Борис е новият престолонаследник на България. Ако някога му се случи да седне на престола, ще се подписва под указите си като „Борис Четвърти“.

1. Семейство Сакскобургготски в пълен състав със снахи и внуци по времето, когато Кардам е още жив и здрав, а княз Кирил и Росарио Надал още са семейство.

Семейство Сакскобургготски в пълен състав със снахи и внуци по времето, когато Кардам е още жив и здрав, а княз Кирил и Росарио Надал още са семейство.

Mагдалена Гигова

Борис е новият престолонаследник на България. Колкото и напълно условна да е тази титла. След кончината на баща му Кардам по династично право първородният му син ще приеме титлата княз Търновски. Ако някога му се случи да седне на престола, ще се подписва под указите си като „Борис Четвърти“. В момента той учи в Европейския лицей в Австрия.

Момчето ще навърши пълнолетие на 12 октомври 2015-а. След него в редицата за имагинерния трон е по-малкият с две години негов брат Белтран. Той е близо до майка си в Испания и е талантлив пианист. Поради многолюдието на фамилията Сакскобургготски – пет деца и 11 внуци, списъкът за български цар се оказва невероятно сложен, но не чак толкова дълъг – трите момичета по закон не могат да имат претенции към престола.

Последен в “листата на чакащите“ е 8-годишният Симеон Хасан. По ирония на съдбата той е единственият от внуците, който е роден в София, кръстен е в православната вяра и говори български. Упражнява го у дома с майка си и в нашето училище в Рабат, столицата на Мароко, където живеят родителите му.

Маргарита и Симеон – 3 сватби, 5 деца, 11 внуци

2. 20 януари 1962 г. Симеон и Маргарита току-що са се венчали в руската черква в швейцарското градче Веве.

2. 20 януари 1962 г. Симеон и Маргарита току-що са се венчали в руската черква в швейцарското градче Веве.

През януари 2013 година Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита Гомес Асебо отпразнуваха златната си сватба. Заради световната финансова криза семейството предпочете да отбележи 50 г. съвместен живот без официални тържества.

Двамата се срещат случайно за първи път през 1958 г. на празника Сан Хуан в клуб “Пуерта де Йеро“ в Мадрид. “С него танцувах за пръв и последен път в онази нощ – спомня си Маргарита. – Заведението не ми харесваше.“

Симеон пък добавя: “Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: “Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка.

Срещата им в Америка не се състояла, защото Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново година по-късно в Мадрид. Връзката им започва плахо, но любовта взема връх. Две години по-късно решават да се оженят, без да обръщат внимание, че макар и с благороднически произход, тя няма във вените си кралска кръв.

Това обаче не е толкова просто по династически причини. Испанското общество и Ватиканът не приемат брак между католичка и православен. Симеон като монарх, макар и в изгнание, не може да си позволи да приеме друга вяра. Той иска лична аудиенция с Йоан XXIII, за да измоли разрешение за брака въпреки предразсъдъците.

carskite_naslednici2a

Майка му, царица Йоанна, като издънка на Савойската династия пуска в действие всички семейни връзки. Залага и на личното си познанство със светия отец, който навремето е бил папски нунций в София под името монсеньор Анджело Ронкали.

Сложните маневри се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. царица Йоанна обявява годежа на сина си. На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората венчавка всъщност е граждански брак, сключен в Лозана на 20 януари.

Кулминацията е на следващия ден в златната руска черква в градчето Веве. Там митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумуват княз Дмитрий Романов, известен изследовател на българските военни ордени и медали, написал научни трудове и книги по въпроса – племенник на последния руски цар, и княгиня Мария Луиза – сестра на младоженеца.

Главата на булката е украсена с диадемата на царица Йоанна, направена от диаманти, изумруди и рубини в цветовете на българския трибагреник. Гощавката след церемонията е в хотел “Трите корони“ на брега на Женевското езеро.

carskite_naslednici2b

Когато я питат как семейството им е оцеляло цели 50 години, доня Маргарита шеговито отговаря: “Почти невъзможно е да разтрогнеш три брака.“ А и наличието на пет деца също заздравява фамилната издържливост.

