Тук няма Дядо Коледа, а подаръците носят Тримата крале, които са намерили пещерата на Рождеството

Авенида Лариос – най-бляскавото място в Малага

Текст и снимки Бойка Велинова
кореспондент на “Икар прес” от Испания и света

Коледните празници в Испания започват на 24 декември и не спират до Богоявление (тук го наричат деня на Тримата крале или Тримата магьосници) – 6 януари.

Малцина извън страната знаят, че тук – за разлика от много други държави по света – няма Дядо Коледа. Вместо него, подаръците на децата носят Тримата крале, които следвали Витлеемската звезда и намерили пещерата на Рождеството, където поднесли своите дарове от злато, тамян и миро на бебето Исус. В последните години обаче чакането на малките им се струва твърде дълго и те настояват да получат нещичко като другите деца по света – на самата Коледа.

Подаръците в малки и големи градове се предшестват на 5 януари от весели шествия и паради, наричани кабалгата, където библейските герои щедро черпят децата с бонбони и близалки.

Още една значима разлика спрямо нас и много други култури по света е Денят на шегата – тук се отбелязва в Деня на невинните светии на 28 декември. Тогава съвсем не е изключено хубаво да ви изпързалят и, вместо да се сърдите, по-добре се сетете защо.

Коледните белени

Тези рождественски сцени са най-типичните и оригинални в католическата традиция и заливат цялата страна надлъж и шир, но особено пищни и многобройни са в южната автономна област Андалусия.

Най-малките комплекти са с фигурките на Йосиф, Дева Мария и бебето Исус, но такива вероятно имат само децата в своите стаи, за да научат обичая и да започнат своята колекция. Най-импозантните обикновено представляват цял един Витлеем с къщите, улиците, хората и занаятите, а централното място е отредено на пещерата, където бежанците от Назарет се приютяват в студената нощ, за да се роди Спасителят.

Обичайно преди Рождество Христово яслите, където трябва да се роди младенецът, са празни.

Ако не знаете

„Беленизмът“, както го наричат католиците, води своето начало от Бъдни вечер през 1223 г., когато Свети Франциск от Асизи наредил библейската сцена на Рождество Христово с ясла и слама, бивол и осел, в пещера близо до параклиса на Гречо. Светецът-покровител на Италия и основоположник на Ордена на миноритите (по-известен като Францискански) произхождал от заможно семейство, но избрал да служи на бедните и страдащите. В тази негова първа рождественска инсталация по тогавашните канони не присъствали човешки фигури.

Рождественска сцена в катедралата в Гранада

Но според „Легенди за Свети Франциск“ на Бонавентура молитвата му пред яслите, ползвани като олтар, била толкова искрена и силна, че присъстващите видели с очите си плачещо бебе, което се успокоило и заспало, когато светията го взел в прегръдката си. Оттогава започнала коледната традиция в черквите да присъства рождественска сцена с фигурки от восък, дърво или глина.

Историята на Рождество Христово продължава да се разширява в рамките на християнската култура на преданост и след Свети Франциск. През 1291 г. Николай IV (първият папа-францисканец), възложил да се направи постоянен белен на Рождеството в Санта Мария Маджоре – най-голямата църква, посветена на Дева Мария в Рим.

Празничната Гранада

Особено амбициозна в представянето на рождественските сцени е андалуската столица Севиля, но не й отстъпва и красавицата Гранада. С всяка година броят им се увеличава, а църковни братства и различни сдружения се надпреварват кой ще предложи по-пищен и красив белен. Обяснението е, че този град е бил най-продължително време владян от мюсюлманите – цели осем века, и сега на всяка цена иска да изтъкне своята католическа принадлежност.

Старинен белен в Севиля
Белен в Гранада

Изложенията на белени преди продължаваха до Коледа, но все по-често показването им е удължено до първата седмица на януари, а работните часове са като навсякъде – от 10 сутрин докъм 6 вечер, но с почивка между 2 и 5 следобед за задължителната сиеста. Местните и туристите могат да ги обикалят по цял ден и да ги обсъждат и сравняват, а влизането обикновено е безплатно.

Но понеже хората тук не винаги са живели спокойно и охолно, се подкрепят много: почти всеки от големите белени има място, където се осъществява благотворителна дейност и с охота се даряват пари или необходими вещи за деца и възрастни, застрашени от социално отлъчване. Тази година кампаниите бяха още повече и по-мащабни заради семействата, които са в затруднение заради пандемията и хилядите, които пострадаха от избухването на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма: солидарността и съпричастието са реални и действени.

Красавицата Малага

Празнична Малага
Празнична Малага

Порталът European Best Destinations поставя Малага в първите 20 на най-привлекателните дестинации за Коледа на Стария континент, а сред най-очакваните събития са запалването на празничните светлини на иконичната пешеходна улица „Лариос“ и коледните белени (рождественските сцени) из града.

От новостите и големите изненади на общината в Малага беше Video Mapping – приказно озвучени зимни и рождественски кадри, които се прожектират върху недостроената кула на импозантната катедрала на Малага.

Видео мапинг върху недостроената кула на катедралата в Малага

Усещането за празник в средиземноморската красавица започна още през ноември, когато хиляди гирлянди – светещи или просто елхови с червени панделки, започнаха да се появяват по балконите на жилищните сгради. Коледният дух превзе улиците с всякакви по формат и материал елхи и хиляди живи коледни звезди и циклами, интересно съчетаващи се с палмите. Магазините за сувенири и витрините рязко се премениха тематично: с елени, борчета и джуджета, а гурме предложенията с печените кестени, типичните халви и тапас бяха повече от всякога.

Сигнал за начало на празненствата в Малага даде запалването на коледните светлини по централната пешеходна улица „Лариос“. През 2019-а копчето натисна самият Антонио Бандерас, а миналата година беше съвсем скромно и без публика заради пандемията. „Коледната гора“ представлява 22 арки със стотици хиляди светлинки, допълнени от безчет клонки, листа, ангели и слънца. Да си тук и да не си се разходил вечерта по „Лариос“ е все едно да не си имал Коледа!

Арките, които представляват светещата празнична гора

За да се стимулира бизнесът и разреди тълпата, и близката улица „Сан Хуан“ блесна неузнаваемо като истинска дворцова бална зала. На мястото на скучното осветление от обикновени глобуси в една отсечка бяха окачени 24 барокови кристални полилеи. По много от съседните улици през целия ден пеят и свирят местни певци и музиканти.

Малага – кристалните полилеи на улица “Сан Хуан”

Коледа с портокали по дърветата – типична андалуска гледка

Допълнителното голямо удоволствие е мекото и приятно време – днес, на 30 декември, пак е над 20 градуса. Май за първи път ще ни се случи да посрещнем Новата година в добрата стара Европа по къс ръкав. На здраве и на все такава радост от живота да ни е! Честита 2022-ра!

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>