По уникалния метод на д-р Ивайло Димитров за лечение с позитивна психотерапия, хомеопатия и медитация са създадени 4 клиники в източната страна.

Боряна Антимова

Неговият метод за справяне с дрогата е без аналог в света и дава нечувани резултати. Напълно отхвърлят дрогата над 80% от пациентите му, при успеваемост по другите методи до 8%. Помогнал е на хиляди зависими по света, само у нас те са над 2000. Води непрекъсната борба – с бюрокрацията, лекарите, с песимизма и неприемането на метода му.

Библейската максима, че никой не е пророк в собственото си село, важи с пълна сила за психиатъра и хомеопат д-р Ивайло Димитров. 12 години той води упорита борба с няколко поредни правителства за изграждане на клиника за лечение на наркозависими по неговия метод, който е без аналог в световната практика. Резултат няма. Затова пък през това време славата на метода се носи навсякъде по света. Канят лекаря на всякакви симпозиуми и конференции, като на една такава среща го забелязват индийски специалисти.

След лекция – д-р Димитров е посрещнат с венец от колегите си психиатри в Бангалор.

“Както казват будистите, „няма нищо случайно на този свят”, коментира той своя шанс да работи в далечната страна. През 2010 г. е поканен в Индия от една фондация да разгледа няколко програми за наркозависими и да даде оценка и препоръки за развитието им. Канят го отново, но на индонезийския остров Бали – за да им представи уникалната си система за лечение на наркозависимости. Така се изгражда първата в света клиника за лечение на наркозависими по уникалната система на д-р Димитров в град Бангалор в южния индийски щат Керала. Там през 2012 г. са приети над 600 души от Индия и Индонезия, а д-р Димитров обучава над 60 психиатри в прилагането на метода.

”Щастлив съм!” – д-р Димитров на фона на клиниката-мечта по неговия метод в Бангалор.

Днес името на д-р Димитров се слави из цяла Индия, а клиниките, в които се лекуват наркозависими по уникалната му система – позитивна психотерапия, комбинирана с хомеопатия и медитация, вече са 4 – в Делхи, Калкута, Бангалор и Кочин. Няколко пъти годишно д-р Димитров пътува до Индия, където провежда консултации и обучение на екипите.

Как един европеец пробива в страна, в която източните методи на лечение са най-развити? “Хомеопатия и аюрведа са основна част от холистичната медицина, наложена в държави като Индия, – казва лекарят. – Моята терапия е част от познание, което е ново и за психиатрите там. Затова интересът е изключително голям, всички са силно впечатлени от високия процент излекувани.”

Индийските професори по аюрведа проявяват изключителен интерес към уникалния метод на българина.

Преди 20 години д-р Димитров за първи път стига до идеята, че хомеопатията може да се приложи за лечение на наркозависими, и започва да работи по своя индивидуална система, като включва и позитивна психотерапия и медитация. При д-р Димитров 80 на сто остават чисти и след критичния 5-годишен срок. Това е феноменален успех, на фона на средното ниво на успеваемост при лечение по други методи, което според световната статистика е от 1 до 8%.

Лечението е строго индивидуално, според пациента, с когото д-р Димитров задължително провежда дълъг първи разговор. Той съобразява терапията с вида на наркотика, който е употребяван, и с личните характеристики. Първо блокира чрез хомеопатични средства мозъчните рецептори, отговорни за това пациентът да чувства необходимост от дрога. Лечението оказва ефект и върху психичния статус на зависимите – помага им да се адаптират в обществото.

Медитацията е неизменна част от комплексното лечение на д-р Димитров на наркозависимите.

Д-р Димитров пред свещената за индийците река Ганг.

Допълнително предимство на метода е, че хомеопатичните медикаменти са евтини, а лечението – достъпно за всеки. Най-важното за лечението според д-р Димитров обаче е любовта – зависимият да почувства, че е обичан от лекаря си и от близките. С тях психиатърът задължително провежда разговори. Това също отличава метода му от повечето познати досега, при които зависимият е изолиран от своите близки в клиники или наркокомуни.

„Последните месеци нараства много употребата на хероин, освен на популярните дизайнерски дроги. Започва нова вълна на нещо, което беше затихнало, почти изчезнало в България, което е много страшно”, казва лекарят. Освен в кабинета си, той консултира наживо и по скайп пациенти от около 20 държави от цял свят – на английски и руски език. Има много руснаци сред пациентите си.

Легендарните резултати на метода на д-р Димитров скандализират колегите му. „Не бих казал че е заради конкуренцията, а по-скоро е страхът от нещо ново и непознато. Никой в психиатрията не използва хомеопатия и това много обърква колегите ми. Всъщност съм единственият психиатър в България, който е и хомеопат. С колегите минах през всичко. Първо беше етапът на отхвърлянето и недоверието, докато сега вече шефове на клиники ми звънят, пращат ми пациенти, с които не са се справили. Видяха, че методът работи и си пращат и близките си хора, както и деца на лекари например, – смее се докторът. – Идват фолкпевци и всякакви други звезди, богаташи, министерски чеда.”

Вълнуваща среща – със свами Шри Шри Рави Шанкар (с брадата в средата), заедно с индийски колеги

От завършването си на Медицинския университет в София през 1998 г. 50-годишният д-р Димитров не е спрял да се учи. Завършил е специализации по психиатрия и хомеопатия, за работа със зависими от психоактивни вещества в Бон, за групова динамика и за позитивна психотерапия в Петербург, за фамилно консултиране в Стокхолм, за овладяване на стреса в Тбилиси. Преподавател е по хомеопатична терапия за лекари и фармацевти в медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Плевен и Истанбул. Участвал е в доброволчески програми в България и Индия и подкрепя благотворителни акции на неправителствени организации.

