Георги Господинов написа вдъхновен предговор за изданието, което е на български и английски

Рина Бакалова

Книгата на Татяна Димитрова „Художници евреи в България“ бе преиздадена като полиграфическо бижу от Българския културен център в Израел. Неговият създател и двигател Рина Бакалова посвети луксозния албум на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, което ще се чества през цялата 2023 година.

Книгата се разпространява безплатно и идеята е да достигне до всеки наш културен център или училище по света.

Писателят Георги Господинов прие с ентусиазъм предизвикателството да напише предговор на новото издание. Талантливият творец вдъхновено разкрива своята гледна точка за добросъседството, съпричастността, топлотата и сърдечността на отношенията между българи и евреи, доказани през годините.

Корица на книгата “Художници евреи в България”

Авторката, изкуствоведът Татяна Димитрова, прави задълбочено проучване на развитието на изобразителното изкуство през призмата на художниците-евреи, родени у нас, изградили се като творци и разпръснали дарбата си в различни кътчета на планетата. Всеки артист е представен с прецизно подбрани платна, които го представят в многопластова светлина и с подробна биография.

Индиректното внушение на изданието е, че българи и евреи живеят в хармония и разбирателство. А за Рина Бакалова е и сбъдната отколешна мечта. Още от както през 90-те години вижда първото издание, тя е обзета от желанието да бъде публикувано отново и да стигне до възможно повече хора. „За да се запознаят с художници-евреи, родени и творили на прекрасно място като България, вдъхновени от всичко около тях – природа, общество, приятели. Забележително е, че Борис Шац е един от създателите на художествената академия в София, а после основава в Йерусалим художественото училище „Бецалел““, казва Рина Бакалова.

Книгата „Художници евреи в България“ се реализира подкрепата на вицепрезидента Илияна Йотова и с финансовата помощ на щедрия дарител д-р Милен Врабевски и фондация „Българска памет“, който сърцато се включва в родолюбиви инициативи, както и на Министерството на външните работи.

Текстът е на български и на английски, а корицата е подарък от Греди Асса.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>