Не, това не е каталог на National Georgaphic, а малка част от огромната колекция фото шедьоври от България на един истински художник зад камерата – Евгени Динев.

sozopol

Южната крепостна стена в Созопол

evgeni_dinev

Творческият път на фотографа пейзажист Евгени Динев изразява неговия стремеж да запечатва красивото по неподражаем начин – с въздействащи пейзажни снимки от България; пленителни гледки, разкриващи съвършенството на природата. 

В снимките му природата се разкрива в най-съвършените си моменти. С много търпение, с изкуството да придаде на обичайния пейзаж нетипичен поглед и с усещането за подходящо място и момент, той успява да създаде твърби, които докосват сърцата на хиляди хора. Защото, освен талант, за подобни шедьоври е нужно и да имаш сърце.

В търсене на нови и завладяващи пейзажи, Евгени е постоянно на път, като не се ограничава само с една тема. В богатия му каталог има пейзажи от градове и села, морета и реки, планини, гори и поля, природни и исторически забележителности. Вълнуващи са и неговите фотописи от приключенията му в търсене на красиви кътчета от България и света, в които словото му е също толкова красиво, колкото са фотографиите му. Избрахме за вас 30 съвършени пейзажа от непознати кътчета от страната, които наистина спират дъха.

Река Русенски Лом

1-reka_rusenski_lom

“Каньонът на Русенски Лом е като капан за мъгли. Отвисоко прилича на непроходима джунгла, в която живеят приказни създания.”

Меандър на Арда по разсъмване

2-meandar_arda

“Колко му се каня на този меандър да го хвана с мъгла над реката, но все не успявам.”

Долината на река Вит

3-dolina_vit

“Температурата падна през нощта и с помощта на вятъра по зазоряване беше доста мразовито. Над реката надвисна мъгла.”

Пътека в мъглата

4-steneto

“Буковите гори на резерват Стенето в Стара Планина, са по-живописни от всякога, щом дивият чесън разцъфти.”

Дъга над планината

Rainbow Over the Mountain

“Дъга, подобно на обръч, обгръща Мозговишки рид в Пирин. Струва си да се видят наживо Мозговишката порта и Тевно езеро.”

Над нощта

Above the Night

“Пътят беше потънал в мъгла, докато пътувах към Сливен. Над самия град, за съжаление, беше ясно. Къде по-добре би било вместо уличните светлини да се вижда яркочервена лава от мъгла.”

Балкан като на длан

View to Triglav ridge from Buzludzha

“Гледката към Балкана от Бузлуджа, освен че е великолепна, е и доста информативна. Отляво е масивът Триглав, с втория по височина връх Голям Кадемлия, после Росоватец, следва Вълча глава, под който е хижа Мазалат, и завършва с паметника Шипка.”

Есенни листа край реката

Colorful autumn forests in Rhodope Mountains

“Пъстра есен е навестила Родопите. Гората грее в златни цветове. Гледката е от Тъмрашката река.”

Свежо

9-svejo_koprenski_vodopadi“По екопътеката край Копренските водопади в Западния Балкан ме застигна свеж пролетен дъжд. Той направи зеленината да изглежда приказно свежа.”

Копренски водопади

10-koprenski_vodopadi

“Най-сетне достигнах до следващия водопад. Трябваше да действам бързо, тъй като започна да вали и по всичко личеше, че слизането няма да е никак лесно. Стана тъмно, като в рог. Гръм продра небето. С пълна сила се заизлива невиждан порой. Опаковах раницата с непромокаем калъф и в тъмницата се заопитвах да следвам пътеката, която ту губих, ту намирах. Излизах над пропасти, пропадах в изгнили мостчета, изсипа се градушка…”

Тракийска гробница до Поморие

11-trakijska_grobnica

Античната куполна гробница Хероон, разположена под могилен насип в местността Палекастро, до Поморие.

Селце от злато

12-sotirya

“Малко след изгрев мъглите упорито продължават да се катерят по склоновете на планината, колкото да се докопат до селото. Есенният пейзаж е от Източния Балкан, село Сотиря Сливенско.”

Сърце в планината

13-belintash_sarce

Поляна, обградена от гора във форма на сърце, край село Бор, Белинташ, в Родопите.