Първородният е Кардам (роден през 1962 г.), който почина неотдавна след дългогодишна кома. Той е женен за Мириям Унгрия Лопес. Имат двама синове – Борис (1997) и Бертран (1999). Две години по-късно се ражда Кирил. Той и жена му – известната светска красавица и муза на Валентино Росарио Надал и Фустер-Пуигдорфила, отглеждат три деца – Мафалда (1994), Олимпия (1995) и Тасильо (2002). Двамата се развеждат, но в името на потомството запазват чудесни взаимоотношения.

365 дни по-късно семейството се сдобива с трети син – Кубрат. Неговата съпруга Карла Мария Ройо-Вилянова и Урестарасуп написа книга със съвети за добрите обноски в обществото, преведена и на български. Тя се опита да произвежда козметика с автентично наше розово масло, но бизнес инициативата й не потръгна толкова масово, колкото очакваше. Те също имат три деца – Мирко (1995), Лукас (1997), Тирсо (2002).

Пет години по-късно се появява четвъртият син Константин Асен. С половинката си Мария Гарсия де ла Расиля и Гортасар са родители на Умберто (1999) и София (1999). Изтърсачето в семейството княгиня Калина се появява като подарък за 10-годишнината от брака на родителите си. Тя е омъжена за мореплавателя и изследовател Антонио (Китин) Муньос Валкарсел. Синът им Симеон-Хасан е 11-ият поред царски внук и единственият роден в България.

Снимка от юни 2012 г. На нея Симеон е с част от внуците си. На горния ред са Лука, Мирко и Борис (от ляво на дясно). Вляво от дядо си е Белтран, а вдясно са Тирсо и Симеон-Хасан.

Снимка от юни 2012 г. На нея Симеон е с част от внуците си. На горния ред са Лука, Мирко и Борис (от ляво на дясно). Вляво от дядо си е Белтран, а вдясно са Тирсо и Симеон-Хасан.

Когато питат Сакскобургготски защо имената ни всичките му деца започват с “К“, той обяснява: “Престолонаследника Кардам бе логично да кръстя на един от любимите ми български владетели. Пък и името му лесно се произнася на всички езици. Кирил е наречен на вуйчо ми Кирил, когото много обичах и така тръгна. Дори като малки децата се шегуваха, че са като ракети К-1, К-2…“ Според израелското списание „Фар“ обаче еднаквите първи букви на царските наследници се дължат на преклонение към двата богати рода, от които произлиза дядо му Фердинанд – Кобург и Кохари.

Потомците на Симеон и Маргарита говорят по няколко европейски езика. Немският е задължителен заради корена на баща им, испанският идва по линия на майка им, почти всички учат във френски лицей и паралелно работят върху английския си с частни учители и гувернантки. От всички обаче само Калина положи усилия да научи и български заради факта, че в началото отглеждаше сина си Симеон-Хасан в “Царска Бистрица“ с помощта на жена от Самоков и поради интереса си към нашите шевици и дантели.

Симеон със съпругата си Маргарита, майка си Йоанна и сестра си Мария Луиза.

Цялото семейство спортува активно и споделя голяма любов към животните. В дома им в Мадрид винаги има поне няколко домашни любимци, а в двореца “Врана“ – дори частен минизоопарк. Хората от околните села знаят и понякога оставят на прага на семейство Сакскобургготски ранена животинка. Калина дори беше донесла от пустинята Сахара питомна лисица с огромни уши – фенек.

Когато Симеон решава да се върне за постоянно в родината си, Маргарита с чувство за хумор разказва как първата нощ във „Врана“ прекарали в спални чували на пода. Тя бързо научава български, с удоволствие пазарува сама или придружена от приятелка, кара колело из София, пътува с метрото, ходи на Витоша.

