Дизайнерите на колекцията прет-а-порте за пролет-лято 2016 предлагат семпли кройки, земни цветове и украса от тотеми и маски, типични за континента.

Завръщането към източниците на битието предопределя кардиналните промени на всички перспективи – това е основният мотив, закодиран в колекцията пролет-лято 2016 г. на Валентино. Както е известно, всички колекции се показват по традиция един сезон по-рано, в случая тази беше показана на Седмицата на модата в Париж през октомври.

Какво предлагат дизайнерите за това лято?

Създателите на колекцията Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли този път се отказват от света на древния Рим . основа на тяхната естетическа концепция. Следвайки идеята за хармония и еклектика, този път те са обърнали поглед към традициите и обичаите на африканския континент.

Колекцията подчертава природната грация на африканските жени и е пропита от духа на преклонението пред тотемите. Лайтмотив в нея е величественият и винаги актуален вертикален (прав) силует. Шевовете и допълнителните детайли са сведени до минимум, като внушават илюзията за тоалети, създадени спонтанно и небрежно.

valentino_runwaySS16

Дългите туники са закрепени с масивни огърлици към шията. Макси роклите с максимално изчистена кройка са украсени с шевици и бродерии. Акцентът е поставен на енергичното, гъвкаво и почти свещено за африканците тяло, обгърнато с корсети от текстурирана кожа и прави поли.

Традиционните за Африка маски променят предназначението си и служат не за запазване на тайнствеността, а стават основа за декориране на чанти, обувки и бижута.

Към екипа дизайнери се присъединява художникът Алесандро Гаджо. Той създава бижута от бяла теракота, в които природата сполучливо се съчетава с артефактите.

Цветовата палитра е съставена от естествени и наситени оттенъци на черното, слонова кост, ебонит, бежово, тъмночервено и тъмнозелено, които подчертават връзката с природата.

Като контрапункт на аналоговото конвейерно производство на облекло модна къща Валентино предлага тоалети, изработени ръчно, които по-ярко подчертават индивидуалността.

Виж още:

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>