Името на софтуерния инженер на Facebook Стоян Стефанов ще бъде записано в историята не само на проекта на Марк Зукърбърг, но и на цялата глобална мрежа.

4-stoyan_stefanov2

Ако “добрият стар” бутон Like днес е толкова “пъргав” и лесен за употреба, основна заслуга за това има българин. Името на Стоян Стефанов ще бъде записано в историята не само на Фейсбук, но и на цялата глобална мрежа. Нашето момче е част от екипа за оптимизиране на бутона Like, който преди години е бил доста тромав. Та има ли по-важен бутон от него? Като си помисли човек, живота на колко много хора докосва това мъничко нещо… Колко емоции, колко нови връзки, приятелства и любови са тръгнали от него… А е било служебното предизвикателство на българина.

Именно Стоян е стигнал до най-ефективния алгоритъм за оптимизиране на бутона. А Фейсбук благородно предоставя кода на Стоян и на своите конкуренти от Гугъл+ и останалите социални мрежи, защото това е от полза за потребителите – основен принцип в Silicon Valley. После алгоритъмът на Стоян се разпространява навсякъде из интернет, където има функция Like…

Стоян Стефанов е роден в София, завършва Софийска математическа гимназия и МЕИ. През 2002 г. се премества в Монреал, Квебек и завършва Diploma (двегодишна следдипломна квалификация) по IT в университета McGill. През 2007 г. започва работа в Yahoo, а от 2010 г. е софтуерен инженер във Фейсбук. Голямата му страст е web performance и в чaстност JavaScript. Това е езикът, който кара уеб страниците да оживяват, да имат поведенчески функции, а не да са само статични текстове и картинки.

Like2

© Facebook

“Харесва ми, че performance като дисциплина обхваща много технологии, включително и JavaScript, така че никога не ми е скучно”, казва той. На тази тема основно са няколкото книги, които е написал, като най-популярни са “JavaScript Patterns”, “Object-Oriented JavaScript”, и като съавтор “High-Performance JavaScript” и “Even Faster Web Sites”.

Подобно на своите събратя от “долината” Стоян е отворен и дружелюбен, но сдържан, когато става дума за успехите му. Интервюто му за “Клуб Z” е първото, което дава за българска медия. Екипът на Стоян в социалната мрежа е част от екипа “Платформа”. Идеята е да предлагат на други компании да създават приложения, като използват Фейсбук като платформа, върху която да правят интересни неща. Например игри като Candy Crush или Farmville.

Стоян се занимава с две основни неща: “Логин” – когато други сайтове или приложения използват Фейсбук, вместо да карат хората да си правят още пароли, и “Плъгини” – малки “парчета функционалност”, които собствениците на сайтове си слагат на страниците. Най-разпространеният плъгин е бутонът Like. Така че Стоян работи върху неща, които не са видими в социалната мрежа, но ги има на другите сайтове на хората, които се възползват от платформата.

Стоян избира да работи за performance, защото го вълнува “как всичко да се зарежда по най-бързия начин”. “Затова, когато се присъединих към Фейсбук, избрах първо да работя на Like бутона и да го направя колкото се може по-бърз. Тъй като ефектът е върху целия интернет (Like бутонът е навсякъде), имам възможността и предизвикателството да направя целия интернет по-бърз и приятен за всички хора, включитено и за собствената ми майка. А това е мисия, която ми допада. Казвам “избрах да работя”, това може да звучи малко странно, но във Фейсбук ти си избираш над какво да работиш и кога искаш да си смениш екипа или типа работа.

stoyan_stefanov2

Стоян Стефанов на лекция.

Това също означава, че си свободен да работиш и над други неща, паралелно с “нормалната” работа. Инженерната култура в компанията те предразполага, като видиш нещо, което не работи както смяташ за добре, каквото и да е, да седнеш и да го оправиш. А не да търсиш кой отговаря за това специфично нещо”, споделя Стоян. Стоян намира за забавни странните девизи, които висят навсякъде в офиса, но не им обръща много внимание. “Имам спомени от комунизма и всякакви лозунги посрещам с подозрение. Но “Move fast and break things” е написано с големи букви в офиса и мойте деца много се радват, приемат го като покана за тичане и бели. Всеки е свободен да тълкува девизи, както го учи акълът”, казва той.

Giant-Facebook-Like-Button-2С Марк Зукърбърг е на ти и е разговарял няколко пъти, но не по работа. “Той е много достъпен”, казва Стоян. От него IT специалистът ще запомни важни житейски истини. Например, че persistence, или постоянството много често се подценява от тези, които пишат историята. Нужен е упорит труд. А той обикновено не е толкова интересна история, колкото, да кажем, overnight success – успехът за една нощ.

Стоян работи в малкия офис “Продажби” на Фейсбук в Лос Анджелис, близо до дома му. “Аз съм единственият софтуерен инженер в офиса, което е забавно и за мен, и за колегите”, казва той. Често работи от къщи. Ходи до централния офис на Фейсбук в Менло парк, за да прекара малко време с екипа. “Радвам се, че имам поглед към Silicon Valley малко отстрани. Това е съвсем различен свят и с удоволствие се потапям в него за по една седмица на всеки месец-два. Но след това се връщам в “реалния свят”. Макар че “реалния свят” е малко силно казано за Лос Анджелис и плажовете ни, със средностатистическите 320 слънчеви дни в годината”, споделя Стоян.

Той продължава да пише книги, пътува много по конференции, чете лекции и разказва за нещата, които прави. Пише и блог постове, open-source софтуер. Другата му голяма страст е музиката. От 4 години е соло китарист в бандата Anaconda Limousine в Лос Анджелис, където живее със съпругата си, също българка, и двете си дъщери на 8 и 10 години. “Да, свиря в групата. Нали всички в Ел Ей сме в “бизнеса”, разбирай развлекателната индустрия”, шегува се програмистът.

Източник: сп. Клуб Z

Виж още:

“Мисли грешно” – основен девиз в “царството на Зук”

Да работиш в социалните мрежи

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>