Рожденият ден на доня Маргарита 7 януари 2015 година, Мадрид. Юбилярката със съпруга си Симеон, с княз Константин-Асен, княгиня Мария и техните деца Умберто и София (най-вляво) и княз Кирил с двете си дъщери Мафалда и Олимпия (на преден план с черната блуза).

Тъй като е две години по-голяма от съпруга си, доня Асебо отпразнува тази година през януари 80-ия си юбилей, заобиколена от деца и внуци в Мадрид. Тя изрично пожела парите за букетите и подаръците да бъдат внесени във фонда за подпомагане на пострадалите от наводненията. Близки до семейството казаха, че доня Маргарита е съкрушена от кончината на сина си Кардам.

Борис Търновски е новият престолонаследник

boris-prince-ofternovo

Княз Кардам Търновски, който почина след 2548 дни в кома, идва на бял свят на 2 декември 1962 г. в Мадрид като първороден син в семейството на Симеон Сакскобургготски и Маргарита Гомес Асебо и Сехуела. Според статията за него в “Уикипедия“ той е завършил Френския лицей в Мадрид, както и всички деца от семейството след него.

Учи философия и международна икономика в университета “Кларк” (САЩ). Има научна степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в университета „Пен в Пенсилвания. Работи в Аржентина и в САЩ.

Малко преди фаталната дата 15 август 2008 г., когато катастрофира със зеления си спортен “Ягуар“, Кардам обмисля да промени коренно живота си и да се занимава с биоземеделие у нас. Той може да води сносен разговор на български, но понеже е перфекционист, рядко го прави.

Кардам и съпругата му Мириам Унгрия с двамата си синове - Борис и Белтран.

Кардам и съпругата му Мириам Унгрия с двамата си синове – Борис и Белтран.

Съпругата му Мириам Унгрия, която също е от благородническо потекло, има рядката специалност “гемолог“. Освен че оценява скъпоценни камъни, тя изработва от тях ефектни бижута, които според сайта й вървят по няколко хиляди евро. Тя става и кръстница на най-големия диамант в света. С повече от 20-годишния си професионален опит тя е търсен консултант на голямата ювелирна компания “Карера и Карера“. Семейството има двама синове: Борис, кръстен на прадядо си, и Белтран.

Новият престолонаследник, който би трябвало да получи титлата Борис Четвърти, се увлича от изкуство и компютри, обича пътешествията. Той скоро ще навърши пълнолетие. Брат му е две години по-малък. Учителите му по пиано твърдят, че притежава истински талант. Той обаче разделя вниманието си между музиката, химията и компютърните игри. И двамата братя са минали през подготвителното училище интернат “Котхил хаус“ в Оксфорд.

Мафалда на Кирил пее “Хубава си, моя горо”

3. Кирил с трите си деца Мафалда, Олимпия и Тасило по времето, когато с Росарио Надал все още са семейство.

3. Кирил с трите си деца Мафалда, Олимпия и Тасило по времето, когато с Росарио Надал все още са семейство.

Княз Кирил Преславски е чест гост в нашето посолство в британската столица и основател на Сити клуб – общността на успелите българи в Лондон. Понякога го придружават трите му деца Мафалда, Олимпия и Тасило, които с радост обличат носии и пеят народни песни на национални празници.

За първи път княз Кирил дойде в България като част от инициативата “Българския Великден“. Той не говори езика на бащината си родина, но е много добронамерен при общуване със сънародниците си. Бившата му вече съпруга Росарио Надал неизменно влизаше в класациите на най-добре облечените и стилни жени в Европа.

След развода им се заговори, че красавицата има връзка с Хю Грант, но се оказа, че е залюбила фотограф от албански произход. Тя се изявява като съветничка по въпросите на изкуството на мексиканския магнат Еухенио Лопес Алонсо. Освен собственик на конгломерата за производство на сокове “Хумекс“ той притежава и една от най-скъпите в света колекции на произведения на изкуството.

