„Бабо, ти играеш ли шах?“, попита моята прекрасна Дара, докато се връщахме от тренировките ѝ по художествена гимнастика.

Боряна Антимова

„Бабо, ти играеш ли шах?“, попита моята прекрасна Дара, докато се връщахме от тренировките ѝ по художествена гимнастика. „От дете не съм играла“, ѝ казах, а тя ме погледна много разочарована.

„А защо не продължи да играеш?“, попита Дара. „И аз не знам, – казах, – но помня, че моят татко ни учеше като деца с брат ми да играем. Забравила съм…“

Седемгодишната Дара искаше да играем шах!… Не знам какво са си говорили с другите деца на тренировките, но наистина съжалих, че не може да седнем с Дара и да я въведа в най-интелигентния спорт. Така, както навремето търпеливо ни обясняваше моят татко, който до края на живота си беше сред „шампионите“ в пенсионерския клуб.

От вчера си мисля за това. Какво ли не се изписа тези дни около безспорния успех на Нургюл Салимова – нашия световен вицешампион. Всъщност от години се пише за нея.

Но вчера се развълнувах, как нашата прекрасна Сияйна роза (това означава името Нургюл – от „нур“, „светлина“) озари и вдъхнови едно 7-годишно дете да поиска да се занимава с шах. Не с някоя вулгарна нелепост, а с най-интелигентния спорт!

Дара.

Дара може да изрежда безпогрешно имената на нашите златни момичета в художествената гимнастика – бивши и настоящи шампионки, от отбора на девойките и на жените. Прекрасната ѝ майка я води на техни спектакли.

Аз виждам в развитие как спортът прави Дара все по-дисциплинирана и отговорна. Не мрънка, никога не казва: „Не ми се ходи на тренировка“. Раницата с уредите приготвя от предния ден. Вчера поне пет пъти ме попита: „Бабо, не закъсняваме ли?“. Очарована съм, в какъв прекрасен баща се превърна моят син, как търпеливо и без мрънкане води Дара на тренировки 3 пъти седмично.

Какво си е говорила Дара с децата на вчерашната тренировка, ще разбера. Но бях очарована от желанието ѝ да се занимава с нещо смислено и развививащо интелекта. Озарена от успеха на Нургюл.

И си казваш: „Ето, в това е смисълът“. Не че преставаш да се възмущаваш от безхаберните ни управници, оставили едно момиче да се явява само, без подкрепа, на световно първенство. Мислиш си за „светлинката в тунела“, за онова Сияние, с което 20-годишната Нургюл е озарила едно 7-годишно момиченце.

Благодаря ти, прекрасна Сияйна роза за чудния стимул, който даде на моята Дара!

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>