Вече е потвърдено, че той идва у нас да снима полицейския екшън „Код 211“. Всичко за култовия холивудски актьор.

Никълъс Кейдж наистина идва за снимки в България. Това потвърдиха в предаването „Всяка неделя“ по bTV.

Носителят на „Оскар“ ще снима у нас филма „Two Eleven” или „Код 211“. Това е код употребяван сред американските полицаи, за да съобщят за обир. Актьорът, чийто чичо е легендарният Франсис Форд Копола, ще е в ролята на добро ченге. Лентата с режисьор Йорк Шакълтън ще се снима изцяло в България.

Историята се върти около банков обир през 80-те години на миналия век. Разбойниците успяват да влязат в трезора през магазин и са въоръжени с автоматични оръжия. От другата страна има ченгета с обикновени пистолети и битката в един момент ще бъде неравна.

След това пазителите на реда ще вземат превес, но кой ще бъде главният злодей, срещу когото Кейдж ще се опълчи, още не е ясно, защото тепърва текат кастинги за повечето роли. Ще има възможност да се явят на прослушвания и български актьори”, казва изпълнителният директор на Nu Boyana Film Studios Ярив Лърнър.

Царят на превъплъщенията

Ако новината, че Никълъс Кейдж идва да снима в страната, би излязла в Китай например, това би предизвикало истинска истерия. Актьорът е идол и кумир на много хора по света с невероятните си превъплъщения, с неподражаемата мимика на лицето си. За Никълъс Кейдж просто няма невъзможни или неподходящи роли.

Той може да се превъплъти във всичко – от нежен, лиричен и меланхоличен влюбен до бесен и взривоопасен злодей. В работата си е като машина, може да се снима в три филма едновременно, раздава се докрай в ролите си, а те са няколко десетки. Няколко десетки са и наградите и номинациите му от всевъзможни фестивали, сред които Оскар за филма „Да напуснеш Лас Вегас“.

Американският актьор, режисьор и продуцент Никълъс Ким Копола (Nicholas Kim Coppola), известен като Никълъс Кейдж (Nicolas Cage) е роден на 7 януари 1964 г. в Лонг Бийч, Калифорния в семейството на танцьорката Джой Копола и на професора по литература Огюст Копола.

Малкият Никълъс има шанса да израсне в знаменитата фамилия Копола. Негов чичо е гениалният Франсис Форд Копола, заснел „Кръстника“ и други шедьоври. Един от братята му, Марк, също е актьор, вторият му брат Кристъфор е кинорежисьор, а другият му чичо Кармин Копола пък е знаменит композитор.

Още като ученик в школата по актьорско майсторство в Бевърли Хилс педагозите от класа по драма забелязват таланта на момчето. Но макар по време на обучението си той постоянно да участва във всякакви театрални постановки, а ваканциите си прекарва на театрален курс в Сан Франциско, никога не е искал да свърже живота си със сцената.

От детството си Никълъс мечтае да стане звезда в киното. 17-годишният юноша решава да зареже училището, полага изпитите предсрочно и се отправя да покорява Холивуд.

Никълъс не иска да ползва наготово славата на името Копола и на знаменития си чичо, затова сменя фамилията си с псевдонима Кейдж в чест на персонажа от комиксите Люк Кейдж, с когото младият актьор се асоциира. Според някои други източници обаче той е избрал това име в чест на композитора Джон Кейдж.

Дебютът му в киното е през 1981 г. в сериала The Best of Times. Следват няколко роли, които не му носят особена слава. Сравнително успешен е филмът „Момичето от долината“ през 1983 г. Тогава той сменя фамилията си на Кейдж.

Да имаш чичо Франсис Форд Копола

Колкото и да се старае да страни от роднинските си връзки в киноиндустрията, точно чичо му Франсис Форд Копола му помага в кариерата, като го снима в „Рибка боец“ (1983), „The Cotton Club“ (1984), „Пеги Сю се омъжи“ (1986). През 80-те се снима в такива филми като „Лунатици“ (1987), „Да отгледаш Аризона“ (1987), „Целувката на вампира“ (1988).

