С проекта си „Детство мое“ Зорница Иванова провокира малките си сънародници да се влюбят в България.

Зорница Иванова с дъщеря си Калина на първия й учебен ден пред щанда за български детски книжки. Снимки Личен архив.

Зорница Иванова с дъщеря си Калина на първия й учебен ден пред щанда за български детски книжки. Снимки Личен архив.

Боряна Антимова

Повече от две години българката Зорница Иванова снабдява децата на сънародниците ни в САЩ с детски книжки на родния ни език. Прави го, без да жали време и труд, в дъжд, вятър и сняг. Опакова, пренася, изпраща по пощата тежки колети с единствената цел – първите книжки, които българите зад граница четат на своите деца, да са на родния им език.

Винаги съм била патриот. Любовта ми към България се засили, когато започнах да живея в Щатите“, споделя дамата с насълзени очи. От месец тя, съпругът й, американецът Сет Елджин заедно с двете им деца – Калина на 4,5 години и Александър на година и половина оставят предишния си уреден живот в Чикаго и се преместват да живеят в София.

В чужбина чувствата стават по-силни и тогава наистина разбираш какво значи за теб родината. За идеята с книжките ме вдъхнови дъщеря ми Калина, когато се роди. Заедно с мечтите за бъдещето й се замислих какви книжки ще й чета в Чикаго преди лягане, как ще я свържа с България при условие, че е наполовина американка и, че живее в друга, чуждоезична, чуждокултурна среда.“

Три години по-късно, когато се ражда и синът й Александър, българката решава да се заеме с доставката на качествени български книжки. Приема го като мисия – да направи нещо за България.

В Чикаго се внасят всякакви родни хранителни продукти и други стоки, но не и книги. Зорница, която е бранд мениджър по професия, прави проучване сред сънародниците ни как се снабдяват с български книжки. Всеки го прави както може – с колети от близките в България, по някой пътуващ. Има и такива, които се връщат от родината с цели куфари, пълни с книжки.

„Беше проект на сърцето“

Така определя начинанието си Зорница. Първата партида е един куфар, пълен с книжки, който тя и мъжът й занасят в Чикаго при идването си от България. Тогава пуска и уебсайт за продажба на книжките. Интересът е голям. Дамата се свързва с български издателства и им поръчва по-големи количества. Трупа ги в своя кабинет в дома си. Заедно с мъжа й снимат кориците, качват ги на уебсайта, описват ги.

Сет винаги е бил много за това да учим нашите деца на езика ни и на всичко българско. Той видя колко много значи инициативата за мен и пожела да помогне с каквото може“, споделя дамата.

Работата е трудоемка и отнема часове и дни. Книжките Зорница получава в обемисти колети по пощата. После ги опакова и разпраща също по пощата.

Понякога ми беше много трудно с двете малки деца да излизам, да влача пакети до пощата в дъжд, вятър, сняг… За печалба от продажбите изобщо не можеше да се говори, тъй като пощенските разходи от България често бяха по-високи от цената на самите книжки. Моя труд също изобщо не го слагах в сметката. Но нищо не можеше да ме разколебае – чувствах, че правя нещо за България“, споделя Зорница.

Първият базар на български детски книжки на Зорница в Български учебен център „Знание“ в Чикаго, 2014 г.

Първият базар на български детски книжки на Зорница в Български учебен център „Знание“ в Чикаго, 2014 г.

Новата възрожденка

Българите в Чикаго реагират много възторжено на инициативата й, поздравяват я, стимулират я да продължи. С нея се свързват местни възрожденци – учители и директори от българските училища в града, които я насърчават.

В Чикаго един от най-големите празници за българите е първият учебен ден в българските училища. Тогава се събират всички заедно – родители и деца и е много вълнуващо, разказва дамата. През 2014 г. Лили Паслиева – директор на български учебен център “Знание” в Чикаго – кани Зорница да организира книжен базар на първия учебен ден. Интересът е огромен, много от заглавията се изкупуват.

„И пак по същия начин го направих – кашоните в колата, отиваш, отваряш си сергията… Важното е, че родителите бяха много възторжени, това е много специален ден за всички. Българите винаги много сме милеели за образованието и продължаваме и в чужбина да водим децата си веднъж седмично, в събота, на българско училище“, разказва дамата.

Българската общност в Чикаго се обединява около църквите и училищата. На 24 май по традиция има тържество с богата програма. „Много е вълнуващо.Чрез децата си изживяваме този празник всяка година и има сълзи на умиление“, споделя Зорница.

В двете православни български църкви пък сънародниците ни се събират на големите християнски празници като Рождество и Възкресение.

Последният базар на български детски книжки на Зорница преди заминаването, Български учебен зентър „Знание“ в Чикаго, март 2016 г.

Последният базар на български детски книжки на Зорница преди заминаването, Български учебен зентър „Знание“ в Чикаго, март 2016 г.

Zornitsa_Ivanova4

Искаме децата ни да усещат България

През април тази година Зорница и съпругът й вземат смелото решение да се преместят да живеят в София

„Може да се каже, че напълно разбихме уредения си живот – продадохме къщата си в Чикаго, оставихме приятелите си и добре платената си работа, – споделя дамата. – Още когато решихме да се оженим, знаехме, че един ден това ще се случи. Сет знаеше какво значи България за мен и колко ми липсва. Решихме, че ако ще го правим, по-добре да е сега.

