Много изключителни българи – иноватори, лидери, визионери са в основата на изданието за прогреса и полета на духа към съвършенството

Боряна Антимова

“Икар прес” е 4-тата трансформация на изданието “Икар”, започнало като вестник за култура (1991 г.), продължило като вестник с таргет млади хора (1999 г.) и блог (2012 г.).

“Икар” не е просто име на издание, а култура, религия. “Икар” е общност от диви, непокорни и непоробени умове, оставащи завинаги млади и красиви; издание за прогреса и полета на духа.

Много изключителни българи са били горди да кажат през годините “Аз съм Икарец!” Хора иноватори, лидери, визионери, цветът на нацията!

В началото беше… Крис Георгиев. Никога няма да забравя срещите ни в кафе “Старбъкс” на “Левски” и “Гурко”. Крис беше човекът, който страхотно ме вдигаше в моменти на криза. Заедно с него поставихме началото на „Икар прес“, като той запази домейна ей така, на коляно, на малкия си супер мощен лаптоп „Епъл“ – последна генерация, в кафе „Старбъкс“. Там всъщност се роди „Икар прес“.

Още там, в кафето Крис внесе таксата за регистриране на домейна „Икар прес“ чрез онлайн банкиране, за да ме стимулира да започна да работя само за себе си. Защото „не можеше да ме гледа как се мотая и работя за други издания, вместо да вдигна Легендата, моя “Икар“.

После осигури безплатно дизайна на сайта ми, показа ми как да работя сама с административния панел. А след това години наред не ми даде да плащам нищо – нито за хостинга, нито за домейна. Всичко отиваше на неговата сметка, просто защото беше много голям фен на мен и изданието ми, а нямаше достатъчно време да пише безплатно интересни статии на IT теми за него.

Той ме подтикна да развивам не само бранда “Икар прес”, но и бранда “Боряна Антимова”. Да работя за себе си. Беше ми фен на писането, на характера, на всичко! Крис – този млад мъж, тогава на малко над 30, с неговите пъстри тишърти и рисувани дизайнерски кецове… Един супер модерен, креативен и много широко скроен карловец, достоен наследник на възрожденците от града на Апостола.

Крис е вдъхновител и на най-любимата ми рубрика „Поколението Y“ в сп. “Клуб Z”. Днес статиите от “Поколението Y” може да се прочетат онлайн единствено в „Икар прес“. Идеята беше в първия брой на списанието през 2014 г. да разкажа за дигиталните номади – хората, които могат да работят от дистанция където и да е, по летища и гари, от всички точки на света. Достатъчно е да имат качествен лаптоп и бърз уай-фай. Крис ми разказа за тях.

Когато пратих статията в редакцията, колегите ми бяха много впечатлени и ми поръчаха да я разширя, като разкажа повече за поколението на родените през 80-те. Звъня на Крис, а беше в един февруарски студ на 2014-та.

Виждаме се в кафе „Мементо“ на НДК и за да не пречи музиката на интервюто, сядаме навън, на една от високите масички и греем ръцете си на специалния фенер за отопление. „Боби, я ми дай диктофона“, казва Крис и започва едно светкавично интервю, че замръзваме. Аз му изстрелвам бързо разни въпроси за Поколението, той отговаря, без да дочака края на въпроса. Така се роди рубриката, която вече 9-та година правя в сп. „Клуб Z“.

StartUP: асансьор за предприемачи

Крис сега е в Южна Корея и продава, представете си, изкуствен интелект на тези толкова развити в технологично отношение хора! Хора, които говорят за Четвъртата индустриална революция и вече са въвели 5G мрежата, докато ние тук още се мотаме и слушаме и четем колко вредна е 4G мрежата за здравето… „Глупости на търкалета, не е вярно, че е вредна“, отсече Крис.

Той и негови партньори са изобретили софтуерната платформа Imagga, която е българският еквивалент на „Google Images“. Световна иновация! Това е програмата за търсене, разпознаване и подреждане на изображения – снимки, рисунки, лого и т.н. И неговата програма се конкурира с гиганта „Google Images“!

На 11 април пък българската компания Kelvin Health, създадена и с негово участие, пак хора от екипа на „Imagga“, е победител в програмата на Roche – HealthCare Lab, в категория „Скрининг и ранна диагностика“, съобщиха от сп. Forbes България.

Екипът на Kelvin

HealthCare Lab е международна програма за подкрепа на компании в дигиталното здравеопазване в ранна фаза на развитие от Централна, Източна и Южна Европа.

Второто издание на акселератора завърши с предизвикателството Demo Day – онлайн събитие, на което деветимата финалисти представиха своите иновативни проекти, а след това експертно жури избра победителите във всяка категория.

Kelvin Health представи своето решение – мобилна термография AI за неинвазивен съдов медицински скрининг, мониторинг и ранна диагностика, което цели да спаси крайниците и живота на пациентите с диабет.

Приложението на Kelvin Health анализира подадената от потребителя информация – снимки, направени с термокамера, и може да сигнализира, ако има промяна на състоянието на човека. Той може да се снима толкова често, колкото е необходимо в зависимост от състоянието му без риск за здравето, а приложението анализира изображението и сигнализира, ако има промяна. Така потребителят може да се обърне към лекар, който да постави диагноза, или специалистът да следи състоянието на свой пациент от разстояние.

Решението вече се използва от специалисти като проф. Иво Петров, началник на клиниката по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити клиник, и д-р Зоран Станков, началник на отделението по ендоваскуларна терапия в болницата.

Деветимата финалисти в HealthCare Lab бяха избрани сред повече от 200 заявления от над 30 държави. Тези девет стартъпа завършиха тримесечна акселераторска програма, включваща семинари, сесии за работа в мрежа и индивидуално менторство с повече от тридесет треньори, инвеститори и експерти. Сред останалите финалисти са компании в сферата на дигиталното здравеопазване от Румъния, Полша, Литва, Турция, пише още в сп. „Forbes“.

От няколко години Крис е в Южна Корея и продава Imagga успешно в Азиатския регион и аз страшно много се гордея с него!

Да продаваш изкуствен интелект на южнокорейци

Писала съм за него много пъти, канила съм го и в телевизионни предавания, последно разказах за него в сп. „Клуб Z“, в „Труд“ и „BG Voice“. Имам страшно много такива приятели, за които мога да разкажа в рубриката си „Успели българи“ в “Труд”, или тук, в “Летящите хора”. И ще го направя без да се притеснявам, че някой ще коментира, че пиша за приятели. И всички те се гордеят с мен поне толкова, колкото аз с тях… Щастлива съм, че моите най-близки приятели са хора, достойни да разказвам за тях.

Влогът Chris travels the world

А Крис супер успешно навлезе и в моята област, като създаде великолепен влог – Chris travels the world. В него моят прекрасен, влюбен в живота и в хората, винаги приветлив и приятелски настроен приятел показва и разказва за местата, които е посетил и заснел.

There are no comments.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>