Световната слава и известност идва при него през 1990 г., след снимките в лентата „Диво сърце“ на Дейвид Линч. Актьорът не престава да се снима, но поредният голям успех идва 5 години по-късно, когато излиза филмът „Да напуснеш Лас Вегас“, за който получава Оскар.

С Елизабет Шу в “Да напуснеш Лас Вегас”.

Хонорарите му значително порастват, откриват се нови възможности. Следват блокбъстърите „Скалата“ (1996), „Въздушен конвой“ (1997), романтичната драма „Град на ангели“ (1998). През 1999 г. се снима в „Осем милиметра“ и „До краен предел“.

С Мег Райън в “Град на ангели”.

Популярността на актьора расте дотолкова, че следващият му филм, „Да изчезнеш за 60 секунди“ през 2000 г., му носи хонорар от 20 млн долара. Същата година богатата му филмография се попълва от още 2 заглавия – „Family man“ и „Капитан Корели“.

От началото на хилядолетието до днес актьорът се снима в над 30 филма, като най-запомнящите се сред тях са „Съкровището“ (2004), „Цар на войната“, „Синоптикът“ (2005), „Капан“ (2006), „Призрачния ездач“ (2007), „Знамение“ (2009), „Чиракът на магьосника“, „Сезонът на вещиците“ (2010).

Бързи женитби

С Патриша Аркет.

Кейдж има три брака. С първата си съпруга, актрисата Патриша Аркет се среща в кафене през 1987 г. Един час след срещата той ѝ прави предложение. Девойката решава да продължи шегата и поставя пред него три, според нея неизпълними условия: на сватбата да ѝ поднесе черна орхидея, ръкопис от писателя Джеръм Дейвид Селинджър и женска сватбена носия от азиатското племе Лису. Уловката е в това, че черни орхидеи не съществуват, а споменатият писател никога през живота си не пишел на ръка.

Никълъс изобщо не се смутил и скоро подарил на Патриша цветче, оцветено с черен спрей и бележка от Селинджър, купена от един от колекционерите му за огромна сума. Патриша е  потресена, отменя третото условие и решава да се омъжи. Обстоятелствата обаче били против тази сватба. Двойката не успяла да купи билети за Куба, където била планирана сватбата. На летището актьорът вдигнал скандал на служителите, а годеницата му се възползвала от момента и избягала.

С Патриша Аркет.

След известно време Никълъс има връзка с Кристин Фелтън, която през 1990 г. му ражда син Уестън.

С Лиса Мари Пресли.

През 1995 г. съдбата отново го среща с Патриша Аркет и през април същата година те сключват брак. Съпрузите си подхождат по много неща и даже се снимат заедно във филми, но бракът продължава само 6 години.

Втора жена му става дъщерята на Елвис Пресли – Лиса Мари Пресли. При запознанството с наследницата на краля на рокендрола Кейдж се облича в костюм на Елвис, с което вбесява девойката, която и бездруго се „слави“ с лошия си характер. Въпреки това през 2002 г. Кейдж се жени за нея, но бракът продължава само 109 дни.

Третата си съпруга, корейката Алис Ким, Никълъс среща през 2004 г. на 14 февруари, Деня на Свети Валентин. Влиза в един от суши баровете на Лос Анджелес и го обслужва миловидна тъмнокоса девойка. Само два месеца по-късно се сгодява за сервитьорката. Разликата им е цели 20 години.

С Алис Ким.

Самият Кейдж разкрива пред Guardian през 2013 г., че двамата са искали да се оженят бързо, за да може тя да го придружи до Южноафриканска република по време на снимките на лентата “Цар на войната”, която излиза на бял свят през 2005-та. Същата година тя му ражда син, когото Никълъс нарича Кал-Ел в чест на любимия си герой от комиксите Супермен. През октомври 2016 г. той официално обяви развода си с Алис Ким. Междувременно стана и дядо – на по-големия му син Уестън се роди син.