Двамата и преди сме разговаряли много пъти колко е важно да покажем на децата си България и, че те трябва да се докоснат до езика и културата ни, да ги попият именно в тези ранни години. И това предопредели нашето решение. Искам, и Сет ме подкрепя напълно, България да се превърне в част от тяхната идентичност, не само да знаят за нея, но и да я разбират, да я усещат, да я носят в себе си независимо къде ще живеят в бъдеще.“

Зорница и Сет отставят в Щатите добри кариерни възможности и работа. Тя завършва Международни Икономически Отношения в УНСС.  После заминава в САЩ да учи магистратура по бизнес администрация, със специализация в маркетинг, в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. След завършването на магистратурата си остава да поработи няколко години в САЩ, за да натрупа опит, като възнамерява скоро след това да се прибере в България. Но плановете й се променят, когато среща мъжа на живота си Сет. Двамата се установяват в Чикаго, където се раждат и двете им деца.

Да промениш коренно живота си

Зорница е специалист по бранд мениджмънт. В България е бранд мениджър в „Ален мак“, а в Щатите работи на същата позиция в най-голямата шоколадова компания Hershey’s и в ConAgra, също компания за хранителни стоки. Последната работа, която напуска, преди да се прибере в София, е бранд стратег в консултантска фирма, където консултира компании от областта на здравеопазването. Споделя, че като креативна личност страстта й винаги са били идеите, иновациите и създаването на нови продукти.

Съпругът й Сет първо завършва звуково инженерство и работи за големи спектакли като Lord Of The Dance и „Цирк дьо Солей“ в Лас Вегас. После завършва и магистратура по бизнес със специализация във финансите в престижния Чикагски университет. Последните години работи в областта на финансите.

И двамата са достатъчно квалифицирани, за да си осигурят добре платена работа в София, на висока позиция в някоя международна компания. Но те имат други планове: „Така или иначе променяме живота си коренно, желанието на всеки от нас е да създаде собствен бизнес тук. Смятаме, че освен другите чудесни неща в България, тук предприемачеството е възможно, въпреки трудностите. Ще опитаме да осъществим нашите планове и мечти. Но още сме на много ранен етап, за да споделям за това“.

Зорница и Сет са щастливи в София.

Зорница и Сет са щастливи в София.

„София е разкошна, тя е просто красива!“

Така говорят и двамата за столицата. Макар че са идвали всяко лято, градът им поднася приятни изненади от всеки ъгъл.

Като изляза някъде, непрекъснато снимам кътчета от София и ако Сет не е с мен, ги споделям веднага по телефона. И двамата сме категорични, че София по нищо не отстъпва на другите световни столици. Какво усещаме? Един изключително завладяващ младежки дух, много енергия. Впечатлена и очарована съм от одухотворените интелигентни лица, от вида на младите хора. Те се обличат стилно, разговарят с плам за проекти, идеи…

Много добре е повлияло на българите това, че страната ни е с отворени граници към Европа и има възможност за повече движение. Вижда се, че хората са по-отворени и с повече самочувствие. А София е разкошна, тя е просто красива! Със Сет не можем да се нарадваме на хубавия център, на метрото, толкова подобрения са направени. След 12 години отсъствие, и то в друг континент, съм във възторг от родния ми град!

„Мечтата ми порасна“

Инициативата да се снабдяват българите в САЩ с детски книжки Зорница не е завещала на никого при заминаването си. „Ако се намери желаещ чрез вашата статия, нека ми се обади, но трябва да знае, че става дума за много физически труд и никаква печалба, а единствено за идеята да се направи нещо за българските деца в Америка“, смее се Зорница.

Създаден с простичката идея да служи като платформа за разпространение на детски книжки, днес сайтът „Детство мое“ се разгръща в нещо по-голямо.

Мечтата ми порасна. Идеята ми порасна. Мисията ми порасна. Искам да изградя „Детство мое“ в един хъб, в едно виртуално кътче, където българските родители от цял свят да могат да си набавят материали и книжки, чрез които да споделят България с техните деца по един уникален начин. Това е една много по-голяма идея. Вече не става въпрос за разпространение на български книжки, а за споделяне на българския дух с българските деца по света.

Книгите и материалите за България вече ще бъдат достъпни в дигитален формат, така че да могат да достигат за минути до всяко българско дете и родител по света. „Днешните деца вече четат от екран, от електронен четец от най-ранна възраст“, казва дамата.

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

„Винаги съм била човек на перото“

Покрай мениджмънта и маркетинга винаги съм била човек на перото“, споделя Зорница. Още като ученичка в горен курс тя работи като репортер в младежките издания „Икар“, „Време Super S“, „Лексикон 5+“, „Аз обичам TAKE THAT“, публикува и във „Вестник за жената“.

В сайта „Детство мое“ тя публикува авторски статии на тема „Защо всяко българско дете в чужбина трябва да знае български език“, „Как да отгледаме двуезичното и многоезично дете“.

Когато детето расте в чуждоезична среда, това мога да ти го кажа от личен опит, е много трудно да се конкурираш с доминиращия език на средата, който се излъчва отвсякъде. Българските родители в чужбина проявяват изключително постоянство, за да учат децата си на родния език и култура и моята цел е да подкрепя тези техни усилия”, коментира дамата.

В сайта си тя публикува и репортажи от български празници, и информация за български традиции и обичаи.

В момента съм в процес на създаване на книжки, които имат за цел да представят родината ни така, че българчетата зад граница да я усетят. Искам да възбудя любопитството им, да ги накарам да задават въпроси за България. Искам да помогна на родителите им да запалят въображението им с България, така че когато дойдат тук лятото при баба и дядо, да питат за нещата, които са прочели, да посещават местата, за които вече знаят. Искам България да стане част от техния живот и същност, да ги накарам да се влюбят в нея“, споделя Зорница.

В момента работя върху новата визия на сайта „Детство мое“. Търся илюстратори, уеб дизайнери. Правя го про боно и ако някой ваш читател, родолюбив българин желае да помогне за каузата, ще му бъда благодарна“, казва новата възрожденка.

Източник: Клуб Z

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>