Огледайте се и може дори да видите някои от тях. Навсякъде около вас има съученик, приятел или възрастен, който ви помага в пътя.

Мая Далгъчева

Наш колега почина. Инсулт, на 42, след два месеца будна кома. Живеел сам, в стая във WG. Ненатрапчив, от хората, които не забелязваш, когато са наоколо.

Майка му му пеела училищните песни до леглото – знаела всички наизуст от него. Пеел й ги, докато я разхожда по алеите край дома й. Той така и вървеше из коридорите – пеейки.

Беше един от тримата директори – винаги на линия за всеки от нас, винаги с усмивка. Един от най-любимите учители в училище.

Двете директорки събраха всички класове в аулата вчера, за да кажат на децата. После едната седна на пианото, другата взе китарата. “Да изпеем две от любимите му песни…” В едната от песните се говори за ангелите-хранители, които са винаги до нас и ни помагат в пътя. “Тези ангели не са измислица, деца – казва г-жа Берман – те не са плод на фантазията – огледайте се и може дори да видите някои от тях – да, да, тук, сега, отляво и отдясно, навсякъде около теб има съученик, приятел или възрастен, който ти помага в пътя. Също както г-н Клемайер беше за нас, също както ти си за някой друг, без да знаеш…” 
Деца и учители, които плачат и пеят едновременно – кадър, който винаги ще звучи в съзнанието ми.

Върху голямата бяла маса в учителската стая днес са разпилени снимки, на които той прави нещо с учениците – парашути от оризова хартия, дървени корабчета или пък е преоблечен като клоун в годишния ни цирков проект. Между снимките има цветни хартиени лодки, сгънати от децата – във всяка от тях са сложени малки листчета с думи за из път. Отворих ги напосоки: “Обичам те, г-н Клемайер, ти си най-готиният учител завинаги!”, “Няма да забравя как ми превърза пръста, като се порязах с рендето и мислех, че ми изтича кръвта!”, “Винаги ще си спомням как ме наричаше бръмбазък в първите дни на първи клас, за да ме разсмееш!”

Какъв чист ореол, господин Клемайер, какъв ангелски хор за теб! Какъв забележителен незабележим живот.

От ФБ профила на Мая Далгъчева

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>