Цялата титла на втория царски син е княз Кирил Хайнрих Франц Лудвиг Антон Карл Филип Преславски и херцог Саксонски. Той е завършил квантова физика в Принстън, но от години работи във финансови и инвестиционни фондове, включително и във фалиралата банка “Лемън брадърс”.

4. Княгините Мафалда (вляво) и Олимпия с майка си Росарио (в средата) предизвикват възхищение с красотата си.

4. Княгините Мафалда (вляво) и Олимпия с майка си Росарио (в средата) предизвикват възхищение с красотата си.

Трите му деца не носят български имена. Най-голямата, 21-годишната Мафалда, е кръстена на сестрата на баба му Йоанна Савойска. Красивата италианска принцеса загива в концлагера “Бухенвалд“ по личната заповед на Адолф Хитлер, въпреки че е омъжена за немския принц Фридрих фон Хесен. Заради милосърдието си и мъченическата си смърт е канонизирана за светица от Ватикана.

Втората дъщеря на княз Кирил се казва Олимпия и е родена през 1995 г. Брат им Тасило е на 13 години. Мафалда е човек на изкуството, следва музикология в Бостън, композира, пише текстове за песните, които изпълнява. Гордее се с няколко издадени сингъла. Макар да знае едва няколко думи на български, тя пее народни песни и се хваща на хорото на всички събития, организирани от Сити клуб в Лондон. Научила е докрай “Хубава си, моя горо“.

Сестра й Олимпия също изпитва интерес към всичко българско. Преди време двете с Мафалда създават онлайн проекта “Нашата България“, с който подпомагат събирането на средства за българска чешма в Кенсингтън Гардънс в Лондон. По-късно тя бе открита от баща им и от Димитър Бербатов.

20-годишната Олимпия беше на стаж в ателието на модната компания на световния дизайнер Валентино в Рим покрай отличните връзки на майка й с дизайнера. Въпреки че и тя често посещава българското училище в Лондон, засега говори свободно френски (завършила е лицей в британската столица), от гувернантките си е научила немски, с брат си и сестра си говори на испански, а с останалите – на английски.

Мафалда, Олимпия и брат им Тасило са възпитаници на Френския лицей в Лондон, който е завършил и баща им. Там научават френски, помежду си говорят на испански, а с приятелите си – на английски.

Най-малкият от семейството е запален спортист. Тасило е състезател по водни ски. Заедно с баща си тримата карат сърф, колело и ски, играят тенис.

Фелипе Шести кумува на Кубрат

Княз Кубрат, княгиня Карла и техните синове Мирко, Лукас и Тирсо на 80-годишния юбилей на царица Маргарита. 6 януари 2015 г., Мадрид.

Княз Кубрат, княгиня Карла и техните синове Мирко, Лукас и Тирсо на 80-годишния юбилей на царица Маргарита. 6 януари 2015 г., Мадрид.

Кум на третия царски син княз Кубрат Панагюрски при брака му с Карла Ройо-Виланова е сегашният монарх на Испания Фелипе Шести и сестра му, инфантата Кристина. Церемонията е в храма на Кралския манастир “Енкарнасион“.

Кубрат е хирург по вътрешни болести с няколко патента за техники при опериране на стомаха, ръководител на отделението по хирургия и колопроктология в болницата “Сан Камило“ в Мадрид.

Съпругата му е завършила право, специализирала е поп-арт и реклама в Лондон. Тя лансира в Испания своя марка козметика с българско розово масло – Carla Bulgarian Roses Beauty, която се продава в повече от 270 магазина в цяла Испания. За този пробив получи приза “Жена предприемач“ за 2011 г. на Пиренеите. Авторка е на няколко книги, сътрудничи на престижни издания за мода.

Семейството има трима синове: Мирко (роден през 1995 г.), Лукас (1997 г.) и Тирсо. Най-големият е гордостта на баща си, защото върви с ентусиазъм по неговите стъпки. Миналата година испанското списание “Магазин“ го включи в “Отбора мечта“ на хирургията в страната.

