Млади български цигулари ще се включат в мащабната социална дейност на изпълнителката-хуманист, която ще дари средствата от концерта.

Неделя Щонова

Жалко е вдъхновяващите фейсбук постове на креативните хора да потъват някъде в мрежата. „Икар прес“ откри рубрика “ФБ етюди” с бисери на участниците в групата „Приятели на Икар прес“. Днес вдъхновяващата д-р Неделя Щонова съобщава с много вълнение, че ще води един изключителен благотворителен концерт – на Посланичката на мира на ООН, виртуозната цигуларка от Страната на изгряващото слънце – Мидори.

Тя е блестящ виртуоз. Великолепен професионалист с безупречен вкус. Елегантна. Емоционална. Драматична. Изтънчена. Идол. Прекрасен Човек!

Тя е Мидори! И идва в България!

Не мога да сложа в обков от думи разказа за музика от която цветята цъфтят. Тази музика трябва да се чуе, а хармонията в звуците на Мидори прави именно това – пленява сетивата, разлиства цветята и те кара да чувстваш как цигулката е жив, пеещ инструмент.

Мидори ще изнесе концерт в Пловдив.

Скъпи приятели, имам удоволствието да Ви представя световноизвестен виртуоз. Тя ще озари пловдивската сцена на 21 май, 2017 година в Концертна зала / бивш Партиен дом / от 19:00 часа. Организаторите на събитието ми гласуваха честта и отговорността да водя този концерт, а българската публика ще има възможност да се докосне до поразяващия талант на твореца. Има и изненада – млади български цигулари ще станат част от мащабната социална дейност на Мидори, защото изпълнителката – хуманист, ще дари приходите от този концерт.

Мидори е назначена за Посланик на мира от генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун. През 1992 година тя създава организацията „Мидори и приятели”, заради съкращения на средства за образование по изкуства в държавните училища в Ню Йорк. Посещава лично бедни квартали и създава програма, която развива креативността на младите хора, тяхното въображение, любов към музиката и жажда за владеене на инструмента все по-добре и все по-дълбоко. Програмата работи успешно от 25 години. Нейни партньори са 40 училища, а участвалите деца над 250 000.

Мидори отделя 50 000 долара, които печели от престижната награда „Ейвъри Фишер” и през 2003 година създава организацията „Партньори в изпълнението”. С нея подпомага камерната музика в малки общности извън радиуса и без финансовия ресурс на големите градски центрове. Това е неправителствена организация с цел стимулиране интереса към класиката и осигуряване на необходимите средства и публика за популяризиране на камерната музика.

През 2004 година Мидори слага начало на инициативата „Оркестрова резиденция”. С нея тя подпомага младежките оркестри в САЩ.

„Споделяне на музика” е организация, започнала дейност в Япония като клон на „Мидори и приятели”. През 2002 година тя е регистрирана като неправителствена организация в Токио. Мидори мечтае японските деца да се докоснат до класическата и традиционна японска музика от най-високо ниво. Тя, заедно с други изпълнители изнасят концерти на деца в различни училища, болници и институции за хора със специфични потребности. „Споделяне на музика” повишава културното съзнание на хората, вдъхновява децата да обикнат и осъзнаят силата на живото изпълнение. А тя, музиката – както казва Бетховен – е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия.

Едно откровение, което може да променя човешки животи.

Мидори развива своите програми в САЩ, Япония, Виетнам, Камбоджа, Индия, Непал, Индонезия, Монголия, Лаос.

Докато пиша този текст, виждам как кучето ми Лиза яде/изяде перлите от роклята, с която ще водя Благотворителния концерт на Мидори в Пловдив. Но, пишейки това, духът ми е така възвисен, че не се ядосах нито за миг. Ще сложа друга рокля. Няма да му се карам. Ще го погаля. Вместо токат, нежно ще му изсвиря Токата и фуга в Ре минор от Бах. 🙂

А Вие елате. Елате и нека бъдем заедно.

Защото музиката дава душа на Вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко!

21 май.

В неделя с Неделя. И Мидори.

Билетите са на символична цена – 15 лева.

Продават се на касата – Градски дом на културата “Борис Христов”, ул. „Гладстон” №15.

Още ФБ етюди

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>