Връзката с много по-млад мъж има бъдеще само, ако двамата знаят какво искат.

Деми Мул и Аштън Къчър.

Деми Мур и Аштън Къчър.

Брак, при който мъжът е много по-стар, се приема някак по-нормално от обществото, отколкото обратният вариант. В нито една съвременна култура не се одобрява връзка, при която жената е с 10-15-20 години по-възрастна. Психолозите наричат мезалианс такава форма на взаимоотношения между двамата, при която има голяма разлика в положението им – социално или имуществено.

Но любовта не прави разлика между бедни и богати, болни и здрави, млади и не толкова млади. Не бива да се плаща и данък обществено мнение. В такива случаи обаче е добре да се вслушаме в това, което говорят в един глас и клюкарките, и хората, които ви обичат: “Той рано или късно ще претръпне, ще те преболедува и ще си намери по-млада”.

Суровата истина насочва към отношенията майка – дете. Каквото и да говорят двамата влюбени, ако разликата е такава, че тя може да му бъде майка, това са не напълно изживени детско-родителски отношения. Тя или не е имала дете, или се упреква, че се е провалила като майка.

При него може да е налице тежко детство или дефицит от майчини ласки. А може просто да е слаб и неорганизиран човек, не успяващ да се оправи сам в живота. Съзнателно или подсъзнателно, съпругата става “майката”, а той – “детето”. Не случайно при такива връзки е популярен изразът “той може да й бъде дете”.

Но това далеч не е цялата истина за отношенията между двамата, твърдят психолозите. Според тях, стабилността на двойката зависи на първо място от готовността да поддържат избрания тип отношения. И ако този модел е удобен и за двамата, такива двойки могат без проблем да останат заедно по 20 и повече години.

Ако им е добре, ако си дават достатъчно пространство за израстване –  личностно и професионално, няма проблем. Но ако прекалената опека на “майката” и привързаността й натежи и започне да досажда на “детето”, възникват проблеми. В нестандартни ситуации – повишения в работата, пренасяне в ново жилище или смърт на близък те може да се изострят и да доведат до раздяла.

Ако мъжът е с творческа професия или жената не търпи някой да е над нея по власт – такива отношения са идеални за двамата. Той е увлечен по заниманията си и с охота приема тя да командва и да взема всички важни решения. Техните отношения са построени на разбиране на ситуацията и взаимна изгода, желанието да бъдат заедно и духовната близост. Такъв съюз може да живее с години.

Жената-пума

На Запад има термин за дамите, които си падат по много по-млади мъже – жената-пума. Това са връзки преди всичко на сексуална основа. Отстрани изглежда, че движеща е единствено страстта. Но това е само върхът на айсберга. Една дама на 50+ може по-добре да оцени плочките на гърдите му, отколкото девойките.

Много жени обаче искат просто да внесат в живота си безгрижие, радост и приключения. Младите мъже не са измъчени от живота, затова са повече склонни на авантюри, отколкото зрелите господа. Много жени в благородната си възраст предпочитат да доминират над партньора си. Те притежават голям опит, който е от полза на младите мъже и покрай тях “хлапаците” стават по-самоуверени.

Елементарната биология също си казва думата. Жените живеят по-дълго от мъжете, а дамата се нуждае от човек, който да украси старостта й. Освен това нежният пол се грижи повече за себе си. Благодарение на фитнес залите и естетичната хирургия един мъж може да изпадне в шок, когато по-късно види паспорта на любимата си. За да се избегнат недоразумения, психолозите съветват дамата да не крие рождената си дата.

Защо му е такава партньорка?

Според него девойките трудно се оправят в отношенията си с другите и в живота въобще. Затова зрялата жена е за предпочитане – има опит и с нея е по-лесно да общуваш и живееш. Тя няма да ти досажда и да те занимава с дреболии, когато си зает с нещо важно. Напротив, ще ти бъде опора, приятел и съветник там, където девойката би била само в тежест. Обикновено жената на тази възраст вече се е реализирала в кариерата си или поне знае какво иска. Има спестявания и жилище, или е планирала как и кога може да се сдобие с него.

Подводните камъни

Съществува опасност да се натъкнете на слабоволев, мързелив и безотговорен млад мъж, неспособен да се погрижи сам за живота и прехраната си. В кризата изведнъж се появиха много такива кандидати за “синчета”. В социалните мрежи и сайтовете за запознанства е пълно с млади мъже, които искат да поживеят безгрижно на гърба на по-възрастни от тях дами с възможности, като нямат нищо против и да правят секс с тях от време на време.

Връзката с подобен младок може още повече да задълбочи кризата на средната възраст. Защото когато в някакъв момент тя осъзнае, че единствената му цел е да живее на неин гръб, се чувства унизена и ненужна.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>