Преди 4 години регистрира първата българска компания за хомеопатични средства – „Бел хомеопатия”. Създал е 12 препарата, които са без аналог в света. Няколко от тях са свързани с психиатрията – за справяне със стреса, тревожността и напрежението. Има много ефективни препарати срещу алкохолната и тютюнева зависимост, а също и такива за хипертония, цистити, при менопауза и други.

Това обаче не го е направило по-богат, защото хомеопатичните препарати са много евтини, а и у нас хомеопатията не е така популярна, както в Европа например. Практиката му в Индия е по-скоро на добра воля, защото при пътуване му се покриват само командировъчните. „Там като кажеш, че получаваш 200 долара например, за тях са страшно много пари”, казва докторът. Той продължава да живее скромно в Бургас, в апартамент от 60 квадрата.

„Защо съм още в Бургас ли? Защото си обичам страната, обичам си града. Обикалям цял свят, постоянно получавам примамливи предложения от клиники и университети, но за мен България си е България и не бих я заменил за друга страна”, казва д-р Димитров.

Д-р Димитров в кабинета си.

Диамантената терапия – революция в медицината без лекарства

„През 2005 г. на медицинска конференция в Швейцария се сложи началото на нова ера в медицината, – казва д-р Димитров. – Повече от 10 години лекари – психиатри, интернисти,  хомеопати, аюрведа терапевти, акупунктура терапевти, физици и инженери разработваме програма за лечение на болестите на човека, чийто приоритет е да се търси безлекарствен метод на лечение.”

Към петте ентусиазирани екипа от Япония, Индия, Аржентина и Китай се включва и един европеец – българинът д-р Ивайло Димитров. След 10 години работа през 2016 г. се регистрира Индивидуалната Диамантена Терапия (ИДТ).

Безлекарственото лечение е революция на ниво лечение без химия и към него трябва да се стремим. Това всъщност е крачката – да се научим да стимулираме организма сам да се справя със здравословните си проблеми”, казва д-р Димитров.

Цялата технология е на базата на трептения на кристали. Влияе се на най-тънките нервни влакна с мощен и неувреждащ сигнал, произвеждан от кристали. Прави се сканиране на мозъчните биовълни. Известно е, че мозъкът е свързан с всички клетки на тялото и всяка секунда получава информация от всички органи и тъкани. След сканирането системата дава възможност дефектните мозъчни вълни да бъдат възстановени. Така без лекарства се стимулира организма чрез визуални и звукови образи, които се връщат обратно към мозъка и възстановяват органите и тъканите.

„Казано на нормален език, правим сканиране, като оглеждаме всеки орган и тъканите, влизаме в ДНК, в хромозомите на човека, търсим причинители, – обяснява докторът. – Предлага се специален начин на хранене, изключване на храни, ако има алергени, микроелементи. Оглежда се абсолютно всичко и се предлагат всякакви варианти за терапия, които са индивидуални за всеки човек. Пренастройваме мозъчните вълни и подаваме вече здравословни модели за живот – колко физическа активност, какъв тип и начин на хранене и пиене на течности да има, как да се стабилизира PH на средата…

Просто предлагаме нов начин на живот, казваме на пациента: „Оттук нататък си ти – или го приемаш и оздравяваш, или казваш, че не можеш и не искаш да се справиш. Това си е твой проблем”. Някои казват: „Ама как така да изключа хляба и тестените храни” или „Не мога без месо”. Казвам им: „Това си е твоят избор”.

„Като единствен европеец в екипа правих представяне на метода в Испания и Англия и интересът към него на нашия континент е много голям”, казва докторът. От 2016 г. той прави сканиране на специална машина, която също е единствена в Европа. „Вие сте първата медия, пред която говоря за това. Нали си представяте как ще реагират фармацевтичните компании? А и нали се сещате, че методът изглежда точно като в научно-фантастичен филм – слагаш едни слушалки и те възстановяват, или специални очила и те ти възстановяват мозъчните клетки, – смее се д-р Димитров. – Който се интересува от метода, да следи информацията в сайта ми . Там има и всички мои контакти.”

Пред Тадж Махал.

Според будизма наркоманиите са карма

При първото си пътуване до Индия д-р Димитров е впечатлен от особената философия на будизма и странното за европееца отношение към наркоманиите. То идва от същността на будизма, който учи да се живее само в настоящето – тук и сега. Опиумът и всички познати наркотици се отричат от обществото, защото отдалечават човека от неговата същност. Приема се обаче, че те са карма – нещо, което човек трябва да преодолее, за да продължи напред. А ако не се справи, с това ще изкупи носена от предишния си живот тежест.

Уникална снимка – човек в медитация от 28 дена, без да мръдне! – гр. Бангалор.

“Буда там е навсякъде, в най-чистите духовно хора, с които живях – сподели докторът. – Научих и нещо ново – че в живота на всеки има не един, а четири вида карма. Първият е това, което носим от миналия си живот. Вторият е кармата на настоящия момент – съществува само и единствено той. Разбрах защо индийците са толкова щастливи хора – живеят за мига. Третият вид карма е скрит в нещата, които можеш да промениш в живота си. А четвъртият е това, което ще вземем в следващия си живот.”

Публикувано в Седмичен Труд, 21 февруари 2018 г.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>