Българите са събрали над 100 000 лева в първите дни след унищожителния ураган Ирма, който заличава 95 на сто от сградите.

Националният център за ураганите на САЩ определи Ирма като най-силната стихия в Атлантическия океан за последните 82 години. На карибския остров Барбуда скоростта на вятъра му достигна 300 км/ч, съобщи почетният консул на Антигуа и Барбуда в България – проф. Иван Тодоров.

Неудържимите пориви напълно унищожиха малкия къс земя. 95% от сградите му, включително и стабилните старинни крепости и църкви се оказаха изключително пострадали или сринати със земята.

Тотално отнесените от урагана постройки са 30%. А в Барбуда сградите са от английски тип – с масивна конструкция. Министър председателят на Антигуа и Барбуда Гастон Браун охарактеризира въздействието на урагана Ирма върху Барбуда все едно, че островът е ударен от бомба. Разрушена е цялата инфраструктура на острова, институции, болници, училища. Сериозно пострадало е основното летище, пристанището и всички транспортни връзки. Изцяло негодна е комуникационната система.

Целият остров е наводнен и това представлява огромна опасност от разпространение на зараза. Положението се влоши от наводненията, причинени от не толкова силния последващ ураган – Мария. Независимо от трудностите правителството мобилизира изключително бързо всички ресурси и успя да евакуира почти цялото население на Барбуда, като го прехвърли на по-големия остров – Антигуа”, добави почетният консул.

„Островът понесе катастрофални щети, вече не е годен за живот, всичките му 1800 жители останаха без покрив над главите си. За възстановяването на щетите ще са  необходими 150 млн. долара. Ако съпоставим тези вреди с броя на населението и Брутния вътрешен продукт на човек от населението на САЩ, това ще е все едно САЩ да претърпят вреди от US$ 4,5 трилиона!”, каза пред BBCминистър-председателят на малката държавица Антигуа и Барбуда Гастон Браун.  Той е четвъртият поред премиер на страната и преди да стане лидер на Партията на труда на Антигуа е бил преуспяващ бизнесмен. Под негово ръководство е организирана евакуацията на всички жители от Барбуда на Антигуа.

Непосредствено след природното бедствие хората бяха отчаяни, изморени и се страхуваха, че няма кой да им окаже помощ. За съжаление, макар и в значително по-малка степен, от Урагана Ирма пострада и по-големия остров Антигуа.

Премиер-министърът Гастон Браун се надява, че Антигуа и Барбуда ще получи помощ от останалите държави. Той лично беше на острова веднага след бедствието, сред пострадалите, за да им окаже подкрепа и съдействие, допълни проф. Тодоров.

Два дни след бедствието от САЩ долетяха първите  три товарни самолета с над 60 000 кг стоки от първа необходимост за Барбуда. Стойността им е покрита от местното правителство и от дарения от Мартин Франклин и компанията Coleman в САЩ. Премиерът Браун обсъди спешните нужди на Барбуда с Марк Грийн от Американската агенция за международно развитие (USAID), която изпраща екип за реакция при бедствия.

Очевидно Господ бди над острова, защото има само една жертва – 2-годишно момченце, загинало, докато семейството му се опитвало да избяга от разрушения си дом.

The Guardian разкрива, че в продължение на 12 часа след набега на Ирма не е имало никаква връзка с острова, с площ едва 161 кв.км, и не се е знаело има ли оцелели. Както по-късно пояснява Гастон Браун – една от телекомуникационните кули е разрушена до основи.

На Барбуда се е намирал и хотел Paradise Found Nobu Resort, собственост на холивудската звезда Робърт де Ниро и бизнесмена Джеймс Пакер. Представители на актьора заявиха, че сградата е частично разрушена. Самият де Ниро обеща финансова помощ за възстановяването на острова.

„Не мога да не страдам за разрушенията на Барбуда, но с нетърпение очаквам съвместната работя по възстановяването, за да си върнем успешно онова, което природата ни отне”, казва де Ниро, който подчертава, че е опечален от случилото се и е готов да работи съвместно с правителството.

„Съчетанието между силния вятър и водните потоци, удрящи със същата сила, за съжаление помете един невероятно красив карибски остров“, казва пред телевизия Bloomberg почетният консул на Антигуа и Барбуда у нас проф. Иван Тодоров. Той алармира, че ако не се помогне на бедстващите, моментът е идеален да плъзнат зарази и затова в цял свят хората се стараят да им помогнат.

„Туризмът ще пострада и бъдещите приходи няма да са толкова големи“, тревожи се почетният консул и добавя, че са унищожени не само домовете, а цялата инфраструктура – училища, електроснабдяване, водоснабдяване, канализация. „Все едно е изметен острова. Всичко това тепърва трябва да се възстановява“, казва той.

По инициатива на почетния консул бе инициирана кампания за оказване на помощ на пострадалите жители на Барбуда. Първото дарение направи той самият.  Според проф. Тодоров  В България вече са събрани над 100 хил. лева, които до стотинка ще бъдат преведени в сметката на Министерството на външните работи на Барбуда.

„Неочаквано за мен има интерес и много известни хора ми се обадиха, направиха дарение. Не е въпросът за количеството пари, всяка малка помощ е ценна, защото това са пари за бедстващи хора“, заявява почетният консул.

По време на урагана местните журналисти с риск на живота си съобщават подробности в живо предаване, в което разказват за стихията като за филм на ужасите. Райското кътче на Карибите се превръща в преизподня.

