Кои са нашенците, вписани в почетния списък, как става включването и кой извършва подбора? Проучване през годините показва, че най-много са цирковите артисти.

Магдалена Гигова

Откакто Министерството на културата реши да предложи Стоянка Мутафова за Книгата на рекордите като най-дълго играеща театрална актриса, когато споменаваме думата „Гинес“, изобщо не става дума за марка бира, а за постижения.

bg_gines2

Кои са българите в почетния списък, как става включването и кой извършва подбора? Това са само част от въпросите, които си задава всеки от нас.

Проучване през годините показва, че най-много нашенци в Книгата на рекордите „Гинес“ са представители на цирковото съсловие. Включително и онези от най-скорошната новина – Вальо и Боби, които така шашнаха китайците (дето са измислили цирка преди 5000 години), че от Пекин сами призоваха емисарите на престижното издание.

Проучването показа, че доста от онези българи, за които върви легендата, че са попадали между страниците му, просто са чакали някой да ги предложи за там.

1Как става вписването?

Книгата на рекордите „Гинес“ има различни раздели и категории и съответните комисии от специалисти, които преценяват и правят справки дали претендентът действително е уникален. До централата пристигат милиони предложения и доказателства за постижения.

Ако се заинтересуват, от организацията изпращат комисия, която филмира опита за рекорд, проучва обстоятелствата около него и ако го признае за такъв, предлага да бъде вписан в изданието за следващата година.

333 каба гайди

България е първата държава, поставила рекорд за „Гинес“ с гайди! На 16 май 2012 година с изпълнение на „Една българска роза“ в зала 1 на НДК започва изпълнението на стотиците родопски гайдари пред публика, сред която са емисарите на прочутата книга за постижения.

bg_gines3

333 каба гайди на концерт в Зала 1 на НДК.

Инициатор на събитието е международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш“. С дейността си в над 155 държави тя е най-голямата доброволческа организация в света. Неин лидер е три пъти номинираният за Нобелова награда Шри Шри Рави Шанкар, който присъства лично на поставянето на рекорда в България.

С инициативите си „Изкуството да живееш“ е поставила 10 световни рекорда на „Гинес“, един от които е за най-голям музикален хор в света. В него 121 440 души пеят в унисон в Перунгалатур, Ченай, Индия, на 30 януари 2011 г. Една година преди това – на 2 ноември в Ахмедабад, Индия, пък сервират на най-голямата шведска маса в света – 5612 различни гозби.

Водеща на поставянето на българския рекорд в София бе Ива Дойчинова, а 333-те каба гайди бяха снимани от пратениците на „Гинес“. Те се увериха, че досега в света не е имало подобно изпълнение с типично българския родопски музикален инструмент.

300 нашенци в най-мащабния покер турнир

Над 300 българи се включиха в средата на юли 2009 г. в поставянето на нов рекорд за най-мащабен покер турнир по интернет. От централата на онлайн играта, чието рекламно лице бе Борис Бекер, заявиха, че 65 хиляди играчи от 155 страни са пляскали виртуалните карти за „Гинес“. С това „Покер старс“ са надминали собственото си постижение отпреди година с 30 000 играчи повече.

Ветроходецът Георги Георгиев доплава с „Кор Кароли“

Georgi_Georgiev4

Капитан Георги Георгиев с първия български космонавт Георги Иванов.

Легендарният яхтсмен капитан Георги Георгиев е първият български ветроходец, извълшил околосветско плаване. С „Кор кароли“ той тръгва от кея на Хавана на 20 декември 1976 г. и хвърля котва пак там на 20 декември следващата година.

Той е единственият мореплавател в света, успял да пресече през сезона на бурите района на т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Между тях и Самоа гигантски вълни го мятат на скала, но морският вълк овладява ситуацията. Преди Кейптаун страховит ураган едва не праща него и яхтата му на дъното. Георги Георгиев е вписан в изданието на „Гинес“ за 1981-1982 г. Уви – посмъртно…

Скромното навигационно имущество на 9-метровата яхта с едва 60 кв.м площ на платната се състои от два магнитни компаса, радиопеленгатор, електромагнитен лаг, ехолот, секстанти, хронометри, секундомери, барометър, барограф.

За определяне на местоположението Георги Георгиев използвал електронен калкулатор.Околосветското му пътешествие е първо за България и 57-мо в историята. Според капитанските дневници то е продължило 201 дни, 21 часа и 36 минути със средна скорост 5,04 мили в час. Компания на самотния мореплавател прави едно малко котенце.

