Предание разказва защо планината е посветена само на Света Богородица и не се позволява присъствието на други жени освен нея.

От предаването „Покана за пътуване“ по БНР с водещ Магдалена Гигова

Снимки: Цветан Томчев

В първото издание на „Покана за пътуване“ през новата година поехме плътно дъх и надникнахме отново зад дувара на духовното.  Фоторепортерът Цветан Томчев, носител на наградата за журналистика „Черноризец Храбър”, ни поведе към едно свято място, където гостът не може да остане повече от четири дни, а аз няма никога да стъпя. Просто, защото е забранено за дами. Дори женски животни не се допускат. Сигурно вече сте се досетили, че става дума за Атон, но се чудите защо.

Според преданието Света Богородица заедно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да видят Свети Лазар. Изведнъж извила буря, лодката им започнала да се люлее и се разбила близо до днешния манастир Ивирон, на все още езическия по онова време Атон.

На брега Божията майка щом се свестила, изпаднала във въодушевление от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина. Изведнъж чула глас: “Нека това място да бъде твое наследство, рай и небе и избавление за онези, които търсят спасение”. Оттогава планината е посветена на Света Богородица и не се позволява присъствието на други жени освен Божията майка.

От векове българите ходят на поклонение в Света гора като на по-близък хаджилък.

Според Цветан Томчев българският манастир на Атон е един от най-красивите – нашите предци очевидно не са жалели пари за вярата. Обаче! Ако сте дама и споделеното от Цветан Томчев е запалило авантюристичната жарава в сърцето ви, не пробвайте да се промъкнете на Атон, предрешени като мъж.

През 1045 година, по време на управлението на византийския император Константин IX Мономах, е приет уставът, който официално забранява на жените и даже на домашни животни от женски пол да пребивават на територията на Света гора. Все пак трябва да признаем, че по време на турското робство бежанки са намирали убежище там. Указ на президента на Гърция от 1953 година предвижда от 2 до 12 месеца затвор за безразсъдни нарушителки.

Запазването на забраната е едно от условията на Гърция при влизането й в Евросъюза. Периодично различни органи на ЕС опитват да оспорят тази точка, но удрят на камък. Формално Атон е частно владение – цялата територия на полуострова е разделена на двадесет части между разположените тук манастири.

По време на пътуването си Цветан Томчев среща православния свещеник отец Дейвид от Америка.

Още приключения и пътешествия – на страницата на „Покана за пътуване” във Фейсбук

Виж още:

Пътеписи от Магдалена Гигова

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>