Често не си даваме сметка колко е важно да сме красноречиви. Никой не води разговори просто така, а очаква, дори и подсъзнателно, някакви резултати.

Изкуството за водене на разговор е издигнато в култ още в древността. Реторика (риторика, думите са дублети) е умението, дарбата или изкуството да се говори добре. Има и наука реторика, или красноречие, за умението за убедително и умело говорене пред публика. Тя е силно развита в Древна Гърция и Древен Рим, когато се набляга много на политическото и съдебно красноречие. Едни от най-известните оратори от тези времена са Демостен и Цицерон.

Във всекидневието не е необходимо да сме виртуози като Цицерон. Но често не си даваме сметка колко е важно са умеем да сме красноречиви. Никой не води разговори просто така – да се намира на работа, а очаква някакви резултати, макар и понякога подсъзнателно.

Независимо дали сте на първа среща, на събрание с колеги или просто излизате с приятели, може да следвате бързите съвети от книгата “The Art of Conversation”, чрез които може да бъдете сладкодумникът, когото всички ще харесат. Част от съветите ще ви се сторят досадно познати, но защо ли толкова често ги забравяме?…

razgovor

Разговор на открито – прелест… 

1.  Избягвай ненужните подробности.

Не се отклонявай. Ако се е случило нещо не толкова важно, незначително, не си губи времето да се опитваш да доказваш, че си прав.

2. Не задавай друг въпрос, преди да са ти отговорили на първия.

Ако питаш някого как са децата му, не скачай веднага да го питаш и как е семейството и здравето му, преди да ти е отговорил на първия въпрос. (Това се случва много често при журналистите по сутрешните блокове и не говори добре за водещия. Означава, че се е поддал на паниката, че му свършва времето…)

3. Не прекъсвай другия, докато говори.

Опитай се да разкажеш и своята история във възможно най-съкратен вариант, като дадеш шанс на другия да говори повече, без да го прекъсваш. Той и без това няма търпение да се изкаже…

4. Не противоречи на човека отсреща, дори ако това, за което говори, не е важно.

Не вмъквай излишни подробности около историята на човека срещу теб, които не ти харесват и те предизвикват да възразиш и да спориш. Запомни: “Лицето, което противоречи, често потвърждава въпроса по-друг начин”.

5. Не говори за всичко.

Задавай въпроси, за да разбереш темите, които са общи за двамата със събеседника ти.
(Поинтересувай се от него, за да имаш възможност да уцелиш какво по-точно го интересува и евентуално да го манипулираш с това…)

6. Не се опитвай винаги да бъдеш герой на своята история, но и се стреми в историята да има герой.

Изграждай образа и на другите, не само на себе си. Да си постоянно център на внимание в случките, които разказваш, изобщо не е забавно и даже може да стане досадно. Включи и други персонажи, светът не се върти само около теб и събеседникът ти знае това.

7. Избери тема от взаимен интерес.

Искаш да си добър събеседник, нали? Затова разбери какво вълнува човека срещу теб. Така ще го мотивираш да участва по-активно в разговора, ще му дадеш възможност да се изяви максимално пред теб, като говори за нещата, с които е “на ти”. Ако той се интересува от политика и футбол, не му говори за цената на картофите или за поезия. Може изобщо да не те слуша.

8. Бъди добър слушател.

Ако следваш горните съвети, може да се доближиш до идеалния образ на добрия слушател. За съжаление това качество, се среща толкова рядко… Всеки е изпълнен с проблемите си от сивото си всекидневие и изпитва огромно желание да ги сподели, да се разтовари от тях. В тези случаи не забравяй да слушаш (или поне дай вид, че го правиш с интерес, дори и да ти е леко досадно…).

Свидетели сме на това как всеки се интересува и говори само за собствените си проблеми и не чува изобщо тези на другите. А какво по-хубаво от това да видиш, че някой ти обръща внимание, и че го е грижа за теб. Ако не ти пука за човека отсреща, поне се прави, че е така. От това само ще спечелиш.

9. Хубаво е разговорът да е в хармония със събеседника и околната среда.

Ако си с красива жена, не говорете за пиене, темата за луната ще е много по-подходяща. Тя може и да не обича подобни романтични разговори, но да й се иска да се представи в тази светлина. Не пренебрегвай и очарованието на мълчанието от време на време.

10. Не преувеличавай (поне не много…)

Не всичко е най-доброто, най-лошото или най-веселото. Ако се улавяш, че доста често използваш тази дума “най”, опитай се да отстраниш този навик – досажда.

11. Работи върху усещането си за мярка и такт.

Понякога благородната лъжа е по-добър вариант от болезнената искреност при изричането на истините в разговора. Не казвай, че някой изглежда зле, болен или уморен, дори и да изглежда така. Това няма да допринесе абсолютно с нищо полезно за по-нататъшния ви разговор. Само ще накара човека отсреща да се чувства неудобно и да се опита да потърси и твоите кусури.

Може внимателно да попиташ дали човекът срещу теб е имал дълга и тежка нощ, да му влезеш в положението, но не и да му навираш в очите цялата болезнена истина.

Не забравяй, че мълчанието е една много добра опция при разговорите. Когато не си сигурен, че говориш правилните неща, по-добре мълчи.

12. Бонус съвет: Едно от най-важните неща в един добър разговор е… да се усмихваш!

Източник: lifehack

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>