Плаването му е вписано в Книгата на рекордите като „най-добро постижение в света за обиколка на еднокорпусна яхта по време, независимо от големината й и от маршрута на плаването“. Разстоянието е 23 018 морски мили. Постижението му за времето си представлява уникален рекорд. При това нито веднъж не прибягва до чужда помощ, дори и в моментите, когато се нуждае от нея. Нито веднъж не подава сигнал за бедствие.

Света Богородица от Хасково

Статуята на Света Богородица в Хасково.

Статуята на Света Богородица в Хасково.

Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната в Хасково – светицата е покровителка на града. Монументът от полимер-бетон е открит на 8 септември 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ в раздел „Религия“, а от 2009 г. е и сред Стоте национални туристически обекта на България.

Най-малкият пробит отвор в света

Д-р Атанас Иванов преподава в лондонския университет „Брунел“.

Д-р Атанас Иванов преподава в лондонския университет „Брунел“.

Д-р Атанас Иванов, с чиито изобретени уреди НАСА проучва морското дъно, присъства в „Гинес“ с рекорда за пробит най-малък отвор в света. 54-годишният старши преподавател в лондонския университет „Брунел“ е трето поколение машиностроителен инженер.

Разбрах, че са ме оценили, когато в НАСА харесаха първата ми разработка“, признава д-р Иванов. Възлагат му да проектира и изработи екипировка, с която да се вземат проби от морското дъно на 7 км дълбочина. Там трябва да открият бактерии, произвеждащи нефт, които да се пренесат и култивират на земята.

От американската космическа агенция веднага купуват две съоръжения, за да съберат образци от Марс и Юпитер. За същата програма той разработва и метод, по който се правят сензорни заготовки за ниски температури. Така българинът става единственият доставчик за НАСА и Европейската програма за изследване на Космоса на подобни апарати.

Докато прави разработки в областта на микроелектроерозията, българинът обучава колеги в нетрадиционни машиностроителни технологии. Експериментират и така правят отвор с електрическа ерозия, който с размерите си от 22 микрометра е регистриран в Книгата на „Гинес“ като най-малкия.

Още нашенци

♥ Футболният отбор ЦСКА е вписан в Книгата на рекордите със спечелените през 50-те години на ХХ век девет поредни шампионски титли на България.

♥11 961 души се хванаха на най-дългото хоро на 2 май 2005 г. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В него се включи се и президентът Георги Първанов. През 2006-а румънците от тамошния град Слатина ни биха с 124 хороводци.

Кристина Дамянова от Велико Търново влезе в книгата с колекцията си от над 3500 пакетчета захар от цял свят. Някои от тях са със снимки на футболисти, автомобили, национални знамена, дори политици и с голи жени.

Стоян Тодорчев издърпа на 6,39 метра за 13,47 секунди транспортния самолет „Ан-124-100 Руслан“ в Уляновск. Машината е дълга 69 метра и е висока 21 м.

♥Легендарните спортисти Стефка Костадинова, Мария Петрова, Мария Гигова, Диана Йоргова, Таню Киряков, Пламен Желязков, Георги Градев, Иванка Христова както и емигриралият Наим Сюлейманоглу също са в Книгата на „Гинес“.

Ненадминатата Стефка Костадинова.

Ненадминатата Стефка Костадинова.

♥Шахматистът Кирил Георгиев игра срещу 360 съперници едновременно. Спечели 280 от партиите, 74 завърши наравно, а шест загуби.

♥Китаристът Георги Георгиев свири на китара в продължение на 49 часа, с което би рекорда на друг българин – Бисер Рачев.

Ангел Филчев е човекът с най-дългото стомашно разстройство в света – 136 дни, 7 часа и 23 мин.

Радослав Николов жонглира 18 километра с футболна топка, като прави 43 обиколки на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив.

Антонио Станоев, бивш служител в администрацията на президента Петър Стоянов, има колекция от 2800 вестници и списания от времето на демокрацията.

♥Алпинисти от клуба „Стиска ли ти“ изминават по въже 1,5 км – разстоянието от връх Мальовица (2729 м) до връх Орловец (2686 м). Поставянето на рекорда им отнема 5 часа.

Милчо Младенов притежава официален сертификат като единствения мотоциклетист в света с 16 поредни титли. Те са при моторите с балансьор и са спечелени в периода 1981-1999 година.

