Благословени сме с изцелителни храмове и извори, каза писателят Борислав Радославов на премиерата на книгата си „Чудодейните места в България“.

Борислав Радославов на премиерата в Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Боряна Антимова

Жена ражда бебе след 15 години опити, три ин витро процедури и много нерви, пари и отчаяние. Това е резултат от сълзите на света Петка и истинската вяра на майката, но и благодарение на това, че е попаднала на точното място – скалния параклис „Света Петка“ в Трън. Тази и други истории за изцелителната сила на вярата бяха разказани на премиерата на книгата на Борислав Радославов „Чудодейните места в България“, която се състоя снощи в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. Дали става дума за църква, параклис, манастир, аязмо, оброчен камък, икона или друго, истинските истории за силата на вярата на тези места са записани и част от тях ще прочетете в тази книга. Някои от светите места в България лекуват, други даряват с рожба, трети – носят благоденствие и семеен мир. При всички случаи това са места с висок енергиен заряд и всеки, който ги е посетил, казва, че е усетил нещо лично, нещо, което му е помогнало в живота.

Сборникът представя 24 свети места в България, които авторът е обикалял в продължение на две години. Истински истории за силата на вярата, събрани в 392 изцяло цветни страници от 24 манастира, църкви и лековити извори. И близо 100 случая на хора с техните имена и истории, изцелили душите и телата си с искрена вяра. От Кръстова гора до Черепишкия манастир, от храма в Кабиле до Врачешката обител, и от Поморийския манастир до Клисурския и Лопушанския.

От книгата всеки може да разбере как да стигне до всяка една обител, как да се свърже с нея и какви забележителности да види наоколо. А също и да прочете едни от най-поучителните и вдъхновяващи притчи и съвети на отци. Стремежът на автора е бил да записва само автентични истории от първа ръка – от хора, които са изпитали върху себе си изцелителната сила на вярата.

„Започнах от Кръстова гора, а после си дадох сметка колко благословена е България с такива чудодейни места – каза авторът. – Историите наистина са много – за хора, които са хвърляли патериците, или са идвали с диагнози, при които лекарите са били безсилни. Често светите места са посещавали хора, които дълги години не са имали деца. И сякаш някаква сила свише се е намесвала, след това са се възстановявали и са имали деца, намирали са път в безизходицата си.“

„За мнозина това може да изглежда странно, да не им отива на възгледите – коментира Радославов. – Но когато човек се потопи в магията на едно лековито място, и е зареден със силна вяра, усеща промяната върху себе си, започва да мисли по-позитивно. Заредени сме с толкова чудотворни места, с толкова лековити извори, с такива легенди, с толкова невероятни истории, че просто сме призвани да ги знаем и да ги разказваме.“

Не всяка икона и не всеки кръст могат да бъдат чудодейни, каза на премиерата отец Василий от храма в с. Желява. Зависи от вярата. Колкото повече хора са се молили с чисто сърце пред една икона, толкова повече се увеличава чудодейната й сила. Така нареченият поклоннически туризъм също не може да помогне на човек, ако посещението на едно свето място не е придружено с молитви и църковни ритуали за пречистване и опрощение, каза още свещеникът.

Тържеството премина в топла атмосфера, с много приятелски прегръдки и добри думи. Авторът беше изненадан от двама музиканти, дошли специално чак от Родопите – гайдаря Иван Балабанов, ръководител на гайдарски състав „Петко войвода“ от село Гела, и певицата Светла Дукатева, която възкресява истории за непознати български хайдути и опълченци с песни.

Светла Дукатева и Иван Балабанов.

Това е втората книга на журналиста и писател, посветена на силата на вярата, след като през юни 2018 г. издаде книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“. Борислав Радославов е единственият журналист, когото светият старец допуска близо до себе си в продължение на 5 години. Радославов е автор и на книгите „Лечителите на България“ (в съавторство с Лили Първанова) и на „Изповеди от килията“, резултат от обиколките и разговорите му с лишени от свобода по затворите в България.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>