Нашите момичета и момчета показаха висок спортен дух, красноречие и бързина на Световното първенство по дебати

Финалистите Николай Ангелов и Румен Маринов

Няколко млади българи, които иначе не тренират физическа издръжливост, но показаха висок спортен дух и завоюваха недвусмислен успех – финал на Световното първенство по дебати.

Вероятно за някого съществуването на оспорвано състезание по вид структуриран спор, както гласи определението за дебат, е изненада, но да- такова има. И българските състезатели са на висота. Испанската столица Мадрид беше домакин на подобен форум ( 27 декември – 4 януари), в който участваха над 250 отбора от цял свят. Сред тях бяха Николай Ангелов и Румен Маринов, които успяха да достигнат до финала. От България участие в първенството взеха и други два отбора – до четвъртфинал стигнаха Мария Мачева и Бисер Ангелов, а до частичен осминафинал се класира отборът на Алек Селвелиев и Велина Андонова, съобщава БНР.

Първоначално всички отбори преминават през 9 кръга от дебати, след които се съставя класация и започват елиминационните кръгове, обясни Румен Маринов и разказа пред Радио България още подробности за технологията на първенството, където състезателите защитават или оборват дадена теза.

“По всяка от темите имаше два отбора “Против” и два отбора “За”. Всеки от говорителите разполага с по 7 минути, като започва човекът от отбор “За”, следван от човек от отбор “Против”. Отборите получават темата на съответния кръг от дебатите 15 минути преди началото му. След края на всички кръгове, отборите победители се групират по сила. Нашият отбор с Николай Ангелов попадна сред силни конкуренти с много победи. Успяхме да ги победим и да се класираме на елиминационните кръгове.”

На финала Николай и Румен се изправят срещу отбори от Филипините, Израел и Великобритания, като не им достигат едва няколко гласа, за да спечелят състезанието. Победители са филипинците.

Дебатите се провеждат по широк спектър от теми от различни сфери – политика, история, философия, нови технологии, изкуствен интелект и други. Любопитно е, че за да участваш в подобно състезание, не е необходимо да имаш задълбочени познания в нито една от сферите, а само базови, заедно с красноречие, бързина и съобразителност.

“Най-важното е човек да може да синтезира голям обем информация, която да бъде лесно смилаема и разбираема за отсрещната страна – допълва Румен Маринов. – Важно е и да накараш съдията да запомни твоите аргументи. Обикновено това става с помощта на тона, с който говорите и влиянието, което той оказва върху него. Доброто владеене на жестовете, както и езика на тялото също са от значение за успеха в такова състезание”.

Освен сред участниците, България имаше свой представител и сред съдиите на първенството – Ани Ковачева.

“Съдиите се разпределят с помощта на програма. След края на дебата, съдията трябва да избере на база на по-добре обяснените и структурирани аргументи по темата, кой отбор кое място заема в класирането. Обикновено това се случва в дискусия с поне още няколко съдии, тоест решението никога не е еднолично. Ани беше съдия на всичките 9 кръга, но не успя да се класира на елиминациите, тъй като се занимава отскоро с това наше хоби”, обясни Румен Маринов, който работи като IT специалист.

Ани Ковачева

У нас от 2011 година съществува неправителствена организация “Асоциация дебати България”, в която членуват всички подобни клубове от училища и градове в цялата страна. Задачата пред асоциацията в момента е създаването на Национален отбор по дебати, с който най-добрите нейни членове да представят България на международни състезания.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>