Кои обекти на ЮНЕСКО ще бъдат загубени завинаги за историята в резултат на военните действия в Сирия.

Изглед към града от Цитаделата в Алепо.

Изглед към града от Цитаделата в Алепо.

Текст и снимки: Магдалена Гигова

Алепо (Халеб), градът, който всеки ден влиза в световните информационни емисии не като паметник на ЮНЕСКО, а като арена на военни действия,  бе вторият по големина град в Сирия, наричан още северната столица.

Преди войната населението му бе над 1,7 милиона души. Намира се на 350 километра от Дамаск. Най-голямата забележителност на града е Цитаделата, където Авраам е лагерувал. Има тронна зала, баня, джамия и всичко това на повече от 3000 години.

Цитаделата в Алепо.

Цитаделата в Алепо.

Скулптурен лък от Цитаделата в Алепо.

Скулптурен лък от Цитаделата в Алепо.

От върха на крепостта се разкриваше прекрасна панорамна гледка към града. А самата Цитадела бе страхотно художествено осветена нощем. Да не говорим за снимките, които стават от крепостта към града по здрач. Това е една от най-големите цитадели, строена цели 200 години – от XII до XIV век. Концертите в амфитеатъра на гигантското съоръжение предлагаха акустика, която задълго оттеква в душата.

Мнозина арабски историци смятат, че Халеб започва да функционира като цитадела още при строителството си около X в. преди Христа. До западната страна и до днес има древен път, който е бил покрит с колонада и извежда до идеалния център на крепостта. Строена, за да изпълнява ролята на защитник на едноименния град под нея, цитаделата събира в крепостните си стени всичко, от което един управник има нужда – дворец, резиденция, тронна зала, споменатите вече хамами, храм, улици, амфитеатър, тунели, укрепления и казарми.

Заради всичко това цитаделата е призната за световно културно наследство, вписана в списъците на ЮНЕСКО.

Цитаделата в Алепо.

Цитаделата в Алепо.

Амфитеатърът, Алепо.

Амфитеатърът, Алепо.

От града започва и най-плодородната област на Сирия – граничеща на юг с Ливан, на север с Турция и на запад със Средиземно море.

Друга забележителност в Алепо е хотел “Барон”. Интериорът почти не е променян от 1911 г. В стая 203 там Агата Кристи е написала “Убийство в “Ориент експрес”. Когато крайната спирка на луксозния влак е била Халеб, тук е имало само едно място за отсядане: хотел „Барон“, открит през 1909 г.

В стая № 203 на хотел "Барон" Агата Кристи написва "Смърт край Нил". Сн. royak.snimka.com.

В стая № 203 на хотел “Барон” Агата Кристи написва “Смърт край Нил”. Сн. royak.snimka.bg.

Терасата му допреди няколко години бе прекрасно място за възстановяване на силите след сутрин, прекарана в първия търговски център в света. Впрочем неплатената сметка на Лорънс Арабски е изложена във фоайето.

Първият "мол" в света.

Първият “мол” в света.

Първият търговски център в света, нещо като древен мол също бе една от забележителностите на древния курорт. Покрит базар, изграден от солидни каменни блокове, в който освен сувенири човек можеше да открие знайни и незнайни подправки, вкл. и баснословно скъпият шафран, захаросани плодове, които се топят в устата, сладолед, късан от продавачите с ръце и безброй везма и бакърени съдове.

Алепо бе световноизвестен и със сапуните с марка “Халеб”. Тук т.нар. социални жилища приличаха на дворци, а истински палати бяха къщите на бизнесмени от петролната промишленост, вносители на коли и шоузвезди. Мълвеше се, че някои от тях струват по 2-3 милиона долара, а обикновен апартамент стига до 300 000.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>