Той е избрал да учи в татковата си Алма матер в Памплона. Сериозните научни занимания не пречат на Мирко да се отдава на другата си страст – сърфа, гонейки големите вълни. Като по-малки братята му Лукас и Тирсо имат типичните за деца желания: единият иска да стане ветеринар, другият – готвач, но кой знае още какъв акъл ще им дойде.

Близнаците на Константин-Асен

6. Константин-Асен и Мария при изписването на близнаците Умберто и София от болницата.

6. Константин-Асен и Мария при изписването на близнаците Умберто и София от болницата.

Княз Константин-Асен Видински е роден на 5 декември 1967 г. Както всички деца от семейството, и той завършва Френския лицей, след което учи икономика в Мадрид и получава магистърска степен от Колумбийския университет в САЩ. Работи като директор на банка “Родшилд“ за Испания, а вече е в местния филиал на британската банкова група “Барклис“. Отговаря за няколко страни и пътува често.

Съпругата му Мария Гарсия да ла Расия и Гортасар също принадлежи към аристокрацията. Тя отговаря за протокола и личните ангажименти на посланика на САЩ в Мадрид като негов личен сътрудник. На 20 ноември 1999 г. се раждат близнаците им Умберто и София. Те носят имената на брата на царица Йоанна – крал Умберто, и на испанската кралица София.

Дъщерята на днешния монарх Фелипе Шести и съпругата му кралица Летисия носи същото име, а българският княз и съпругата му са кръстници на инфантата. Константин-Асен е един от кумовете на сватбата на испанския крал.

След една година в Лондон близнаците им отново учат в Мадрид. Умберто се увлича по тениса.

Единствен Симеон-Хасан говори български

7. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан.

7. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан.

Симеон-Хасан Муньос Сакскобургготски е кръстен на дядо си и на неговия добър приятел и благодетел на семейството, покойния марокански крал Хасан Втори. Момчето, което навърши 8 години, е пълен отличник във френския лицей в Рабат.

От учебното заведение твърдят, че уроците му се удават, а любимият му предмет е географията. Това никак не е чудно – нали баща му е известният изследовател и мореплавател Антонио (Китин) Хосе Муньос Валкарсел. А и по едно време цялото семейство живееше в шатра в пустинята Сахара заради проучване на таткото.

Симеон-Хасан се увлича и по историята, което също е нормално. Все пак е наследник на едни от най-прочутите кралски династии на Европа – Кобург, Савоя, и е потомък на крал Луи Филип. Сигурно по същите причини любимата му игра е на войници – дядо му Симеон е учил в американска военна академия с псевдонима кадет Рилски, а баща му е бивш офицер от елитните части на испанската армия.

8. Симеон-Хасан язди пони на първия си рожден ден, който празнува в „Царска Бистрица“ с майка си Калина и баща си Китин.

8. Симеон-Хасан язди пони на първия си рожден ден, който празнува в „Царска Бистрица“ с майка си Калина и баща си Китин.

Симеон-Хасан, който бе удостоен с титлата княз, когато навърши четири годинки, още преди да проходи, яздеше пони в двора на “Царска Бистрица“. Той вече се справя отлично с конете, плува и кара ски в Атласките планини и на Боровец. Малчуганът говори свободно пет езика. С майка си – на български, с баща си на испански, с приятелчетата на арабски, в училище – на френски и английски.

За да осъзнае неусетно, но завинаги от какво потекло е, Симеон Сакскобургготски му подарил албум със семейни снимки на неговите дядовци царе – Фердинанд и Борис II, както повелява семейната традиция за онагледяване на родовата история. Според запознати това било семейна традиция – на внуците да се подаряват такива албуми, които разказват нагледно родовия епос. Майка му Калина пък е завършила история на изкуството в Мадрид,

Източник: Преса

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>