И на 81 тя си остана лошото момиче на модата, но и модна икона, като с еклектичния си поглед към дизайна първа наложи стила пънк.

vivian_westwood

vivian2Отишла си е… На 29 декември, два дни преди Нова година. И на 81 тя си остана лошото момиче на модата, като с еклектичния си поглед към дизайна първа наложи стила пънк. Продължи и на тази достолепна възраст да носи скандални дрехи и да боядисва косата си в морковен цвят. С непукизма и бунтарството си тя отдавна се е превърнала в модна икона и има последователи не само в родната си Великобритания, но и навсякъде по света.

“Уникална, емблематична, легендарна, страхотна (много страхотна!), дива, революционна,… Има много прилагателни, които можем да припишем на Vivienne Westwood и – поне веднъж – всички те пасват идеално. Нейната ексцентрична и радикална визия за модата я превърна в един от най-влиятелните дизайнери на съвременната епоха, а нейната марка (неотделима от нейната личност) в един от героите на поп културата по целия свят.” – написа за нея дизайнерът Иван Донев.

Тя е бунтарка, шантава и непокорна. Дрехите, които създава, в по-голямата си част са като за клошари, или изобщо не стават за носене по улиците. Освен ако някой не е решил да бъде забелязан на момента. Но Вив показва среден пръст на скуката, липсата на въображение и правилата, които стягат като примка на шията.

vivian

Тя просто отказва да бъде вкарана в каквито и да било калъпи, групи, да бъде укротена, усмирена, шлифована, цивилизована. Това не е просто мода, но и стил на живот, философия на бунта. Затова името й се развява като знаме не само от пънкарите и не само от младите, но и от хората, които жадуват да бъдат себе си и да не се подчиняват на правилата, които не одобряват.

Вивиан Уестууд (англ. Vivienne Westwood), с рождено име Вивиан Изабел Суайър (англ. Vivienne Isabel Swire) е родена на 8 април 1941 г. в Тинтсуисъл, Дербишир, Великобритания. Както често се случва при такива изявени артисти, Вивиан е отраснала в крайно бедно семейство. Затова й се налага рано да се омъжи, на принципа, все едно за кого, само да е по-далече от семейния кошмар, нищетата и глада.

Заради брака на Вивиан й се налага да зареже художественото училище, макар че получава диплома за педагог. Първият й мъж се казва Дерек Уестууд и от него й остава само името. След тригодишен брак Вивиън запазва фамилията на своя съпруг, като по-късно я прославя в целия свят. Ражда две деца – дъщеря Роуз и син Бен.

По-късно Вивиан се запознава с мениджъра на рок групата Sex Pistols, Малкълм Макларън, с когото сключва втория си брак и ражда сина си Джоузеф. Сега е омъжена за бившия си ученик, австрийския дизайнер Андреас Кронталер.

Стартът на Вивиан в модата е на 29. До този момент тя работи по специалността си – като учителка. През 1970 г. започва сериозно да се занимава с дизайн и открива първия си магазин Let It Rock (1971-1973), който по-късно е преименуван като Too Fast To Live Too Young To Die (1973-1974), а после като Sex (1974-1976). Името на магазина се променя в съответствие с всяка нова модна колекция.

Когато се запознава и омъжва за втория си съпруг, музиканта Малкълм Макларън, той продуцира ъндърграунд музика и става идеен вдъхновител на пънк групата Sex Pistols. През 1976 г. те разработват съвместно облекла за бандата. Така Вивиан започва да налага пънк стила в модата.

Дизайнерката е много активна и в политиката. Почти през целия си живот е върла лейбъристка, но през 2007 г. решава да смени политическите си ориентири и завива рязко към консерваторите.

vivian6

Модата й често е повлияна от политически идеи. През есента на 2005 г. например пуска колекция тишърти с надпис “Аз не съм терорист, не ме арестувайте (I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me), които се продават като топъл хляб по 50 фунта. През пролетта на 2008 г. пък участва в акция за ядрено разоръжаване около ядрения комплекс Atomic Weapons Establishment в Алдърмастън, Беркшир.

Със своя непукизъм и индивидуалност Вивиан продължава да е модна икона, и то не само на младите пънкари. За разлика от зевзеците по нашите географски ширини, на онези пънкари на острова и в цял свят и през ум не минава да се гаврят с Вив на тема възраст. Нейният начин на живот е пример за подражание, а 10-те й правила за щастлив живот се разпространяват като библейски максими.

Още любопитни факти за нея:

1. Вивиан Уестууд произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството.

2. През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън – мениджър на пънк групата “Секс Пистълс”, отваря бутик „Sex“ в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.

3. След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като социално слаба. По това време започва дейността й като активистка – първоначално се включва в кампанията за разоръжаване, а после като еколожка. Подкрепя Зелената и Лейбъристката партии.

4. Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност.

5. Уестууд е независим дизайнер и зад гърба й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Нейн принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени. (Забелязали ли сте колко известни марки произвеждат все по-некачествени дрехи?)

6. Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания.

7. Уестууд има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.

8. През 2006 г. при награждаването си с рицарско звание преди срещата с кралицата в Бъкингамския дворец Уестууд скандализира обществото като въртейки се пред камерите, разкрива неволно, че под роклята си няма гащи.

9. Моделите си Уестууд създава заедно със съпруга си Адреас Кронтхалер.

Нейните 10 правила за щастлив животvivian4

1. Искай невъзможното. Винаги!

Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена.

2. Приеми обстоятелствата!

За мен животът е непрекъснато преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого и той те прецаква, не си допадате. Стискате си ръцете и продължаваш напред. Това не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш.

3. Не бъди моралист!

Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред.

4. Не отлагай!

Не спирам, не почивам, не отлагам. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша някоя глупост.

5. Не съжалявай!

Никога не гледай назад, никога не искай да върнеш времето. Аз не обичам историята, тя и без това е написана по хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е.

vivian7

 6. Не се страхувай!

Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.

7. Не пести!

Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка. Не е нужно да ви обяснявам.

Ревю на Вивиън.

Ревю на Вивиан.

vivian58. Пътувай!

Моите пари са вкъщи, в дрехи, във вечери, дори и във фалшиви приятелства. Но моето богатство е в пътуванията. Не бих могла да ви разкажа за тях. Да не би да искате да го получите наготово?

9. Любовта винаги трябва да е лесна!

Никога не съм правила усилия, за да получа любов. Защото ще получа трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва сама. Другото е преследване и изнасилване, което завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни.

10. Обичай се!

Дано тази любов не бъде несподелена. Защото тя е най-голямата. Обичай се, глези се, разхождай се гола, гледай се с часове пред огледалото.

И нещо за десерт:

Съпругът на дизайнера – Андреас Кронталер е по-млад от нея с 25 години, факт, към който Вивиан е абсолютно равнодушна – двамата са заедно от няколко десетилетия, а разликата в годините ни най-малко не тревожи 81-годишната Дама на Британската Империя…

Вивиан и Андреас
There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>