и никога не си вземат почивен ден. За тях тренировката престава да бъде забавление, защото е дълга и изтощителна.

Често изпадат в депресия, ако не са имали възможност да натоварят тялото си. Ниската самооценка е характерна за това състояние. Маниакално следят всяка калория да бъде изгорена. Така се стига до тотална липса на самоконтрол и е налице маниакално разстройство.

Фитнес булимията вече е доста разпространена у нас, казва Димитър Базотев – най-вече при мъжете. Веднага обаче се сеща за няколко случая на брутални прекалявания с много ниски калории от жени. Според него всяко нещо, което е свързано с егото на човека, се превръща в един доста печеливш бизнес. А това, да изглеждаш добре, се е превърнало в тотална мания особено сред младите хора.

Базотев алармира, започне ли спортът да влияе на другите сфери от живота, е налице прекаляване. Нарушават се социалните контакти, човек се изолира или приятелите му започват да го избягват. Вманиачаването води след себе си и до залитане към опасни стимуланти. Наблюденията на Димитър са за нарастване на броя на жените, които прибягват до хормонални препарати. „Аз не съм против това, но то е за хора, които знаят какво правят. При страдащите от някакъв вид комплекси приемането на стимуланти се превръща в наркомания. Тепърва ще имаме тежки случаи в това отношение.“

Фитнес булимията, освен че е разстройство на психиката, крие чисто здравословни рис­кове. Тя може да предизвика умора, дисбаланс на имунната система, дехидратация, проблеми с бъбреците и сърдечния ритъм, остеопороза.

Вманиаченото прекаляване с упражнения трудно се подлага на диагностициране. Това е така, защото за различните хора нормите за натоварване са различни. Ако човек усети обаче, че спортът нарушава, а не подобрява жизнения му ритъм, е добре да се обърне към лекар или психолог, за да получи адекватна помощ. Понякога разговорът дори с професионален фитнес инструктор може да помогне – той ще даде съвет за регулиране на тренировките според телесния статус.

В България има добре обучени инструктори и хората не бива да пестят пари, за да се възползват от услугите им, убеден е Базотев. Има случаи на мускулни разкъсвания и травми дори след пет тренировки. Безцелното шляене из залата не само че не дава резултат, но и крие рискове.

Фитнес булимията най-вече е симптом на дълбоко скрити емоционални проблеми. Страдащите са обикновено хора, в чиито семейства храната е начин да се контролира поведението. Те са високо мотивирани и изискват максимума от себе си във всички области, стремейки се да бъдат перфектни. И понеже са непрестанно неудовлетворени от резултатите, се упражняват повече и повече, извън пределите на възможностите си. Добре е проблемът да се усети навреме, в противен случай може да се стигне до нежелана употреба на антидепресанти.

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>