На съседните острови поражения търпят именията на Джони Деп, Опра Уинфри, Мик Джагър, Брус Уилис, Доналд Тръмп. Най- пострадал е домът на милиардера Ричард Брансън. Докато Ирма разрушавала луксозната му вила, той се криел в избата при колекцията си от вино.

Почетният консул на Антигуа и Барбуда споделя, че местните хора са изключително мили, усмихнати и гостоприемни. Тези им качества, съчетани с невероятно красивите бели пясъчни плажове и тюркоазено море, са насочили икономиката на Антигуа и Барбуда преимуществено към туризма. 60% от БВП се дължи на добре развития туризъм.

По последни официални данни общият поток на туристите, посетили Антигуа и Барбуда е 852 250 за 2013 година – това повече от 8 пъти от населението на островната държава. Все едно България да се посещава от 60 млн. туристи годишно. Все повече българи имат възможността да се радват на прекрасна ваканция на тези магически острови.

На Антигуа има изключително престижен медицински университет и една от най-добрите американски болници и то в сравнение с болниците на територията на САЩ. Съответно тя е и най-добрата болница на Карибите.

Хората от Антигуа и Барбуда са добре образовани. Процентът на грамотност в Антигуа и Барбуда за гражданите, навършили 15 години, е смайващо висок – 99%. Доста по-висок от немалък брой европейски държави. БВП на човек от населението е един от най-високите на Карибите – например той е с 50% по-висок от съседната държава със сходна историческа съдба – Сейнт Луча.

В развитите държави има сериозен наплив за гражданство на Антигуа и Барбуда, поради високото качество на живот – добро образование, прекрасна природа, мили хора, прилични доходи, превъзходно здравеопазване и съдебна система от английски тип. Министър-председателите и въобще елитът в Антигуа и Барбуда завършват по правило едни от най-престижните университети в света. Което се оказва, че съвсем не е без значение за една държава”, гордее се проф. Тодоров.

 „Дърветата вече нямат листа. Това, заради което обичахме Барбуда бе нейната зеленина – на острова няма реки и езера, само гори, а най-високата му точка е хълмът Линдзи – 44 м. В един миг всичко изчезна”, разказва пред NBC островната жителка Лора Стриклинг.

Какво, освен зеленина, унищожи ураганът Ирма на Барбуда?

Когато Христофор Колумб стъпна на неговия бряг през 1493 година, там живеят индианците араваки.  През 1666 г.  става британска колония.  15 години по-късно е даден под аренда на братята Кодринтон, които основават едноименния град, който днес е разрушен до основи, а преди в него е живеела по-голямата част от населението на Барбуда.

В сградата на правителството, построена през 1694 година, в последно време е било настанено училище „Света Троица”. Тя била силно повредена от урагана през 1995 г. и бавно и трудно възстановена, за да бъде изравнена със земята от Ирма.

По държавно устройство страната, чиито втори остров Антигуа остава почти незасегнат от стихията,  официално си има монарх – британската кралица, която назначава генерал-губернатор за свой наместник. Истинската власт, обаче е в ръцете на министър-председателя.

Освен традиционните колониални сгради и църкви, които вече не съществуват, на Барбуда има пещери. Все още не е проучено в какво състояние са след набега на стихията. Индиан кейв е едно от най-интересните доисторически места.  Входът й не е особено представителен – ръбесто отвърстие на скалистия зъбер над залива Ту-Фут-Бей.

Вътрешността на пещерата е е пълна със сталактити, сталагмити и вкаменелости. Името си „индианската пещера” дължи на  странните петроглифи по стените си. Това са изсечени в камъка изображения. Учените предполагат, че знаците са оставени от племената араваки или сибони, живели тук в началото на новата ера.

Пещерата Дерби кейв, на 5 км от град Кодрингтон, е карстово образувание. В миналото изворът в нея е бил източник на питейна вода за индианците, а днес биолозите наблюдават с интерес няколко редки ракообразни, вкл. и уникална сляпа скарида.

Нос Спениш пойнт е най- юго-източната част на остров Барбуда. Предполага се, че е получил името си след събитията от 1695 година, когато в  Карибско море близо до това място потъва испанският галеон „Сантяго де Калерин” с 13 000 златни песос на борда – заплати за кралската войска.

От нос Спениш пойнт до столицата на остров Барбуда – град Кодрингтон се стелят прекрасни брегове с искрящо бял пясък и кристално прозрачни тюркоазени води.

Лагуната Кодрингтон е желано място за безметежен отдих. Морето е топло, дълбочината му е около 2 метра. Дължината на лагуната е около 6 км и е любопитна с обитателите си – костенурки, екзотични птици, разнообразни гущери. Преди урагана Ирма туристи от цял свят идват в лагуната Кодрингтон, за да се радват на бяло-розовите пясъци на плажовете й и кораловите рифове, защитаващи крайбрежието от високите вълни.

Плажът  Лонг бийч има репутацията на един от най-великолепните брегове на света.  Той е истински рай за почитателите на природата в най-чист вид и са готови да се примирят с отсъствието на плажна инфраструктура.

Лонг бийч е любимо място за яхстсмени, орнитолози, почитатели на дайвинга и гмуркането с шнорхел. Всички те изпитват незабравимо удоволствие от съзерцанието на богатия и пъстър подводен свят – риби-папагал, морски ангели, баракуди, делфини и мустакати акули.

Климатът на Барбуда е тропически, топъл и относително сух. Но засега той е единственото, което е останало на местното население.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>