kolonkata_MiraПри жените политици облеклото се използва като демонстрация за обществена власт, която отдавна вече не е запазена територия само за мъжете.

Имидж хапче – колонката на Мира Цанева

Модата като феномен е начин човек да изрази собствените си възгледи за естетика и цветово възприемане на света. Тя обаче е и мощен инструмент за влияние върху околните, защото оформя и придава конкретен завършек на имиджа ни. При жените политици това е още по-ясно изразено. Облеклото се използва като демонстрация за обществена власт, която отдавна вече не е запазена територия само за мъжете.

Още в древен Египет (1479 г. пр.н.е), първата жена – фараон Хатшепсут седяла на своя трон разголена като мъж, с мъжка пола и дори носела изкуствена метална брада. Това недвусмислено символизира нейното владетелско равенство с мъжете фараони. По-късно през годините много от жените, облечени във власт, използват облеклото си за подобна демонстрация.

Емблематичната Желязна Лейди Маргарет Тачър остава известна не само с непопулярните си политически реформи, но и със строгите мъжки костюми с широки рамене. Като омекотяващ стила елемент тя използва по-женствени блузи и обувки, но пък прословутата чанта Ферагамо й служи като своеобразно оръжие при тежки преговори.

Сегашният лидер на Германия Ангела Меркел често е била укорявана от модните специалисти за своята семпла момчешка прическа и еднообразните и твърде консервативни костюми. Все пак, именно този й имидж е в нейна полза, защото адекватно отразява личността й – рационална, интелигентна, незаинтересована от критиките за външния й вид. Неслучайно е обявявана от списание Форбс за най-влиятелната жена в света.

Великата Индира Ганди, по време на своето управление се появява в националната индийска дреха сари, която е изработена от влакно, символ на народа в борбата за независимост. Това е непоколебим израз на национализъм и решителност за отстояване на националните интереси.

Скандалната украинка Юлия Тимошенко пък претърпява пълна трансформация, от богата „газова принцеса” (заради обвиненията срещу нея), към имиджа си на скромна учителка с типичната украинска плитка тя печели подкрепа и също е избирана за една от влиятелните жени в света.

Стремежът на жените да присъстват в света на политиката вече е реалност. Но времето за конкуренция, базирана само на признаците на пола отмина. Не е необходимо жените да се обличат като мъже, за да заявят някакви свои качества. В едно проучване в САЩ резултатите показват, че избирателите рядко се влияят от начина на обличане на жените кандидати. Но облеклото и визията като цяло са оръжие за влияние и за двата пола, а при жените то е по-видно, заради по-голямото разнообразие на дрехи.

Голяма част от българските жени политици, въз основа вероятно на вътрешен усет, като че ли съумяват да приведат имиджа си съобразно търсеното послание. Корнелия Нинова предпочита вече по-женственото излъчване, докато парламентарното острие Мая Манолова често залага на по-мъжествени силуети. Татяна Дончева, след новия си политически проект, се появява по-цветна и по-женствена от годините в БСП. Дори желязната лейди на ГЕРБ Цецка Цачева залита по нетрадиционно изразяване.

Сред жените политици с визия, достойна за подражание са Гергана Паси, Надежда Неински, Кристалина Георгиева, Юлиана Дончева. Неадекватната визия на Румяна Желева (бял костюм и плажен загар) по време на изслушването й за еврокомисар също допринесе за нейното неодобрение. ПРЕСА

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>