Странни и непознати факти от живота му

Носителят на Оскар се откроява сред холивудските си колеги със своя нестандартен подход към живота и избора на роли. Името му често се мярка в заглавията на таблоидите и при това си остава един от най-високоплатените холивудски актьори. Някои няма как да си представят съвременното кино без филми като „Град на ангели“, „Призрачния ездач“, „Съкровището“, в които Кейдж е просто неповторим. На 52 той все още се чувства млад, бодър и свеж.

♦Като дете Никълъс обожава комиксите. Когато решава да не използва фамилията Копола, той си избира псевдонима Кейдж, защото негов любим герой е Люк Кейдж от един американски комикс.

♦Какво свързва краля на попа Майкъл Джексън (1958-2009) и Никълъс Кейдж? Това, че и двамата са били женени за Лиса Мари Пресли (47). Майкъл е неин съпруг от 1994 до 1996 г., а Никълъс – от 2002 до 2004 г.

♦Във филма „Целувката на вампира“ от 1989 г. Никълъс изяжда пред камерата жива хлебарка, а по повод на това агентът му подарява за рождения ден торта във формата на хлебарка.

♦Между другото, светът може би не би разбрал за таланта на Джони Деп, ако не е бил Никълъс Кейдж! Точно той насочва младия Джони към агент, който набира актьори за снимки във филма „Кошмари на Елм Стрийт“. Запознава ги бившата жена на Деп, визажистката Лори Ан Елисън.

Двамата с Джони Деп много си пасват и са приятели и досега.

♦Никълъс Кейдж се смята за една от най-щедрите звезди. За пострадалите от урагана Катрина дарява 1 милион долара.

♦Любовта на Никълъс към комиксите продължава през целия му живот. Дори кръщава втория си син Кал-Ел в чест на Супермен.

♦Актьорът споделя, че за да се откроява тялото му, той си прави татуировка – голяма костенурка с бастун и шапка на гърба.

♦Китайците го обожават и през 2013 г. му връчват наградата „Най-добър актьор в света“.

Неповторимата му мимика.

♦Никълъс Кейдж съди актрисата Катлийн Търнър за това, че в автобиографичната си книга тя разказва как е преследван от полицията заради кражбата на кученце чихуахуа. Печели делото и получава от нея публични извинения.

♦Веднъж Никълъс се буди до гол мъж. Типът се промъква в дома му през нощта. Никълъс спокойно си спял до жена си, но когато се събудил, вместо нея видял непознат, който седял облечен само с неговото кожено яке и със сладолед в ръка. Кейдж решава да се премести да живее в друг район заедно със семейството си.

Неподражаем…

♦През 2000 г. Никълъс Кейдж е ограбен. Това би била поредната банална история, ако сред ограбените предмети не е бил много рядък комикс от 1938 г., на който актьорът много държал. През 2011 г. въпросният комикс се появява в сайта за електронна търговия eBay, като е продаден на търг за 2,16 милиона долара. Оригиналната история ще бъде разказана на голям екран от Томас Ленън и Робърт Гарант. Лентата ще разказва историята на двама запалени почитатели на комиксите, готови на всичко, за да докопат комикса, притежаван от Никълъс Кейдж.

♦Осъзнавайки, че няма да е вечен, Николас Кейдж си издига пирамида на едно от гробищата в Нови Орлеан, където ще бъде погребан.

Цитати от него

♦Смъквам стреса с караоке. Е, пеенето ми в крайна сметка винаги избива на нещо като пънк. Но аз обичам да викам.

♦Бих искал, като стана на 70 години, да мога да се обърна назад и да кажа, че съм правил всякакви персонажи. Не искам да съм ограничен. — 1997 г.

♦Екшън филмите ми дават възможността работата ми да бъде видян от повече хора. — 1997 г.

 

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>