Най-много българи сред цирковите рекорди
Боби и Вальо влудиха Китай

Последните в полезрението на емисарите на „Гинес“ са нашите акробати Боби и Вальо, които шашнаха „Америка търси талант“. Специално за тях отварят нова категория в Книгата на рекордите. От книгата направили проучване и установили, че изкуството, което българските циркови артисти създават, е единствено по рода си в цял свят.

Семейството акробати станаха популярни със своя „перш акт“ – човек балансира друг човек върху челото си, с който побъркаха дори родината на цирковото изкуство Китай.

От „Гинес“ са се свързали с българското артистично семейство и им предложили да отворят нова дисциплина със специални изисквания и правила. Изискванията им са много прецизни: горният акробат да направи най-малко седем пълни преобръщания на 370 градуса върху челото на долния при 27 фута височина (8,20 метра), като всичко се следи от съдийска комисия от Книгата на рекордите.

Българите успяват да направят дванадесет преобръщания, надминавайки почти двойно изискванията“. Така родните ни циркови артисти поставиха нова дисциплина в „Рекордите на Гинес“. Това става в Пекин в предаване на централната телевизия CCTV, гледана от милиарди зрители. Видеото с рекорда на Боби и Вальо ще бъде излъчено за първи път на 18 февруари навръх китайската нова година.

Много сме щастливи, че успяхме да се запишем в книгата на „Рекордите на Гинес“. Получихме грамота за създаване на нова дисциплина и медал за подобряване на рекорда. Това ни настърви за още рекорди. Догодина ще направим „Бърза смяна на дреха на перш“, каза Вальо и поясни какъв е номерът. – Поставям висока 3,5 м тръба върху челото си. Боби се мята на върха, а с нея върху главата си изкачвам тънка висока стълба от четири метра. Когато стигна върха, хващам тръбата и я изхвърлям. Боби пада върху раменете ми, но в момента, в който пада сменя и дрехата си.

Трупа „Кехайови“ трупа рекорди

Група Кехайови, 19

Група Кехайови, 1976 г.

Георги Кехайов, покойният вече доайен на цирковата династия, е първият вписан в „Гинес“ с пирамида от 7 човешки ръста. Той е в основата на пирамидата, издигната пред 28 хиляди души в „Медисън скуеър гардън“. „За първи път Силвио Ласков (племенник на Кехайов) се изстреля във въздуха на 11,5 метра височина и постигна салтомортална колона от 7 човешки ръста. Още същата вечер вестник „Дейли нюз“ беше поместил снимки“, разказва легендата на манежа.

Трупата има Сребърен клуон от фестивала в Монте Карло и сребърен медал от световната циркова олимпиада в Белгия като не спира да работи в „Ринглинг“, най-големият цирк в света, базиран в САЩ.

Деси Кехайова.

Деси Кехайова.

Красавицата Деспина Еспаня, която загина под купола на същия цирк през 2004 г. в Сейнт Пол, Минесота, 15 години държи рекорда за най-много завъртяни едновременно обръчи. През 1991 г. тя задържа върху тялото си 102 обръча и веднага е вписана в „Гинес“. Тя е по-голямата дъщеря на Георги и Ани Кехайови.

Максимъс Гарсия, синът на по-малката й сестра Гери, едва 5-годишен продължи семейната традиция. На 5 годинки той влезе в Книгата на рекордите като най-малкият моторист, който прави лупинги с 40 мили (около 70 км/ч) в час в „Глобуса на смъртта“. Впечатлени от постижението му от „Ямаха“ му подариха машина по мярка.

Най-малкият моторист Максимъс Гарсия с баща си Лео и майка си Гери Кехайова.

Най-малкият моторист Максимъс Гарсия с баща си Лео и майка си Гери Кехайова.

8Емилия Иванова, също от „Кехайови“, пък е първата българка, записана в раздел „Рекорди в цирковото изкуство“ с четворно салто. На 21 юли 1976 г. на манежа в Ингълууд, Калифорния, трупата спира дъха на публиката. За финал е оставено най-сложното изпълнение.

На трамплина застава 20-годишната Еми. Зад нея е ръководителят на трупата Георги Кехайов с перш на раменете. (Това е метален прът с височина 2 човешки ръста, на чийто връх е монтирано специално кресло.) В другия край на трамплина скачат двама акробати, момичето полита нагоре, превърта се четири пъти във въздуха и сяда в креслото. Никоя друга жена в света не е правила четворно салто!

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>