Риби на улица Александровска

14-burgas_ribi

Така изглежда улица Александровска в Бургас, окъпана след дъжд. Островчетата от зеленина във формата на риби изглеждат като приказни създания.

Замръзнало село

15-govedartsi_zamraznalo

Леден въздух сковава в студ рилското селце Говедарци. Заскрежените брези рисуват в небето дантели, а селцето изглежда, сякаш е заспало зимен сън.

Стара къща в село Бръшлян

16_brashljan_strandja

“Повечето къщи в село Бръшлян в Странджа са вековни. Всяка една е уникална и не си прилича с друга. Типично в бръшлянски стил, приземният етаж е измазан в оранжево.”

Бургас в светлините на здрача

17-burgas_panorama

“Бургас не е Манхатън, но като изглед от далече няма равен по визия в цяла България. Красиво отражение във водите на Атанасовското езеро.”

Село Ягодина

18-yagodina

Така изглежда с поглед от високото китното родопско селце Ягодина в Родопите по залез през лятото. Къщите, сгушени между хълмовете, чертаят живописни извивки.

Летят птиците

19-vaya-ptici

Птици летят в небето над Бургас, в една лятна вечер на езерото Вая. В меката светлина на здрача всичко изглежда красиво – и заводите в далечината, и корабът на преден план.

Красивото родопско селце Стойките

20-stojkite

Пролетен залез в Родопите – магия… Всичко изглежда неземно красиво, като изваяно от художник – и облаците в небето, и хълмовете в далечината, и поляната с малката църквичка.

Соколски манастир

21-sokolski-manastir

Куполът на Соколския манастир се извисява над тучната пролетна зеленина. В небето по изгрев се виждат части от парк Българка и склоновете на Стара планина.

Изгубеният храм

22-izguben-hram

“Освен богата на природни забележителности, водопади, езера, Родопа планина е гушнала в обятията си и десетки селца с красиви параклиси и църкви. На път за Кръстова гора е село Борово. На хълма се извисява църква. Времето рязко се промени, в далечината отекват тътените от гръмотевиците.”

Последният ден на пролетта в Родопите

23-poslednia-den

“Село Стойките заслужава специално внимание. На хълм преди селото стои параклис с огромен кръст. Последният пролетен ден си отива с внушителна игра на светлината. По залез пейзажът предлага сюжети за шедьовър.”

Дяволският мост рано сутрин

24-djavolski-most

“Арката на Дяволския мост е като портал в есента, с река Арда, която някак си е пробила път сред скалите. Толкова живописни цветове се срещат само в тази част на Родопите.”

Чудните скали наесен

25-4udnite-skali

Чудните скали се отразяват във водите на язовир Цонево. Един от най-впечатляващите скални комплекси, в близост до гр. Дългопол.

Залез над Белоградчишките скали

26-belogr

“Тръгнах по пътечка, която свършва в гората до висока скала. Изкатерих се и реших, че това е мястото и няма смисъл да губя оставащото ми време в проучване. Зачаках момента, наречен “Вълшебния час”, когато светлината за кратко променя облика на заобикалящия ни свят.”

Сезонът на лавандулата

Lavender Season

“Лилавите полета на Тракия се ширят докъдето стига поглед. Най-високата част на Стара Планина тъне в облаци, докато залезът догаря с подобни на лавандулата цветове.”

Жълто

28-jalto

“Видях тези островчета в рапицата от пътя и отбих, без да се замислям. За късмет, фотопаратът беше с мен. Наложи се да се поизцапам в жълтата нива, докато доближа зелените дръвчета, за да изпълня кадъра с тях.”

Сърце на плажа

29-sinemorets

Пясъчни дюни до Синеморец, устието на река Велека. Островче от пясък е образувало сърце. На странджанското крайбрежие все още може да се намерят красиви девствени кътчета.

Лъч в зелено езеро

30-erma

Лъч светлина осветява водите на езеро – Ерма река край Златоград. Във водата се отразяват хълмовете на Родопите, обагрени в изумително красиви есенни краски.

Крепостта Овеч

31-ovech

Среща между епохите. От моста на крепостта Овеч, над хълмове, покрити с есенни краски, в сумрака долу блести град Провадия, целият в светлини.

Седемте Рилски езера

Seven Rila lakes

Още прелести може да видите на личната страница на Евгени Динев: www.evgenidinev.com

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>